Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

23.6.17

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

EMBARGO ΩΡΑ 20.30

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
κ. RUMEN RADEV
Αθήνα, 23.6.2017



Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Φίλε,
Είναι μεγάλη η χαρά μου καθώς μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να σας υποδεχθώ στην Αθήνα και να σας συγχαρώ, δια ζώσης, για την πρόσφατη εκλογή σας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της γείτονος και φίλης Χώρας, της Βουλγαρίας. Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι η πρώτη σας επίσημη επίσκεψη στην περιοχή πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη Σόφια τον Δεκέμβριο του 2015 – ήταν δε η πρώτη μου επίσκεψη στην περιοχή, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου- και θυμάμαι ακόμη με συγκίνηση την εξαίρετη φιλοξενία της οποίας έτυχα από τον προκάτοχό σας, Φίλο κ. Rosen Plevneliev.
Ι. Η Βουλγαρία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας. Οι χώρες μας διατηρούν ενισχυμένη και πολύπλευρη συνεργασία και εποικοδομητικό διάλογο για διμερή, περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία διαμορφώνουν ένα σημαντικό πλαίσιο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, έχοντας αφήσει προ πολλού κατά μέρος ιστορικές διαφορές και οικοδομήσει μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και την στενή συνεργασία, που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας για όλες τις χώρες της περιοχής.
ΙΙ. Και θα μπορούσε, πράγματι, το παράδειγμα των δικών μας εξαίρετων διμερών σχέσεων να αποτελέσει υπόδειγμα καλής γειτονίας στα Βαλκάνια, διότι η Ελλάδα έχει θέσει όλα τα κρίσιμα εθνικά της θέματα εντός του ευρωπαϊκού και ευρύτερου διεθνούς πλαισίου. Πρόκειται περί σταθερής και αμετάβλητης στρατηγικής επιλογής, η οποία καθιστά απολύτως διαυγείς τις θέσεις της Χώρας μου, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των εκάστοτε διαβουλευομένων μερών. Ειδικότερα:
1. Ως προς το Κυπριακό –το οποίο βεβαίως αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο έως και καταστροφικό προηγούμενο ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της κυριαρχίας κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία και τα Ελληνικά σύνορα, με έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει, σύμφωνα με τον πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου, να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα εξωτερικά μας σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία, δοθέντος ότι η φιλία και η καλή γειτονία, τις οποίες εμείς σταθερά επιδιώκουμε, αλλά και η ευρωπαϊκή της προοπτική εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.
3. Τέλος, ως προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θέλω να τονίσω ότι κάθε μορφής προκλητική παραχάραξη της ιστορίας, που αποπνέει μάλιστα και αλυτρωτισμό, συνιστά παραβίαση της αρχής της καλής γειτονίας και βεβαίως ουδόλως ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής.
ΙΙΙ. Με βάση τα προαναφερθέντα καθίσταται απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα προσδιορίζει την στάση των γειτονικών μας χωρών -και αναμένει να πράττουν κι αυτές το ίδιο- υπό το πρίσμα του σεβασμού, πρώτον, του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, δεύτερον, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και, τρίτον, της Ιστορίας. Υπ’ αυτή την τριπλή προϋπόθεση είναι έτοιμη και πρόθυμη να υποστηρίξει τόσο την ευρωπαϊκή προοπτική τους, όσο και την προσπάθειά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
IV. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης της Χώρας σας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς γιατί εκπληρώσατε με συνέπεια τις προϋποθέσεις που προανέφερα. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε πολύ ευτυχείς που είστε πλέον Εταίροι και Σύμμαχοι μας τόσο εντός της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας όσο και στο ΝΑΤΟ, που σήμερα επαναπροσδιορίζει τον πάντοτε σημαντικό για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια ρόλο του, προσαρμόζοντάς τον στα δεδομένα και τις ανάγκες της νέας εποχής. Επιπλέον, εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας για ένταξη της Βουλγαρίας στο χώρο Schengen. Φυσική, άλλωστε, απόρροια του ότι, στην διάρκεια της τελευταίας διετίας, οι ήδη στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας αναπτύχθηκαν έτι περαιτέρω, είναι και το γεγονός ότι το Γ′ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Σόφια, απέδειξε και ανέδειξε το εύρος των σημερινών και τις προοπτικές μελλοντικών συνεργειών μας. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα συνεχίσουν αυτή την εξαίρετη διαδρομή ως προς τις διμερείς τους σχέσεις, η οποία γεννά περαιτέρω ευοίωνες προοπτικές τόσο για τις ίδιες τις Χώρες μας και τις μεταξύ τους σχέσεις, όσο και για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των Βαλκανίων. Σ’ αυτό δε το πλαίσιο θέλω να ελπίζω ότι θα λυθούν οι υφιστάμενες σήμερα μεταξύ μας εκκρεμότητες ως προς τον επαναπατρισμό πολιτισμικών κειμηλίων που ανήκουν, κατά ιστορικώς απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο, σε κάθε μια από τις Χώρες μας. Αυτές τις τόσο θετικές προοπτικές πολλαπλώς ενισχύει και ενθαρρύνει η σημερινή, βαρύνουσας σημασίας, επίσκεψή Σας στην Αθήνα.
Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Φίλε,
Μ’ αυτές τις σκέψεις εύχομαι σ’ Εσάς, προσωπικώς, υγεία, ευτυχία και καλή επιτυχία στα υψηλά καθήκοντά σας. Και στον Φίλο Βουλγαρικό Λαό, ευημερία και προκοπή, προκειμένου να συνεχίζει τη δημιουργική πορεία του διεθνώς, ιδίως δε στο πλαίσιο της κοινής μας Ευρωπαϊκής Εστίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.




Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης