Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.10.17

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου,

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στην εκπομπή «Τώρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου



ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Καλή σας ημέρα, κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ που βρίσκεστε σήμερα εδώ μαζί μας. Είναι πλούσια η επικαιρότητα, αλλά δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω ζητώντας την τοποθέτησή σας και την τοποθέτηση της κυβέρνησης, βεβαίως, αναφορικά με αυτή τη στυγερή δολοφονία χτες το απόγευμα που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Αναφέρομαι βεβαίως στη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί παρά να πει κανείς ότι είναι ένα τραγικό περιστατικό και το πρώτο πράγμα το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να συλλυπηθούμε την οικογένεια και τους οικείους του ποινικολόγου. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, έχει δώσει εντολή να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, μιας εξαιρετικά δύσκολης υπόθεσης όπως καταλαβαίνετε. Αυτό το οποίο οφείλουμε εμείς αυτή τη στιγμή να πούμε είναι ότι χρειάζεται ψυχραιμία και από τον πολιτικό κόσμο, έτσι ώστε να μην προεξοφλούμε καταστάσεις και να μην προσπαθούμε να πολιτικοποιήσουμε ένα γεγονός το οποίο εκ πρώτης όψεως δεν μοιάζει να είναι πολιτικό. Δεν θέλω, προφανώς, να προεξοφλήσω καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα συμπεράσματα των Αρχών. Ωστόσο, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σε αυτές τις ώρες χρειάζεται ψυχραιμία, ηπιότητα και να μην προσπαθούμε να εξάγουμε πολιτική υπεραξία από μια τέτοια τραγική εξέλιξη.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Παρ’ όλα αυτά, είδαμε από χτες να αποδίδεται ένα πολιτικό χρώμα στη δολοφονία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, και είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που συστήνω την ηπιότητα και την ψυχραιμία. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή, πριν να έχουμε οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους των Αρχών, να προσπαθούμε να εξάγουμε πολιτική υπεραξία από το συγκεκριμένο περιστατικό. Δεν είναι ο σωστός τρόπος για τη διαχείριση της κατάστασης. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αφήσουμε την Ελληνική Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και το πολιτικό σύστημα να κατανοήσει ότι δεν μπορεί για κάθε περιστατικό να τοποθετείται με όρους που επί της ουσίας εντείνουν πολιτικούς διχασμούς και πολιτικές διαιρέσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε κάτι τέτοιο, ειδικά όταν –ξαναλέω- εκ πρώτης όψεως δεν μοιάζει το συγκεκριμένο περιστατικό να έχει οποιαδήποτε πολιτική χροιά.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αυτή είναι και η θέση του κυβερνητικού σας εταίρου, του Πάνου Καμμένου; Το ρωτώ αυτό διότι χτες ενημερωθήκαμε άμεσα για την επικοινωνία στην οποία αναφερθήκατε κι εσείς τώρα, του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τη λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είδαμε κάτι, όμως, από τον Πάνο Καμμένο, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, η κυβέρνηση έχει ενιαία φωνή, εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό. Επομένως, είναι προφανές ότι όλοι σε αυτή τη δύσκολη φάση, σε αυτό το τραγικό περιστατικό τοποθετούμαστε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Προχωρώντας τη συζήτησή μας και στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας και αλλάζοντας εντελώς κλίμα και περιβάλλον, κύριε Τζανακόπουλε, είδαμε χτες τον Πρωθυπουργό να πετά με F-16. Μια κίνηση η οποία σχολιάστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βλέπουμε εδώ και τα πλάνα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Όμως, την ίδια ώρα, αιφνιδίασε ακόμα και τους κυβερνητικούς συντάκτες. Και το λέω αυτό διότι ενημερώνονται για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, είδαμε και τη χιουμοριστική ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου. Υπάρχει κάποιος συμβολισμός από την πλευρά του Πρωθυπουργού για αυτή την πτήση με F-16;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος περαιτέρω συμβολισμός. Υπήρχε η πρόσκληση από την Ελληνική Αεροπορία για να πετάξει ο Πρωθυπουργός με το F-16. Αποδέχθηκε αυτή την πρόσκληση και νομίζω ότι έγινε μια κίνηση η οποία αναδεικνύει το γεγονός πως η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους πιλότους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι καθημερινά διακινδυνεύουν τη ζωή τους στο καθήκον και σε μια περιοχή που –γνωρίζετε- γενικώς δεν είναι εύκολο κανείς να διαχειριστεί τους γείτονές μας, οι οποίοι πολλές φορές επιλέγουν να δράσουν με τρόπο που δεν συμβάλλει -θα έλεγε κανείς- στη βελτίωση του κλίματος και στην εμπέδωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας. Αλλά, νομίζω ότι δεν είχε κάποιο περαιτέρω συμβολισμό η πράξη του Πρωθυπουργού. Εμείς, με τους φίλους και γείτονες Τούρκους, προσπαθούμε να είμαστε πάντοτε σε έναν διπλωματικό διάλογο και σε μια επαφή για να λύνουμε όλα τα προβλήματα…
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Βέβαια, αντιλαμβάνεστε ότι μου έχετε δώσει την καλύτερη πάσα για την επόμενη ερώτηση, διότι οι συνειρμοί ήταν πάρα πολλοί και έγιναν αναπόφευκτα χτες. Ο Πρωθυπουργός πετά με F-16 πάνω από το Αιγαίο, λίγες ώρες μάλιστα πριν από το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οπότε, αυτομάτως, πήγε το μυαλό μας σε μια συμβολική κίνηση, κυρίως προς τη γειτονική χώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, είναι προφανές ότι αυτός ο συνειρμός θα γίνει. Αλλά, σας ξαναλέω ότι δεν είχε κανέναν άλλο συμβολισμό η συγκεκριμένη πράξη εκτός από το να δείξει ότι ο Πρωθυπουργός βρίσκεται δίπλα στους πιλότους της Ελληνικής Αεροπορίας.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη πτήση, εκείνη προς τις ΗΠΑ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς διεθνών επαφών του Έλληνα Πρωθυπουργού, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά, καθώς και τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει ότι έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η χώρα μας στον χώρο των διεθνών σχέσεων. Έρχεται, λοιπόν, η επίσκεψη στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο σε συνέχεια μιας σειράς διμερών επαφών και συναντήσεων, αλλά και κυβερνητικών επαφών με άλλες πολύ μεγάλες χώρες, οι οποίες πλέον αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα, βγαίνοντας από την κρίση και βγαίνοντας από τη μνημονιακή επιτροπεία, γίνεται ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να υπάρξουν και οικονομικές εξελίξεις που θα ευνοήσουν μεγάλες και πολύ μεγάλες επενδύσεις. Και από την άλλη μεριά, η χώρα μας -γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- παίζει έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο, σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή, την ασφάλεια και τη σταθερότητά της. Διότι γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο του κόσμου, όπου οι γύρω περιοχές είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένες. Αν πιάσει κανείς το ζήτημα της Μέσης Ανατολής -τα προβλήματα που υπάρχουν στην Τουρκία, τα προβλήματα που υπάρχουν στη Βόρεια Αφρική- η Ελλάδα αναδιαμορφώνεται σε έναν πόλο σταθερότητας, πράγμα το οποίο έχει και συγκεκριμένες αντανακλάσεις στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και των διμερών επαφών. Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι γίνεται η επίσκεψη. Από τη μια μεριά, λοιπόν, τα ζητήματα της οικονομίας θα απασχολήσουν και από την άλλη μεριά, ζητήματα γεωπολιτικής και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Και θα έρθουμε, σε πολύ λίγο, στα θέματα οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, επειδή αναφέρατε τις επενδύσεις, ναι μεν γεωπολιτικά υπάρχει μέχρι στιγμής και εξασφαλίζεται μια σταθερότητα εδώ, στη χώρα μας, με όλα όσα παρακολουθούμε, όμως, στον τομέα των επενδύσεων έχει κανείς την αίσθηση και εντελώς επιδερμικά –αν θέλετε- κάνει την ανάγνωση ότι χρειάζεται και ένα ασφαλές πεδίο οικονομικό, φορολογικό, γραφειοκρατικό και συνεννόησης πια σε πολιτικό επίπεδο ώστε να έρθουν οι επενδυτές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα τα δύο τελευταία χρόνια και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν αυτό. Δηλαδή, στο πρώτο επτάμηνο του 2017, για παράδειγμα, έχουμε καταφέρει να έχουμε 2,1 δισεκατομμύρια άμεσες ξένες επενδύσεις, πράγμα το οποίο είναι ρεκόρ δεκαετίας. Την ίδια στιγμή, εντός του 2017 έγινε η πρώτη μεγάλη βιομηχανική επένδυση, έπειτα πάλι από μια δεκαετία, ύψους περίπου 350 εκατομμύριων ευρώ. Την ίδια στιγμή, έχουμε καταφέρει να ξεκολλήσουμε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο, 700 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία λόγω ολιγωρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων κινδύνευαν να πάνε χαμένα. Επομένως, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια σε αυτό τον τομέα. Και στο πεδίο της γραφειοκρατίας νομίζω ότι έχουν γίνει αρκετές κινήσεις με την ψηφιοποίηση του συστήματος αδειοδότησης, που καλύπτει αυτή τη στιγμή περίπου το 30-35% των επιχειρηματικών πεδίων. Σε λίγο καιρό, θα εξελιχθεί αυτό, θα διευρυνθεί και θα φτάσουμε το 55% των επιχειρήσεων, των επιχειρηματικών πεδίων, τα οποία θα μπορούν να αδειοδοτούνται μέσα από ηλεκτρονική διαδικασία. Επομένως, η κυβέρνηση κάνει διαρκώς κινήσεις για να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Την ίδια στιγμή…
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, σας ακούω με προσοχή όλη αυτή την ώρα, αλλά έχω την αίσθηση ότι στο μυαλό όλων έρχεται το Ελληνικό, για παράδειγμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πω κάτι για αυτό. Το Ελληνικό κατ’ αρχήν πρέπει να σας πω ότι είναι απολύτως και πλήρως εντός χρονοδιαγράμματος. Ο επενδυτής, τον οποίο το ελληνικό δημόσιο σέβεται απολύτως, πρέπει να σας πω ότι ήταν εκείνος ο οποίος καθυστέρησε να καταθέσει τη στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του Ελληνικού, περίπου έξι ή επτά μήνες. Δηλαδή, ενώ έπρεπε να έχει κατατεθεί από τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο –αν θυμάμαι καλά- του 2016, τελικά αυτό κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2017. Μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν πολύ δύσκολες και πολύπλοκες διοικητικές ενέργειες και καταλήξαμε πριν από δύο εβδομάδες –αν δεν κάνω λάθος- στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που επιλύει, εν πάση περιπτώσει, κάθε αβεβαιότητα.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Θα προχωρήσει αυτή η επένδυση; Ποια είναι η δική σας εκτίμηση και ενημέρωση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Με βάση τη σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ ελληνικού δημοσίου και επενδυτή, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας λόγος για να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση. Και μιλώ τώρα καθαρά νομικά. Το ελληνικό δημόσιο έχει τηρήσει όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις του και θα εκδοθούν σε λίγες ημέρες οι απαραίτητες εγκρίσεις εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού για να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλά, τώρα, θέλω να σας πω συγκεκριμένα ποια είναι η διαδικασία: τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών θα πρέπει στη συνέχεια να επεξεργαστούν το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθεί και να εκδοθούν επίσης, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που θα βγει, οι υπουργικές αποφάσεις που θα το εφαρμόζουν. Για όλα αυτά υπάρχει μια προθεσμία συμβατική σε συμφωνία με τον επενδυτή μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Από εκεί και πέρα, θα γίνουν οι μεταβιβάσεις των μετοχών από το ελληνικό δημόσιο στη LAMDA η οποία είναι και ο επενδυτής και θα προχωρήσει η έναρξη του έργου. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι εντός του χρονοδιαγράμματος θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες από τη μεριά του ελληνικού δημοσίου.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες; Το ρωτώ αυτό γιατί το έχουμε ακούσει και από τον κύριο Φλαμπουράρη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει το σύνολο των ενεργειών όσο το δυνατόν συντομότερα. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία. Σας λέω όμως ότι όλα θα γίνουν με βάση τις προθεσμίες οι οποίες περιγράφονται στη σύμβαση μεταξύ ελληνικού δημοσίου και LAMDA.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μιας και σταθήκαμε στο κεφάλαιο επενδύσεις, στη συνέχεια του Ελληνικού που μοιάζει πια με το Γεφύρι της Άρτας…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, δεν το νομίζω, σας λέω ότι είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων και εντός προθεσμιών και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά. Και να θυμίσω ότι όλη η διοικητική διαδικασία εκκρεμούσε από το 2012. Και ο λόγος για τον οποίο εκκρεμούσε από το 2012 ήταν γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση προσπαθούσε διαρκώς να παρακάμψει τον Νόμο. Αυτή τη στιγμή, η πιο αποτελεσματική λογική είναι η λογική που λέει ότι ο Νόμος πρέπει να τηρείται, έτσι ώστε να μην βρούμε ανυπέρβλητα εμπόδια.
ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Η BLACKROCK που έσκασε πριν από λίγες ημέρες; Έχει ξεκαθαρίσει τελικά τι ακριβώς έχει συμβεί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθειά μας είναι να τηρείται ο νόμος σε κάθε περίπτωση και να προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλους τους επενδυτές, ανεξαρτήτως του από πού προέρχονται και σε ποιο πεδίο δραστηριοποιούνται. Ο νόμος, όμως, θα πρέπει πάντοτε να τηρείται.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Δηλαδή, εντοπίσατε κάτι παράνομο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Σας λέω, όμως, ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, παρακολουθούμε την κατάσταση και θα κάνουμε αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Πριν περάσουμε στο πεδίο της οικονομίας, θα σταθώ σε ακόμη μια είδηση, η οποία βγήκε και κέρδισε το ενδιαφέρον χθες, όχι από τον ελληνικό Τύπο, νομίζω ότι ήδη έχετε καταλάβει πως αναφέρομαι στην El Pais, στην ισπανική εφημερίδα, διότι εδώ μια ελληνική λέξη διεθνοποιήθηκε, αναφέρομαι στην λέξη «kolotumba». Και το ερώτημά μου είναι πώς σας φάνηκε, αν θέλετε και πώς νιώσατε προσωπικά, η κυβέρνηση και το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, διότι είδαμε τον παραλληλισμό του Προέδρου της Καταλονίας με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το δημοψήφισμα στην Ισπανία την 1η Οκτωβρίου με εκείνο, το δικό μας δηλαδή, του καλοκαιριού του 2015.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν οι τοποθετήσεις, οι οποίες γίνονται, έχουν αυτόν τον χαρακτήρα, νομίζω ότι οι φίλοι μας από την El Pais θα έπρεπε να ξαναρίξουν μια ματιά στο καλοκαίρι του 2015. Δηλαδή, στο τι έγινε εκείνη τη νύχτα, στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και ποιες ήταν οι πολιτικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν από συγκεκριμένους ηγέτες για να οδηγηθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός τότε στη Συμφωνία με τους δανειστές. Επομένως, το να περιγράφεις ως «kolotumba» το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης, η οποία χαρακτηρίστηκε περίπου από το σύνολο του κόσμου ως ένα περιστατικό που δεν ταιριάζει στις δημοκρατικές αξίες και τη δημοκρατική παράδοση της δυτικής κοινωνίας, νομίζω ότι είναι μάλλον ολίγον τραβηγμένο και αυτό που εξυπηρετεί είναι περισσότερο ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις και λιγότερο τη αντικειμενική δημοσιογραφία.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Παρ΄ όλα αυτά, θεωρείτε ότι στην περίπτωση της Ισπανίας, ο Πρόεδρος της Καταλονίας έκανε στροφή 180 μοιρών ή πια, όπως όλοι αισθανόμαστε, έκανε «kolotumba»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος, σε μια τέτοια εξαιρετικά πολύπλοκη και τεταμένη κατάσταση, να χρησιμοποιούμε τέτοιου τύπου πολιτικές ή παραπολιτικές εκφράσεις, αν θέλετε, για να περιγράψουμε τη στάση πολιτικών ηγετών. Αυτή τη στιγμή, στην Καταλονία έχουμε ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε μια κρίση, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την ίδια την αρχή του σεβασμού των συνόρων, η οποία, επί της ουσίας, έχει στηρίξει το πλαίσιο των διεθνών σχέσεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και νομίζω ότι θα πρέπει με μεγαλύτερη σοβαρότητα να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις και όχι με τέτοιου είδους σχόλια, τα οποία δεν βοηθούν κανένα να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στην Καταλονία.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Παρ΄ όλο, όμως, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα, βέβαια, από την άλλη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, υπάρχουν και στην Ελλάδα εξαιρετικά μεγάλες εφημερίδες, οι οποίες υποτίθεται ότι έχουν το τεκμήριο της εγκυρότητας και της σοβαρότητας και οι οποίες, ωστόσο, δεν αίρονται κάθε φορά στο ύψος των περιστάσεων.

MΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αυτό τώρα, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι δεν βγάζει πουθενά. Θέλω να πω ότι ο χώρος και οι εκπρόσωποι της πολιτικής να τα «ρίχνουν» στους δημοσιογράφους, οι δημοσιογράφοι στους πολιτικούς και να χάνεται η ουσία στο τέλος της ημέρας. Περνώντας στο πεδίο της οικονομίας, ακούσαμε χθες την Κριστίν Λαγκάρντ να διαμηνύει ότι δεν προτίθεται το Ταμείο να ζητήσει λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, παρά πιστή εφαρμογή και συνεπή εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων. Παρ΄ όλα αυτά, ανησυχείτε μήπως αυτή η απόκλιση, ως προς τις προβλέψεις του Ταμείου με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, εν πάση περιπτώσει, φέρει για ακόμη μια φορά ένα σκηνικό πόλωσης και μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει η τρίτης αξιολόγηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή κάνατε ένα σχόλιο προηγουμένως, θα πρέπει να επανέλθω και να σας πω ότι από τη Δευτέρα υπήρξαν πολλές εφημερίδες, οι οποίες προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια κατάσταση εκ του μην όντος, επικαλούμενες μάλιστα και πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Χθες, ήρθε το ίδιο το Νομισματικό Ταμείο, η επικεφαλής του, η κυρία Λαγκάρντ, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Δηλαδή, να πει…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ναι, αλλά προχθές είχαν έρθει οι αριθμοί. Οπότε, αναπόφευκτα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, τους οποίους αριθμούς, όμως, γνωρίζαμε ήδη από την πρώτη αξιολόγηση. Θα σας πω γι’ αυτό.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Για να το ολοκληρώσω, αναπόφευκτα αναρωτιέται κανείς εάν αυτό σημαίνει και νέα δημοσιονομικά μέτρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, όμως, ότι όλη αυτή η συζήτηση είχε γίνει ήδη από το 2015 και το 2016, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Χωρίς, λοιπόν, να υπάρχει καμία δήλωση, επίσημη ή ανεπίσημη, από τη μεριά του ΔΝΤ, μια σειρά από μεγάλα συγκροτήματα Τύπου αποφάσισαν να παίξουν το σενάριο, για άλλη μια φορά, των δημοσιονομικών μέτρων. Για να βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους. Η κυρία Λαγκάρντ, χθες, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα νέων μέτρων εκ μέρους του ΔΝΤ. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το 2018 είναι 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα, παρά το γεγονός ότι λίγους μήνες πριν μας έλεγε για 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Άρα, εδώ, τι φταίει, κατά τη δική της εξήγηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω: Το ΔΝΤ έχει έναν συγκεκριμένο υπεραπαισιόδοξο τρόπο να εκτιμά τα νούμερα. Για το 2016 έπεσε έξω, για το 2016 έπεσε δραματικά έξω. Δηλαδή, ενώ είχε μια πρόβλεψη για 0,1% πρωτογενές πλεόνασμα, τελικώς το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση τα κριτήρια του προγράμματος, έφτασε περίπου στο 4%. Επομένως, έχει κανείς πολλούς λόγους να πιστεύει ότι, κατ΄ αρχήν, το ΔΝΤ θα πέσει έξω και το 2018 και θα μπορέσουμε να πιάσουμε τους στόχους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ίδιο το Ταμείο δηλώνει ότι από τη στιγμή που υπάρχει η Συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης για τον δημοσιονομικό διορθωτή, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε σχέση με νέα μέτρα και η μοναδική που έχει εκτεθεί από όλη αυτή τη φιλολογία και παραφιλολογία είναι μια μερίδα του ελληνικού Τύπου, η οποία –ξαναλέω- προσπάθησε να δημιουργήσει πρόβλημα εκ του μη όντος. Κανένα ζήτημα, λοιπόν. Ο στόχος μας παραμένει…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Παρ΄ όλα αυτά, για να φύγουμε από τον ελληνικό Τύπο και να έρθουμε στην ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, σας λέω, όμως, γιατί είδαμε πρωτοσέλιδα που μιλούσαν για νέα μέτρα, είδαμε…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Το αντιλαμβάνομαι, σας άκουσα, το είπατε. Όμως, επειδή το ζήσαμε στην προηγούμενη αξιολόγηση, γι΄ αυτό ρωτώ…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΔΝΤ είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του, πριν από την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, ότι ζητά νέα μέτρα για το 2019 και το 2020.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ναι, αλλά ζήσαμε όλη τη σύγκρουση. Και ρωτώ, αν υπάρχει ανησυχία να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας και με βάση τις δηλώσεις του ΔΝΤ, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία, το βλέπουν όλοι ότι βρίσκεται σε μια φάση ανάκαμψης. Η ελληνική οικονομία πετυχαίνει τους στόχους της. Θα έχουμε τη δυνατότητα το 2017, όχι μόνο να πιάσουμε τους στόχους, αλλά να διανείμουμε και κοινωνικό μέρισμα και μάλιστα υψηλότερο από το μέρισμα του 2016…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Αυτό ακούγεται και λίγο προεκλογικό, με όλο τον σεβασμό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου προεκλογικό. Τα ίδια μας έλεγαν και το 2016, όταν δώσαμε την εφάπαξ 13η σύνταξη.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ξέρετε γιατί το λέω αυτό -και διορθώστε με εάν κάνω λάθος ή αν δείχνουν λάθος οι αριθμοί- αλλά πλησιάζουμε τα μέσα Οκτωβρίου και περιμένουμε τα στοιχεία καταβολής των φόρων από τους πολίτες για τον δυσβάστακτο μήνα Σεπτέμβριο, που είχε τα πάντα. Είδαμε, όμως, τα στοιχεία του Αυγούστου, ο οποίος είναι και ένας μήνας που δεν είχε τόση φορολογία να πληρώσει, η αλήθεια είναι, κανείς και έδειξαν ότι αδυνατεί, όχι ο μέσος, αλλά αδυνατεί αρκετά μεγάλος αριθμός φορολογούμενων να καταβάλει τους φόρους. Και αναρωτιέται κανείς, πώς την ίδια ώρα μπορούμε να μιλάμε για όλα όσα είπατε νωρίτερα ή να ακούμε, για παράδειγμα, τον Πρωθυπουργό να αναφέρετε σε φοροελαφρύνσεις.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω πάρα πολύ συγκεκριμένα, σε σχέση με τα στοιχεία του Αυγούστου. Η υστέρηση των εσόδων είναι 944 εκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Αύγουστο και μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο, ήταν 1 δις 27 εκατ. ευρώ. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν δεν είχε μετακυληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο, όχι μόνο θα ήμασταν εντός στόχου των εσόδων, αλλά θα τον υπερβαίναμε κιόλας. Επομένως, η όλη συζήτηση που δημιουργήθηκε περί τρύπας στα έσοδα, είναι και αυτή μια συζήτηση υποβολιμαία, η οποία δεν κοιτά την πραγματική κατάσταση και τους πραγματικούς πίνακες που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Γίνεται, λοιπόν, μια συζήτηση, η οποία, για άλλη μια φορά, είναι εκ του μη όντος, διότι είτε υπάρχει σκοπιμότητα είτε υπάρχει άγνοια. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ, είναι ότι τα έσοδα κινούνται ακριβώς στη βάση των στοχεύσεων του Προϋπολογισμού, ενώ υπάρχουν και πεδία εισπρακτικής δραστηριότητας του ελληνικού κράτους, στα οποία σημειώνεται εξαιρετικά καλύτερη επίδοση από την αναμενόμενη. Το παράδειγμα του ΕΦΚΑ είναι το κυριότερο. Ενώ ο ΕΦΚΑ είχε στόχο για έλλειμμα 1 δις ευρώ, θα φτάσουμε σε σημείο να έχουμε πλεόνασμα 188 εκατ. ευρώ, στη βάση του υπολογισμού που κάνει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εργασίας. Άρα, μιλάμε για μια υπέρβαση, η οποία είναι περίπου 1,2 δις ευρώ.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Ας το ευχηθούμε όλοι αυτό. Ας πάμε στα των νομοσχεδίων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Τελικά, με το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, βρίσκεστε όντως σε συζητήσεις, σε διαδικασία επεξεργασίας ή δεν ετοιμάζεται κάποιο τέτοιο νομοσχέδιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, θέλω να κάνω ένα σχόλιο σε σχέση με αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, υπέστη μια συντριπτική κοινοβουλευτική ήττα. Έκανε σχόλια, τα οποία δεν αρμόζουν σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δη σε ένα κόμμα, το οποίο επικαλείται τον φιλελευθερισμό ως την καθοδηγητική ιδεολογία του. Στη συνέχεια αυτής της συντριπτικής ήττας, η Ν.Δ., αντί να προσπαθήσει να διορθώσει την εικόνα της και να επανέλθει στο υποτιθέμενο μεταρρυθμιστικό προφίλ του αρχηγού της, εξαπέλυσε χθες μια επίθεση, που κινείται στον αντίποδα αυτής της φιλελεύθερης λογικής. Ότι θα «παίξει μπουνιές» ο κ. Οικονόμου, αν δεν κάνω λάθος, με οποιονδήποτε τολμήσει να φέρει νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της κάνναβης, πράγμα το οποίο δεν τίθεται ως ζήτημα αυτή τη στιγμή ή δεν υπάρχει κάποια συζήτηση.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Δεν τίθεται, ποιο; Το νομοσχέδιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Είδαμε την ανακοίνωση της Ν.Δ. να μιλά…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Όχι, για να καταλάβουμε. Να παίξει ο κ. Οικονόμου μπουνιές ή να έρθει το νομοσχέδιο; Αυτό ρωτώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Ο κ. Οικονόμου μπορεί να κρατήσει τις μπουνιές του για…

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Για πουθενά, καλύτερα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για πουθενά, καλύτερα. Ναι. Είναι αλήθεια αυτό. Είδαμε μια ανακοίνωση της Ν.Δ., η οποία τελείωνε με ένα σχόλιο τύπου «τι πίνετε και δεν μας δίνετε». Γενικώς, δηλαδή, η πολιτική ποιότητα του λόγου είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι πρόκειται για μια ροπή προς ακροδεξιές κατευθύνσεις. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, για το οποίο μιλάτε, υπάρχει επεξεργασία στο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα της ρύθμισης της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία θα βοηθήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και που μπορούν να βοηθούν με βάση τη σημερινή κατάσταση της ιατρικής επιστήμης από τη χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν τίθεται κανένα θέμα, αυτή τη στιγμή, για τη χρήση κάνναβης, έτσι όπως προσπάθησε να το εμφανίσει η Ν.Δ.. Μιλάμε για μια άλλη κατάσταση. Και αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι βρισκόμαστε σε σημείο επεξεργασίας του νομοσχεδίου.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Μάλιστα, είναι αντιληπτό. Συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία επεξεργασίας και οι κυβερνητικοί σας εταίροι, οι ΑΝΕΛ; Γιατί από τις δηλώσεις τους, τουλάχιστον, δεν φαίνεται να το καλοακούνε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έγινε μια προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η κατάσταση, σε σχέση με το νομοσχέδιο για το οποίο μιλάμε. Η κυβέρνηση, σας έχω ξαναπεί, ότι είναι ενιαία και το υπουργείο Υγείας θα κάνει τον απαραίτητο διάλογο με όλους όσοι εμπλέκονται στη συγκεκριμένη συζήτηση και θα βρει τον καταλληλότερο τρόπο ρύθμισης του συγκεκριμένου ζητήματος.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Για να κλείσουμε τη συζήτησή μας. Κρίνοντας από τα όσα έγιναν στο τελευταίο πρόσφατο νομοσχέδιο, το «μασάζ» που χρειάστηκαν βουλευτές σας, το ότι το 100% δεν πέτυχε, η στάση του κυβερνητικού σας εταίρου έδωσε τροφή για συζητήσεις περί αμφισβήτησης της συνοχής της συγκυβέρνησης. Την ίδια ώρα, είδαμε τη στάση που κράτησε «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ». Υπάρχουν κάποιοι τριγμοί, αλλά και ένα μαξιλάρι ταυτόχρονα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι το εξής: Το νομοσχέδιο για τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου, εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο με 171 ψήφους υπέρ. Με μια ευρύτατη, δηλαδή, κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Δεν τραυμάτισε τη συγκυβέρνηση, δηλαδή;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το νομίζω καθόλου. Η οποία υπερβαίνει το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης, της συμπολίτευσης. Άρα, λοιπόν, εδώ μιλάμε για μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το άρθρο 3, βεβαίως για ένα τέτοιο θέμα δεν τέθηκε ζήτημα κομματικών πειθαρχιών, δεν τέθηκε ζήτημα κυβερνητικών πειθαρχιών. Ο καθένας ψήφισε με βάση τη συνείδησή του και το συγκεκριμένο άρθρο εγκρίθηκε, πράγμα το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι και εξαιρετικά θετικό, διότι κατοχυρώνει ένα ατομικό δικαίωμα για μια ομάδα συμπολιτών μας, για ένα σύνολο συμπολιτών μας, οι οποίοι υπέστησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ένα θεσμικό και κοινωνικό bullying, το οποίο νομίζω ότι πλέον μπορεί να αποτελεί παρελθόν και με βάση την ψήφιση του συγκεκριμένο νόμου.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Έχει ανοίξει, πάντως, αυτό το παράθυρο, ενδεχομένως προς τις λεγόμενες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ χαιρετίζω τη στάση που κράτησε «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», η οποία ήταν μια ειλικρινής φιλελεύθερη στάση, σε αντίθεση με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες που θέλουν να παρουσιάζουν εαυτούς ως προοδευτικούς ή φιλελεύθερους, ενώ στην πραγματικότητα αυτό το οποίο κάνουν, είναι είτε να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, να κρύβονται από την κοινοβουλευτική μάχη, είτε να ρέπουν προς την ακροδεξιά, όπως η Ν.Δ., η οποία προσπάθησε να καλύψει την πολιτική σύγχυση, που στην πραγματικότητα επικρατεί στο εσωτερικό της, με τη στάση την οποία κράτησε.

ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΟΥ: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ κύριε Κυβερνητικέ Εκπρόσωπε για τη συζήτηση που είχαμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.





Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης