Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

31.8.18

Γ. Αμανατίδης: Νέα καθήκοντα και προκλήσεις για τα θέματα της Θεσσαλονίκης

Γ. Αμανατίδης: Νέα καθήκοντα και προκλήσεις για τα θέματα της Θεσσαλονίκης


Με συγκίνηση και περηφάνια άφησε χθες πίσω του μια γόνιμη τριετία στο υπουργείο Εξωτερικών ο απερχόμενος υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης που αποτυπώθηκαν, κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής των αρμοδιοτήτων στον διάδοχό του Μάρκο Μπόλαρη, τόσο για τη αγαστή συνεργασία που είχε με τους συνεργάτες του, τους οποίους ευχαρίστησε ονομαστικά έναν έναν, όσο και για τα πεπραγμένα για τα οποία εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις.
Ο Γ. Αμανατίδης κατ’ αρχήν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για “ την τιμή και την εμπιστοσύνη του” στο πρόσωπό του αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά “ για τη βοήθεια και τη χάραξη της κοινής πολιτικής που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση το 2015 στο επίκεντρο της προσοχής της” για τα θέματα της Μορφωτικής, Πολιτιστικής και Εκκλησιαστικής Διπλωματίας.
“ Σωστά η ελληνική κυβέρνηση το 2015 είδε ότι οι τομείς αυτοί έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα ” είπε ο κ. Αμανατίδης, τονίζοντας ότι αυτή η πολιτική “ με την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο έχει πάρει σάρκα και οστά. Βρισκόμαστε σε νέα καθήκοντα, σε νέες προκλήσεις, το πώς θα οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα”. Επισήμανε δε ότι “ η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, είχε δώσει προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια της χώρας μας για την έξοδο από τα μνημόνια και συνεχίζει να δίνει στο επόμενο διάστημα για το χτίσιμο της νέας Ελλάδας “ πάνω σε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και δίκαιης ανάπτυξης”
“ Είμαστε υπερήφανοι και εγώ προσωπικά που συνέβαλα με όσες δυνάμεις είχα στη χάραξη και στην πορεία αυτού του κοινού ταξιδιού” ανέφερε, ο κ. Αμανατίδης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του επίσης, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ονομαστικά έναν προς έναν όλους τους προκαθήμενους των ελληνορθόδοξων πατριαρχείων για “ το πολυσύνθετο και πολυσχιδές έργο που ασκούν”
“ Το ζήτημα των θρησκευτικών δικαιωμάτων, των θρησκευτικών μειονοτήτων, το ζήτημα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ κοινωνιών, πολιτών, θρησκευτικών ομάδων, είναι στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής” τόνισε σημειώνοντας ότι “ όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται από τον ΟΗΕ, όπως και από τις μεγάλες δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή”.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε “ στην ενίσχυση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σε σχέση με τα έργα που έγιναν στον Πανάγιο Τάφο, και στην προσπάθεια που κάναμε για την αποτροπή της αλλοίωσης του χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς, ιστορικού μνημείου της UNESCO”. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενίσχυση, αυτή τη στιγμή, του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των πρεσβυγενών Ελληνορθοδόξων Πατριαρχείων που χρειάζονται βοήθεια.
Στον απολογισμό που κατέθεσε ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε σχεδόν επιγραμματικά- δεδομένου του τεράστιου όγκου- σε όλο το έργο της τριετίας που “ έτρεξε” με τους συνεργάτες του, όπως είπε, στις 13 νομοθετικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, όπως και σε αυτές που βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Ξεχώρισε ως προς τη σημασία τους το νομοσχέδιο ελληνόγλωσσης και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης Ελλάδας και Αυστραλίας για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με θεωρήσεις εισόδου των νέων work and holiday visa, αλλά και τη νομοθετική πρωτοβουλία για το Ινστιτούτο Βενετίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης του νόμου, τις διατάξεις για τη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ, την σύμπραξη με την Εθνική Επιτροπή UNESCO και την ίδρυση του Κέντρου Νερού, το οποίο για πρώτη φορά γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Δεν παρέλειψε βέβαια και το ζήτημα του Τεμένους που ανέλαβε ως υπουργός και βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του πλέον, αλλά και την ενεργό εμπλοκή του στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στην Εθνική Επιτροπή της UNICEF, για τους ανασφάλιστους υπερήλικες, στην ανάδειξη του έργου της Μονής Σινά, όπως και του Εβραϊκού Μουσείου στο Μπιργκενάου και του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε ακόμη στη διάσκεψη των Αρχαίων Πολιτισμών, στις διασκέψεις για το διαθρησκειακό διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη και τον πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή και κυρίως, ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η οποία έγινε υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην Κρήτη και στην οποία η ορθοδοξία απάντησε- ενωμένη σε μεγάλο βαθμό- στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
Παράλληλα σκιαγράφησε τι έχει μπροστά του το επόμενο διάστημα το υφυπουργείο στα θέματα τα οποία “ τρέχει”. Ενώ τέλος δεν παρέλειψε να σκιαγραφήσει και το δικό του μέλλον που εστιάζεται στη Θεσσαλονίκη.
“ Υπάρχουν πάρα πολλά να γίνουν και υπάρχει η ανάγκη ανάδειξης της Βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης” υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες που έκανε ο ίδιος ως υπουργός “ ώστε σημαντικές διασκέψεις να γίνουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί η Θεσσαλονίκη το έχει ανάγκη, είναι η πρωτεύουσα της ανεργίας” . Και συμπλήρωσε: “ Τώρα θα μου δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθώ πάρα πολύ με τα θέματα της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειάς μου”
Τέλος έκλεισε τον απολογισμό του με ένα πολιτικό μήνυμα: “ Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη διαδρομή της πλέον για το χτίσιμο της Νέας Ελλάδας. Μιας Ελλάδας, η οποία θα είναι απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος. Μιας Ελλάδας που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών”.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης