Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.7.18

Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο

Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο


«Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως πρώτιστο ζήτημα σε σχέση με την Τουρκία το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ζητώντας να ολοκληρωθούν επιτέλους οι νομικές διαδικασίες» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, σε συνέντευξη του στον ρ/σ Στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας για συσχέτιση της υπόθεσης με το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη ασυμμετρία στις δύο υποθέσεις που κατά κανέναν τρόπο δεν μπορούν να συμψηφιστούν». Από τη μια μεριά έχουμε μια απαρέγκλιτη τήρηση της νομικής διαδικασίας όπως προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και στην περίπτωση δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουμε μια μη τήρηση της διαδικασία, που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, εξήγησε. Υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία στην Τουρκία και άμεσα να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, χωρίς άλλη προσπάθεια συμψηφισμών».
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη συνάντηση, σε κάθε περίπτωση, καθώς έχουν μεσολαβήσει πολλά από την τελευταία τους (συνάντηση), η κλιμάκωση στην ένταση στο Αιγαίο, το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς «που δημιουργεί πολλά προβλήματα στις σχέσεις μας με την Τουρκία» και ότι επομένως δεν είχαν να συζητήσουν μόνο τη θετική ατζέντα, αλλά πάρα πολλά ζητήματα που «πρέπει να διευθετηθούν για να μπορέσει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μας». Σχολίασε πως το γεγονός ότι έγινε η συνάντηση και ότι ειπώθηκαν πολλά για τα θέματα που μας απασχολούν «μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον».
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα εξετάζει άλλους τρόπους που θα κινηθεί για το θέμα των δύο Ελλήνων, είπε ότι εξαντλεί κάθε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό μέσο που έχει στη διάθεση της και στο πλαίσιο αυτό θα περιμένει να δει τα επόμενα βήματα της Τουρκίας και από κει και πέρα θα έρθουν κι άλλες πρωτοβουλίες.
Αναφορικά με το χθεσινό Eurogroup και με αφορμή πώς παρουσιάστηκε από μερίδα του Τύπου, ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα, όλα βαίνουν καλώς και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της 21ης Ιουνίου», πως επρόκειτο για απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη και πως σε λίγη ώρα θα έχουμε και μια επί της αρχής απόφαση που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης του Αυγούστου. Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν κάποιες τυπικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου. Σχολίασε ότι «ενδεχομένως θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπήρξαν κάποιες περιθωριακές προσπάθειες από κάποιους δεξιούς κύκλους να δημιουργηθεί θέμα, ωστόσο φάνηκε ότι είναι αναντίστρεπτη πλέον η πορεία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει, κανένας δεν θέλει τη σταματήσει και κανείς δεν θα τη σταματήσει».
Πρόσθεσε ότι αυτό που απομένει είναι η τελική εκταμίευση του τρίτου προγράμματος, ύψους περίπου 15 δισ., ότι με τον κ Σολτς υπήρξε άριστη συνεργασία και πως αυτό που απομένει να γίνει είναι να υπάρξει μια ισοδύναμη δημοσιονομική ρύθμιση για τα 24 εκατ. του ΦΠΑ, εξαιτίας της αναβολής του ΦΠΑ στα 5 νησιά του προσφυγικού. «Αυτό είναι μια πάρα πολύ μικρής σημασίας και μικρού μεγέθους δημοσιονομική ρύθμιση που θα γίνει εντός των ημερών και τον Αύγουστο θα γίνει κανονικά η εκταμίευση των 15 δισ. και επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα.
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «βλέπουμε ότι πάλι μια σειρά από συγκροτήματα Τύπου ψάχνουν να βρουν την παραμικρή ανθυπολεπτομέρεια για να δημιουργήσουν ανησυχία και φόβο για να συνεχίσουν το αφήγημα ότι δήθεν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο». Σχολίασε πως το θέμα είναι τι θα πουν όταν θα γίνει η εκταμίευση και ότι προσωπικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει τι πρωτοσέλιδα θα έχουν αυτοί που μιλούν για πρόβλημα στο Eurogroup, εκτιμώντας ότι «απλώς θα θάψουν το ζήτημα».
Σχετικά με την ουσία του ζητήματος της πρόσκλησης του ΝΑΤΟ προς την πΓΔΜ για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «πράγματι αποδείχθηκε η προσπάθεια της ΝΔ να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, να παραπλανήσει τους Έλληνες πολίτες». Είπε, ειδικότερα, ότι ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενπεργκ και η ίδια η πρόσκληση που έλαβε η ΠΓΔΜ λέει ρητώς ότι προϋπόθεση αυτής της ένταξης είναι η επίλυση του ζητήματος, η κύρωση της συμφωνίας να τεθεί σε ισχύ, πράγμα που προϋποθέτει τη θετική κατάληξη του δημοψηφίσματος και τη συνταγματική αναθεώρηση που θα αφορά το όνομα αλλά και οποιαδήποτε εναπομείναντα στοιχεία αλυτρωτισμού υπάρχουν στο Σύνταγμα της γείτονος.
Κατηγόρησε τη ΝΔ πως προσπάθησε να δημιουργήσει σύγχυση, σχολιάζοντας ότι «θα γυρίσει εναντίον της όλη αυτή η προπαγάνδα που το μόνο που κάνει είναι να νομιμοποιεί και να προσφέρει πολιτική κάλυψη σε ακραίες τοποθετήσεις».
Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε κριτική και στον Κίνημα Αλλαγής, λέγοντας πως με τον τρόπο που τοποθετείται εδώ και καιρό, απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις σοσιαλδημοκρατικές αρχές. Εκτίμησε πως από την πρώτη στιγμή στο ζήτημα της συμφωνίας για το ονοματολογικό ακολούθησε και υπερθεμάτισε σε σχέση με όσα έλεγε η ΝΔ, για να προσθέσει ότι η κ. Γεννηματά «υιοθέτησε το σύνολο του οπλοστασίου των επιχειρημάτων του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με την ψευδεπίγραφη παράδοση της εθνότητας, το ζήτημα της γλώσσας», ότι «τοποθετήθηκε με τον ίδιο αν όχι με χειρότερο τρόπο απ' ό,τι η ΝΔ».
Ερωτηθείς σχετικά είπε πως δεν είναι ότι βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας και σχολίασε πως «φάνηκε και στην πρόσφατη τοποθέτηση της κ. Γεννηματά που μίλησε για μια υποτιθέμενη συγκυβέρνηση μετά τις εκλογές όλων των κομμάτων, δηλαδή και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα δίνει το προοδευτικό πρόσημο το ΚΙΝΑΛ». «Αν περιμένουμε από το ΚΙΝΑΛ να δώσει προοδευτικό πρόσημο σε μια τέτοια απίθανη κυβέρνηση, νομίζω δεν θα χουμε να περιμένουμε και πάρα πολλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που δεν συμφωνούν με αυτή την κεντρική πολιτική γραμμή που έχει υιοθετήσει η κ. Γεννηματά και θα τοποθετηθούν θετικά σε σχέση με την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Είμαι σχεδόν σίγουρος γι' αυτό, νομίζω υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν έχουν ξεχάσει τις σοσιαλδημοκρατικές τους ρίζες» σημείωσε.
Μιώντας για τον «Κλεισθένη» ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για μεγάλη δημοκρατική τομή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για πολύ μεγάλης σημασίας θεσμική τομή, καθώς δημιουργούνται οι όροι, ώστε να υπάρχει πλήρης δημοκρατικός έλεγχος των δημάρχων και των περιφερειαρχών, δημιουργούνται οι όροι για να μην δρουν ανεξέλεγκτα, αλλά να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία της ΤΑ και δημοκρατική έκφραση και αντιπροσώπευση των πολιτών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Είπε πως η κατάτμηση της Β' Αθηνών έπρεπε να γίνει, να εξορθολογίσει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και πως πρόκειται για πολύ θετική ρύθμιση που για χρόνια εμπόδιζαν οι βαρονίες. «Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει ότι όλα αυτά δεν τα υπολογίζει και προχωρά προσηλωμένη για να δημιουργήσει καλύτερους όρους» υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ μίλησε για απουσία τακτικής σε σχέση με το νομοσχέδιο, καθώς «αλλιώς τοποθετείται στο ένα θέμα, αλλιώς στο άλλο, ανάλογα με τις προσωπικές τακτικές βλέψεις του κ. Μητσοτάκη». Έκανε λόγο για «πολιτική σύγχυση και αδυναμία σαφούς τοποθέτησης όταν πρόκειται για θεσμικά νομοσχέδια», ενώ «όταν πρόκειται για εθνικά θέματα έχει σαφέστατη πολιτική τοποθέτηση που ανήκει στον χώρο πλέον της εθνολαϊκιστικής ακροδεξιάς».
Στην ερώτηση, αν αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με σχεδιασμούς για εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2019, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την 4ετία. «Καλό είναι να μην λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Η κυβέρνηση έχει πει δεκάδες φορές -και δια στόματος του πρωθυπουργού- ότι θα ολοκληρώσει την 4ετία» κατέληξε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης