Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

2.6.17

Υπάρχει αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη για τα νησιά. Θετικά τα μηνύματα

Θέμα: «Υπάρχει αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη για τα νησιά. Θετικά τα μηνύματα»


Από τις Βρυξέλες όπου παραβρίσκεται ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, συμμετέχοντας σαν κεντρικός ομιλητής στην Ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα στα Ευρωπαϊκά Νησιά» και η οποία διοργανώθηκε από την ΕΟΚΕ, την ΕταΠ και το δίκτυο INSULEUR, υπογράμμισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκδηλώνονται θετικά μηνύματα για τα νησιά, ιδίως τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει αλλαγή κλίματος, τόνισε, και μια έντονη κινητικότητα σχετικά με τα νησιωτικά θέματα, όπως αποδεικνύεται με την έκθεση της Επιτροπής Περιφερειών και με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία.
Στην ομιλία του ο Νεκτάριος Σαντορινιός, δήλωσε την απόλυτη ικανοποίησή του για έκθεση της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης σχετικά με την επιχειρηματικότητα στα νησιά, η οποία όπως σημείωσε, μετά από μια γόνιμη φάση ανταλλαγής απόψεων και παραγωγής ρεαλιστικών πολιτικών προτάσεων τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από τους εταίρους της Ένωσης, κατέληξε στην ανάγκη εφαρμογής συγκεκριμένων παρεμβάσεων ώστε να αποκτήσει ο νησιωτικός χώρος στην Ευρώπη, ξανά προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.
Σαν Ελληνική Κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Υφυπουργός, και εκπροσωπώντας την πιο πολυνησιακή χώρα της Ευρώπης, προσπαθούμε ιδιαίτερα για την εφαρμογή ενιαίων πολιτικών που θα απαντούν στο πρόβλημα του μεταφορικού κόστους, θα εγκαθιδρύουν ένα κοινό φορολογικό πλαίσιο για τον ευρωπαϊκό νησιωτικό χώρο και θα δημιουργούν ισότιμες ευκαιρίες ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, γνωρίζοντας καλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών, τη λειτουργία τους και τις ανάγκες τους, επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμού- χρηματοδοτούμενο από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους- το οποίο θα σχετίζεται με την απελευθέρωση των κρατικών ενισχύσεων, βελτίωση λιμενικών υποδομών και την ενίσχυση του στόλου (ακτοπλοΐας) και που θα εξισορροπεί το κόστος μεταφοράς και θα αποκαθιστά το μεταφορικό ισοδύναμο. Μέσα σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο, πρόσθεσε, είναι απαραίτητη η ένταξη πρόνοιας ισχύς ενός συστήματος ενισχύσεων της λειτουργίας των νησιωτικών επιχειρήσεων -σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις περιφερειακές ενισχύσεις και με τον γενικό κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία (ΓΚΑΚ)-, το οποίο θα στοχεύει στην εξισορρόπηση του πρόσθετου κόστους που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις και ήδη ισχύει για τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες και για τις αραιοκατοικημένες περιοχές.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πνεύμα της έκθεσης της Επιτροπής Περιφερειών όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται «όσον αφορά τα καθεστώτα βάσει των οποίων τα νησιά μπορούν να επωφελούνται από ειδικά φορολογικά κίνητρα ή μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, για λόγους αντιστάθμισης του πρόσθετου κόστους που συνεπάγεται ο νησιωτικός χαρακτήρας», επισήμανε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να θεσπίσει ειδικά φορολογικά κίνητρα που να προσφέρουν ευκαιρίες ευελιξίας και αντοχής στο πρόσθετο κόστος που επιφέρει η νησιωτικότητα. Ενδεικτικά, όπως εξήγησε, αυτά τα φορολογικά κίνητρα, μπορεί να είναι η θέσπιση χαμηλής φορολογίας εισοδήματος για νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων και ένα ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για όλα τα νησιά, όπως ισχύει για συγκεκριμένες περιοχές και αγαθών στην Ευρώπη (πχ. Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιρλανδία).
Ολοκληρώνοντας την συγκριμένη πρόταση, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολίασε ότι, από τα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και στη λογική ενός ενιαίου δημοσιονομικού χώρου και της αύξησης των φορολογικών εσόδων, αφαιρέθηκε αυτή η ειδική μέριμνα που τώρα διεκδικεί την επαναφορά της η χώρα, περιβάλλοντας την με το μανδύα μιας κοινοτικής οδηγίας για τα φορολογικά καθεστώτα των νησιών της Ευρώπης.
Τέλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υποστήριξε την αναγκαιότητα έναρξης ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος δράσεων με σκοπό την εδαφική συνοχή για τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα νησιά μας, είπε, προσφέρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για τις τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της ναυτιλίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην Ελλάδα εργαζόμαστε πάνω στη δημιουργία ενός σύνθετου χρηματοδοτικού εργαλείου το οποίο θα συγκεντρώνει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, προς ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας με σκοπό τη δημιουργία τοπικών clusters, οικονομιών κλίμακας και μείωση του κόστους μεταφορών. Είναι απόλυτη και άμεση η ανάγκη τροφοδότησής τους, επισήμανε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, με χρηματοδοτικά εργαλεία που θα εξασφαλίζουν τη νησιωτική συνοχή και ανάπτυξη. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία αυτά επιθυμούμε να ελέγχονται από ένα κοινό Ταμείο Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κάλεσε τους συμμετέχοντες να κινητοποιήσουν περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην ίδια κατεύθυνση, αυτή της δημιουργίας ενός Στρατηγικού Πλαισίου για τα νησιά, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου και την επίσπευση των επιμέρους δράσεων μέχρι το 2021.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης