Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.12.18

«Ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος έπειτα από πολλά χρόνια που δεν επιβλήθηκε από το πρόγραμμα προσαρμογής»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑÏΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
κ.JEAN-CLAUDE JUNCKER ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑÏΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
19.12.2018




ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (ΑΠΕ): Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια: Η Ελλάδα, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τις χώρες αυτές, για να ξεκινήσουν και να προωθήσουν την ενταξιακή τους διαδικασία; Και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί σημαντική την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών για την σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαιτέρως της ΠΓΔΜ μετά την Συμφωνία των Πρεσπών που επετεύχθη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

JEAN-CLAUDE JUNCKER (από ανεπίσημη μετάφραση): Εγώ είμαι υπέρ της προσχώρησης αυτών των χωρών στην Ένωση. Αυτό όμως δεν θα γίνει σε μία νύχτα. Και όλες οι διαφορές και διαμάχες θα πρέπει να επιλυθούν πριν από μία προσχώρηση. Θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα της Ένωσης και να μεταφερθεί αυτή και σε αυτές τις χώρες. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε αστάθεια εκεί.


Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι με μια φράση μπορώ να σας πω, ποια είναι η πολιτική όχι μόνο της Ελλάδας, της Ευρώπης στους Λαούς της Βαλκανικής που δεν είναι μέλη ακόμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μιλάμε και δεν πρέπει να μιλάμε πια, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή προοπτική, για Βαλκάνια. Μιλάμε για Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι πάντα ανοιχτή σε όλους τους Λαούς, που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, για ν’ αποτελέσουν μέλη της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

Αλλά η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια έχει κανόνες: Πριν απ’όλα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα Κράτος, εάν δεν λύσει προηγουμένως τις διαφορές που έχει με άλλα Κράτη και, ιδίως, με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό πρέπει να γίνει μ’ έναν γνώμονα: Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Και, βεβαίως, δεν μπορεί κανένα Κράτος να φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ, εάν δεν σέβεται στο ακέραιο το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το εξ αυτού απορρέον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Και αν κοιτάξει κανείς το άρθρο 3 παρ.5 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δει ότι μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου είναι το Διεθνές Δίκαιο.
Ως Έλληνες, λοιπόν, κι ως Ευρωπαίοι λέμε: «Ανοιχτές οι θύρες της Ευρώπης». Αλλά απαιτεί από καθένα να έχει επιλύσει τις όποιες διαφορές του σεβόμενος, εκτός από την Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζοντας το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Και μια διευκρίνιση: Οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε όλους αυτούς τους Λαούς στους κόλπους της Ευρώπης. Αλλά για να γίνει αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήματα προς τα πίσω, ούτε καν να μείνουμε στάσιμοι. Η Ευρώπη θα προχωρήσει. Όποιος θέλει μπορεί να τρέξει να προλάβει την Ευρώπη αυτή για να γίνει μέλος της. Η Ευρώπη, λόγω του ρόλου της, της Ιστορίας της, του Χρέους της απέναντι στον κόσμο δεν μπορεί να μείνει στάσιμη για να περιμένει κάποιους και, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να κάνει βήματα προς τα πίσω για να τους συναντήσει. Είναι απόλυτα ειλικρινής αυτή η τοποθέτηση. Επαναλαμβάνω: Δεν είναι τοποθέτηση εθνική - για να το πω έτσι - ή εθνοκεντρική. Είναι Ευρωπαϊκή. Γιατί ως Έλληνες, όταν πρόκειται για Κράτη που θέλουν ν’αποτελέσουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκεφτόμαστε πάντοτε πρωτίστως Ευρωπαϊκά. Δίχως να υποστέλλουμε την Σημαία της Ιστορίας μας και των Εθνικών μας Δικαίων, πριν απ’όλα για την Ευρώπη σκεφτόμαστε πάντοτε υπό όρους Ευρώπης, ως οφείλουμε να κάνουμε.


Δημοσιογράφος (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, εμείς σαν χώρα έχουμε πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα για να παραμείνουμε στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Όμως βλέπουμε το τελευταίο διάστημα η επικαιρότητα στην Ευρώπη να καταγράφει σε μεγάλες και ανεπτυγμένες χώρες αντιδράσεις –όπως για παράδειγμα στην Γαλλία- για οικονομικές πολιτικές. Βλέπουμε και ακροδεξιές τάσεις να αναπτύσσονται με στόχο να κάνουν άξονες. Και μάλιστα, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με ορίζοντα τις Ευρωεκλογές, οι οποίες και θα καταγράψουν τις δυνάμεις τους. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων έχετε πλαίσιο πολιτικό και αν έχετε και χρονικό πλαίσιο υλοποίησής τους ώστε να ανασχέσετε αυτά τα προβλήματα και να μην καταγραφούν στο μέγεθος που κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.


JEAN-CLAUDE JUNCKER: Κοιτάξτε, οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε στην αρχή της εντολής μας αποδείχθηκαν πραγματικότητα, 100% των προτάσεων υλοποιήθηκαν, δημιουργήσαμε το «Σχέδιο Γιούνκερ» 160 δις ευρώ κινητοποιήθηκαν σε επενδύσεις και διευρύναμε το δίκτυο των εμπορικών σχέσεων με άλλες γωνιές της υφηλίου, Ιαπωνία και άλλους. Δεν νομίζω λοιπόν ότι θα πρέπει να εφεύρουμε εκ νέου κάτι καινούριο. Δεσμευτήκαμε να δώσουμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Και τον Ιούλιο του 2014 παρουσιάσαμε 10 προτεραιότητες για επενδύσεις, μεγέθυνση, θέσεις απασχόλησης, το κάναμε.


Δημοσιογράφος (ZDF): Η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα ετοιμότητας. Κύριε Πρόεδρε, τι σας ανησυχεί και ποιοι είναι οι κίνδυνοι ενός άτακτου Brexit τον Μάρτιο του 2019;


JEAN-CLAUDE JUNCKER: Οι κίνδυνοι του άτακτου Brexit είναι ξεκάθαροι: Απόλυτη καταστροφή. Και για αυτό προσπαθεί η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη επίσης, να προετοιμαστούν για να μην αφήσουν να γίνει ένα τέτοιο Brexit χωρίς προετοιμασία. Χρειαζόμαστε δύο για να χορέψουμε ταγκό. Ευχαριστώ.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης