Τρεις δέσμες παρεμβάσεων κατά της ανεργίας ανέλυσε ο υφ. Εργασίας Ν. Ηλιόπουλος
Ένας από τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίσαμε με την κρίση και την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις ήταν η μακροχρόνια παγίδευση της παραγωγικής δομής σε μία λογική ευέλικτης, κακοπληρωμένης και χαμηλής εξειδίκευσης εργασία» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με θέμα τις δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας.Στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμμάτων που ανακοινώθηκαν, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα έρχονται να αποτελέσουν άλλο έναν κρίκο στο εναλλακτικό αναπτυξιακό σχέδιο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση. Σε αυτό το σχέδιο, όπως είπε, το ζήτημα της εργασίας είναι κεντρικό. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, η προστασία των εργασιακών σχέσεων, η λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, αποτελούν στοιχεία αυτού του σχεδίου. «Στόχος μας είναι η στήριξη σε ένα πλαίσιο προστασίας της εργασίας που προωθεί την υψηλή εξειδίκευση. Οι νέοι εργαζόμενοι υψηλής πανεπιστημιακής εξειδίκευσης μπορούν να αποτελέσουν, λοιπόν, έναν καθοριστικό καταλύτη που θα συμβάλει όχι απλά στην ανασυγκρότηση, αλλά στο μετασχηματισμό και την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου» τόνισε ο ίδιος.
Στη συνέχεια, ο κ. Ηλιόπουλος ανέλυσε τις τρεις δέσμες παρεμβάσεων:
1. Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας για 10.000 νέους επιστήμονες σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φέρει μία σειρά από καινοτόμα στοιχεία τόσο στη μεθοδολογία υλοποίησης όσο και συνολικά στο σχεδιασμό του. Το πρώτο είναι το ύψος της σχετικής επιδότησης. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η επιδότηση μπορεί να φτάσει και τα 800 ευρώ το μήνα για τους κατόχους διδακτορικού, κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα στηρίζει μισθό των 1.600.
Το δεύτερο καινοτόμο στοιχείο είναι η εστίαση του προγράμματος με όρους κλάδων και ειδικότητας. Το πρόγραμμα θα αφορά τους κλάδους της μεταποίησης, της βιομηχανίας και της αγροδιατροφής. Επίσης, θα αφορά οριζόντια την ειδικότητα της πληροφορικής. Αυτό γιατί η ψηφιακή αναβάθμιση συνολικά των επιχειρήσεων παράγει πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα. Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι και η συμβολή στην ενίσχυση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης στο εσωτερικό της παραγωγής (RnD). Η στοχευμένη σύζευξη επιστημονικού δυναμικού με παραγωγικούς κλάδους μακροχρόνια δημιουργεί περισσότερες και πιο σταθερές θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομικής αλυσίδας, ακόμα και για θέσεις χαμηλότερης εξειδίκευσης.
2. Μία σειρά από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που συνδυάζουν κατάρτιση, πρακτική άσκηση, πιστοποίηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας.
Στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που γίνονται στη δομή και στη μεθοδολογία με βάση την οποία το υπουργείο σχεδιάζει και υλοποιεί τα προγράμματα κατάρτισης, που είναι η οργανική σύνδεση με τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού σχεδίου και ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας.
Με βάση τα παραπάνω, είπε ότι το υπουργείο προχωράει σε τρεις δράσεις επαγγελματικής ενδυνάμωσης:
- Κατάρτιση/πρακτική/πιστοποίηση σε ΤΠΕ. Η δράση αφορά 3.000 άνεργους νέους πτυχιούχους θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης. Η κατάρτιση θα αφορά κυρίαρχα την ανάπτυξη λογισμικού. Με τη συγκεκριμένη δράση γίνεται άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης της οικονομίας.
- Δράση επαγγελματικής ενδυνάμωσης σε άνεργους 18-29 στους τομείς της αγροδιατροφής, μεταποίησης, κυκλικής οικονομίας. Η συγκεκριμένη δράση θα αφορά 10.000 νέους άνεργους, απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αποτελεί επένδυση σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με σημαντικές επιδόσεις στην εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα, όμως, ενισχύει την κλαδική διασύνδεση της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας γέφυρες μεταξύ κλάδων που, μέχρι σήμερα, δεν έχουν την απαιτούμενη διασύνδεση. Οι κλάδοι της αγροδιατροφής και του τουρισμού αποτελούν ίσως το καλύτερο παράδειγμα. Η ενίσχυση των logistics της αγροδιατροφής και της σύνδεσης τους με τον τουρισμό, αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα που περνάει μέσα και από την ύπαρξη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού.
- Κατάρτιση/πιστοποίηση/πρακτική άσκηση σε επαγγέλματα αιχμής αποφοίτων θεωρητικών σπουδών. Η συγκεκριμένη δράση θα έχει 3.000 ωφελούμενους νέους πτυχιούχους έως 29 ετών. Η κατάρτιση και η πρακτική άσκηση θα γίνει σε μία σειρά από πεδία που εμφανίζουν δυναμική με βάση τα στοιχεία του μηχανισμού και φέρουν επιστημονική συνάφεια με το αντικείμενο των σπουδών τους.
Χαρακτηριστικές ειδικότητες: digital marketing και διοίκηση πολιτιστικών οργανισμών, αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, συμβουλευτική τρίτης ηλικίας.
3. Η τελευταία δράση είναι το πρόγραμμα για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών μέσα από την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων. Για πρώτη φορά, νέοι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία μέσα από τη συμμετοχή σε συγκεκριμένα project στη βάση του επιστημονικού αντικειμένου τους. Οι απολαβές θα είναι ξανά συμβατές με τα αντικειμενικά προσόντα τους, αφού θα βρίσκονται στο ύψος ενός πρώτο-προσλαμβανόμενου στο δημόσιο τομέα της κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ. Η διάρκεια των project θα είναι 12μήνη.
«Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, συνδυάζεται η θεσμική αναβάθμιση κρίσιμων υπηρεσιών για τον πολίτη με μία ουσιαστική παρέμβαση ενάντια στην ανεργία και την υποαπασχόλιση των νέων επιστημόνων. Υπό αυτήν την έννοια, το τελικό για την κοινωνία αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλασιαστικά θετικό» διαπίστωσε ο κ. Ηλιόπουλος.