Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15.12.17

Νομοσχέδιο με μέτρα θεραπείας αντί ποινών στα άτομα με ψυχικές-διανοητικές διαταραχές

Νομοσχέδιο με μέτρα θεραπείας αντί ποινών στα άτομα με ψυχικές-διανοητικές διαταραχές


Με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να δεσμεύεται για νομοτεχνικές βελτιώσεις και να προαναγγέλλει περαιτέρω αύξηση του χρονικού ορίου θεραπείας, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση σε Β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων, μέτρα θεραπείας αντί ποινών για άτομα με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές.
Ο κ. Κοντονής, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και αρμόδιοι φορείς, διαβεβαίωσε ότι θα καταθέσει βελτιωτική αλλαγή, που θα αυξάνει περαιτέρω τον χρόνο παράτασης θεραπείας, πέραν των 10 ετών για κακούργημα και των 4 για πλημμελήματα, όπως προβλέπει η αρχική ρύθμιση.
Περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές και αποσαφηνίσεις ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως για το άρθρο 2 που αφορά το συναινετικό διαζύγιο και το άρθρο 28 που προσδιορίζει τη διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά τον έλεγχο της συγκομιδής εγκεκριμένου καλλιεργητή βιομηχανικής κάνναβης.
Από τη ΝΔ ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, εξέφρασε τις ισχυρές ενστάσεις του κόμματος του για το άρθρο 2, καθώς όπως είπε, καταργείται η φύλαξη του πάσχοντα χωρίς να αποσαφηνίζεται τι θα γίνει μετά την παρέλευση του θεραπευτικού χρόνου.
«Φανατικά αντίθετη είναι η ΝΔ και με το συναινετικό διαζύγιο», δήλωσε ο κ. Καραγκούνης υποστηρίζοντας ότι, «πέρα από την ανασφάλεια δικαίου θα δημιουργήσει και νομικές περιπέτειες». Ο κ. Καραγκούνης χαρακτήρισε ακόμα, «πολύ περίεργη και ύποπτη» τη διάταξη για τη βιομηχανική κάνναβη, εκφράζοντας την υποψία ότι «η κυβέρνηση θέλει να τη νομιμοποιήσει από τη πίσω πόρτα».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπογράμμισε ότι τα μέτρα για τα άτομα με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων.
Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ για τη θέση της στο συναινετικό διαζύγιο, τονίζοντας ότι «στην εξώδικη λύση του διαζυγίου δεν μπορούμε να είμαστε φανατικά εναντίον», επισημαίνοντας πάντως την ανάγκη ορισμένων αλλαγών ειδικά σε ό,τι αφορά τη γονική μέριμνα.
Τη διαφωνία της Χρυσής Αυγής για το συναινετικό διαζύγιο εξέφρασε ο ειδικός αγορητής Γιάννης Αϊβατίδης, υποστηρίζοντας ότι, «πλήττεται ο θεσμός του γάμου» ενώ εμφανίστηκε θετικός για το άρθρο 29, που αφορά τη δυνατότητα παράστασης αγωγής φιλοζωϊκών σωματείων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης