Α.Φλαμπουράρης: Ασφάλεια και οικονομική σταθερότητα τα βασικά συστατικά της ανάπτυξης του τουρισμού
Στον παράγοντα της ασφάλειας και της σταθερότητας ως βασικά συστατικά στοιχεία ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος στάθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, από το βήμα του 16ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με θέμα: «Ελληνικός Τουρισμός: Ανάπτυξη και Βιωσιμότητα. Για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον».
Όπως είπε, στη σημερινή εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, που αύριο ουσιαστικά ξεδιπλώνεται η θεματολογία του, η Ελλάδα και οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει την καθιστούν μια ασφαλή χώρα. "Έχουμε καταφέρει με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική να γίνουμε πόλος σταθερότητας σ' όλη την περιοχή και να αποκτήσουμε σταθερές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τις περισσότερες χώρες της Βαλκανικής, της Μέσης Ανατολής και τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα. Ταυτόχρονα η διαχείριση με όσο το δυνατό καλύτερο κι ανθρώπινο τρόπο του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, παρόλα τα προβλήματα και σε αντίθεση με τις όλο και αυξανόμενες ξενοφοβικές φωνές στην Ευρώπη. Αποδεικνύεται ότι μπορούμε να προσφέρουμε φιλοξενία σε χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους και εκατομμύρια επισκέπτες, χωρίς να ανταλλάξουμε την παραδοσιακή Ελληνική φιλοξενία με την εμπορευματοποιημένη τουριστική προώθηση.
Αυτές οι πολιτικές καθιστούν τη χώρα μας ένα ασφαλή τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο", είπε ο κ. Φλαμπουράρης.
Εκτενή αναφορά έκανε ο υπουργός Επικρατείας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας ότι αυτή ανακάμπτει και έκανε λόγο για μια διαπίστωση που δεν είναι «success story» όπως το 2014, αλλά ομολογείται και από τους θεσμούς στην Ευρώπη και την Αμερική. Την ίδια στιγμή ωστόσο σημείωσε ότι αυτή η ανάκαμψη θα δώσει ιδιαίτερη χαρά αν περάσει στο ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως στα κατώτερα και μικρομεσαία στρώματα, στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, σε όλους αυτούς, άντρες και γυναίκες, νέους και νέες, που πλήρωσαν ακριβά, τα τελευταία επτά χρόνια, την κρίση, όπως είπε.
Στην καθ' εαυτή τουριστική ατζέντα ο κ. Φλαμπουράρης επισήμανε ότι πολύ σύντομα θα έχει υπογραφεί το πρακτικό αξιολόγησης για τον ανάδοχο του διαγωνισμού που θα αφορά το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που θα πρέπει να αντιμετωπίζει εκτός των άλλων ιδιαίτερα τη δημιουργία και διατήρηση ευημερούντων κοινωνικών, οικονομικών και οικολογικών συστημάτων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως είπε, θα υλοποιηθεί από τα δύο συναρμόδια υπουργεία (τουρισμού και περιβάλλοντος) και ο ΣΕΤΕ θα αποτελέσει έναν προνομιακό εταίρο στον εν λόγω σχεδιασμό.
Για το οξύ ζήτημα του τέλους διανυκτέρευσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση που να συνδυάζει τις υποχρεώσεις της χώρας και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ώστε να συμβάλλουμε στην αύξηση του τουρισμού κι όχι στη μείωσή του.
Τέλος ο κ. Φλαμπουράρης στάθηκε και στην ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που θα αφορά το σύνολο της Τουριστικής Νομοθεσίας, για την κάλυψη κενών, λειτουργιών και αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακούς τομείς και δομές και τον εκσυγχρονισμό της.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται το πρωί με ομιλία της υπουργού Τουρισμού αλλά και του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου.