Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.8.19

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει στη συνάντηση που έχει οριστεί με την κα Λουτ, διότι πιστεύουμε ότι, αν υπάρξει η θετική προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά συνολικά, μπορούμε να συμφωνήσουμε τους όρους αναφορά, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και δύο χρόνια επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως είχε φανεί στο Κραν Μοντανά ότι θα μπορούσε να γίνει ουσιαστική συζήτηση και για την ασφάλεια της Κύπρου.
Ο διορισμός της κας Λουτ από τον κ. Γκουτέρες ήταν η θετική εξέλιξη και η  απόδειξη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ενδιαφέρον και είναι διατεθειμένος να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα αποδείκνυε ότι χρειάζεται η καλή προετοιμασία, είναι κάτι που το ζητά ο κ. Γκουτέρες πρώτα από όλα, και δεν ήταν προσκόμματα που έθετε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως ήθελαν κάποιοι εδώ να λένε.
Προσβλέπει ο Πρόεδρος στη συνάντηση που έχει οριστεί τώρα με την κα Λουτ, διότι πιστεύουμε ότι αν υπάρξει η θετική προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά συνολικά, μπορούμε να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς που περιμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ και να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις από που είχαν φτάσει, σε προχωρημένο σημείο, αξιοποιώντας τις συγκλίσεις, αξιοποιώντας τα ζητήματα που έθεσε ο ίδιος ο ΓΓ στο Κραν Μοντανά. Προσβλέπει, λοιπόν, θετικά στη συνάντηση με την κα Λουτ περιμένοντας να δούμε την ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά, την τουρκοκυπριακή και την Τουρκία».
Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση του κ. Οζερσάι να περιοδεύσει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εξυπακούεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλει θετικά προκειμένου να έχουμε ξανά διαπραγματεύσεις. Το να συμβάλει θετικά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει τη λογική της έντασης και των παράνομων επεμβάσεων, αλλά βεβαίως αναδεικνύεται αυτή τη στιγμή και η σημασία των συγκλίσεων και του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων, στα οποία αναφέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όσον αφορά το εδαφικό, για παράδειγμα, για το οποίο είχε πάει η δική μας πλευρά στη Γενεύη για να συζητηθεί, είχαν κατατεθεί προτάσεις από τις δύο πλευρές πάνω σε χάρτη. Άρα, αυτά τα πολύ προκλητικά τα οποία ακούμε από τα κατεχόμενα τον τελευταίο καιρό για το Βαρώσι είναι εντελώς εκτός θέματος και, πέραν από το ότι συγκρούονται με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελούν και παρασπονδία σε σχέση με συγκλίσεις που υπήρξαν.
Βεβαίως, κρίνοντας από την τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακκιντζί, τίθεται το ερώτημα, όταν ακούμε δυστυχώς για δραστηριότητες στα κατεχόμενα, ποιός αποφασίζει για το τι γίνεται στα κατεχόμενα, διότι ο κ. Ακκιντζί έχει τοποθετηθεί επικριτικά απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης