Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

7.12.17

Πρ. Παυλόπουλος: Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν

Πρ. Παυλόπουλος: Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν


Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν, αρκεί να έχουμε την θέληση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Πρόεδρος ευχήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, που πραγματοποιείται 65 ολόκληρα χρόνια μετά από την προηγούμενη, να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και στην προοπτική των Λαών μας, γιατί -όπως σημείωσε- έχουμε όχι μόνο την βούληση αλλά και το ιστορικό παρελθόν, το οποίο μπορεί να μας διδάξει.
Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι είναι στο χέρι μας να αποτελέσει αυτή η επίσκεψη αφετηρία μιας νέας εποχής, όπως η εποχή την οποία δημιούργησαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού. «Ήταν και τότε δύσκολα τα πράγματα. Ήταν λίγο μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και τα γεγονότα, που τότε μας πλήγωσαν πολύ. Όμως αυτοί οι μεγάλοι ηγέτες είχαν την δύναμη, την διορατικότητα και συγχρόνως τη βούληση να προχωρήσουν και να χτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και κυρίως εμπιστοσύνης. Εμείς οι Έλληνες πάντα προσδοκούμε να ξαναφτιάξουμε αυτή την εποχή» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι πάνω σε αυτά, που φαινομενικά μας διχάζουν μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος, συμπληρώνοντας παράλληλα, πως δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας και προσθέτοντας ότι οι Λαοί μας σε αυτή την δύσκολη εποχή έχουν περάσει πολλά, ιδίως από έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή για τον οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά τις συνέπειές του, τις ζούμε καθημερινά.
«Μέσα σε αυτό το κλίμα εμείς οι Έλληνες, θέλουμε να προχωρήσετε και εσείς στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο Πρόεδρος προσθέτοντας «γιατί δεν είναι μόνον ότι θα γίνουν καλύτερες οι σχέσεις μας, που ούτως ή άλλως είμαι βέβαιος ότι θα τις φτιάξουμε ξανά, αλλά γιατί εκεί, είναι το μέλλον του Τουρκικού Κράτους και ιδίως, του Τουρκικού Λαού. Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον Τουρκικό Λαό» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία μέσα στην Ευρώπη μπορεί να βρει τον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας που μπορεί να αποκτήσει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μέσα στην παγκοσμιοποίηση και τους κινδύνους που συνεπάγεται, όλη αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση. Κάλεσε και την Τουρκική πλευρά να επιδείξει την βούληση που χρειάζεται για την ένταξή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και κατέληξε με μια ευχή προς τον Τουρκικό Λαό να έχει το μέλλον που του αναλογεί και που του ταιριάζει, τόσο στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενος στην ελληνική πλευρά, ο κ.Παυλόπουλος επανέλαβε: «Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση επειδή πιστεύουμε πραγματικά στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να την βοηθήσουμε».
Ρ.Τ. Ερντογάν: Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία
«Στόχος της επίσκεψης μου είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη», τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
«Στη χώρα μου ζούσαν Ρωμιοί που ξεπερνούσαν τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να διδαχτούμε από το παρελθόν και λάβουμε τα σωστά μηνύματα από αυτό, τότε θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον.
«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος .
«Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» σημείωσε.
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Στις δυνατότητες που ανοίγονται σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας σε διάφορους τομείς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο δείπνο.
«Επενδυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να επενδύσουν ακόμα και σε τρίτες χώρες», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να κάνουν από κοινού.
«Ιδιαίτερα πολύτιμη» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερνογάν, τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα γι αυτή τη στήριξη.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και εκφράζω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.
Το επίσημο δείπνο περιλαμβάνει γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα με σελινόριζα ,φιλέτο σφυρίδα γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού, φρούτα εποχής και καφέ.
Στο δείπνο θα υπάρχει μουσικό διάλειμμα από την παιδική ορχήστρα του ωδείου Κόνταλυ με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης