Αλ. Χαρίτσης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αρχή μίας ολιστικής στρατηγικής για την ΤΑ
μεγάλες αλλαγές που θα φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όφελος των πολιτών, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με αφορμή την υλοποίηση προγράμματος για την ψηφιοποίηση λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης «Οργάνωση και Λειτουργικός Εκσυγχρονισμός των 325 δήμων και των 13 περιφερειών».Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο «αποτελεί την αρχή μίας ολιστικής στρατηγικής για την ψηφιακή αναμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που στοχοθετεί την προώθηση της ψηφιακής Αυτοδιοίκησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στους ΟΤΑ, την επιτάχυνση, απλούστευση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, τη διαμόρφωση δομών και διαδικασιών σύγχρονων και φιλικών προς τους πολίτες, την απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού από διοικητικές λειτουργίες και την αξιοποίησή του για την ενίσχυση των κοινωνικών και αναπτυξιακών υπηρεσιών των ΟΤΑ, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών».
Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα χρηματοδοτική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά των δήμων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, καθώς και προσλήψεις νέου προσωπικού, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των μνημονικών χρόνων.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αν αυτό δεν συνοδευτεί από την πρόληψη του αναγκαίου προσωπικού για να μπορέσουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που δημιουργούνται, όπως βεβαίως και με την ενίσχυσή τους με χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να αποκτήσουν όλες αυτές τις νέες ψηφιακές δεξιότητες» σημείωσε.
Επίσης, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το έργο είναι καρπός της στενής συνεργασίας με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και την ΕΕΤΑΑ, «καθώς αποτελεί πάγια πολιτική θέση της κυβέρνησης, όλες οι μείζονες παρεμβάσεις να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται μέσα από εξαντλητικό διάλογο, ευρείες συναινέσεις και σταθερή συνεργασία, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία των πολιτών».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επισήμανε την ανάγκη για «επαναστατικές αλλαγές για να επανέλθουμε στην κανονικότητα», υποστηρίζοντας ότι παρόλο που η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να προχωρήσει στην απλούστευση των διαδικασιών, στην πραγματικότητα δεν έχει αυτήν τη δυνατότητα διότι είναι απλά ένας κρίκος της αλυσίδας των συναρμόδιων φορέων.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, υπογράμμισε ότι οι δήμοι έχουν μεγάλη ανάγκη από προσλήψεις νέων ανθρώπων που είναι άριστοι χρήστες των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων, ώστε να αναλάβουν και τη σχετική εκπαίδευση των παλιών εργαζομένων.
Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε γραπτό χαιρετισμό της, ανέφερε ότι «επιβάλλεται να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, να προχωρήσουν άμεσα υπερώριμες μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος που θα οδηγήσουν πολύ γρήγορα σε τεράστιο δημοσιονομικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό όφελος».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, παρατήρησε ότι για την ψηφιακή αναμόρφωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ. Δεν αρκεί η λογική του παρελθόντος, που έλεγε ότι κάνουμε ψηφιακή πολιτική ενισχύοντας τους δήμους και τις περιφέρειες με κομπιούτερ και εκπαιδεύοντας το προσωπικό».
Σημειώνεται, ότι στόχος του προγράμματος, προϋπολογισμού 30,5 εκατ. ευρώ, είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ, η παροχή σύγχρονων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και η ενίσχυση της διαφάνειας, με τον συνδυασμό δράσεων απλούστευσης των διαδικασιών με τη συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας.