Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27.9.19

Ν. Δένδιας: «Κορυφαία προτεραιότητα» για τη νέα κυβέρνηση η επίλυση του Κυπριακού

Ν. Δένδιας: «Κορυφαία προτεραιότητα» για τη νέα κυβέρνηση η επίλυση του Κυπριακού


Η ανάγκη για την άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό αποτέλεσε ένα από τα βασικά μηνύματα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ετήσιο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, σημειώνοντας ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Συνεχίζοντας, ο Έλληνας υπουργός διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Αθήνα βρίσκεται σε «πλήρη και απόλυτο συντονισμό» με τη Λευκωσία, προκείμενου να επιτύχει τον στόχο για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής.
 Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια λύση που θα κινείται εντός του διαπραγματευτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί μέσα από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και που θα εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπό αυτό το πρίσμα, κατέστησε σαφές ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο η αποχώρηση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων όσο και ο τερματισμός του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων.
«Σκοπός μας είναι μια λύση που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό και μη βιώσιμο, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είπε, σύστημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του '60», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας λόγω για μια ατυχή χρονική συγκυρία, περιέγραψε αναλυτικά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που, όπως είπε, καταπατά το διεθνές δίκαιο, στρέφεται κατά της αρχής καλής γειτονίας και υπονομεύει τις προσπάθειες που διεξάγονται υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των συνομιλιών.
«Η Ελλάδα γνωρίζει καλά αυτή την επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς η ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά εκδηλώνεται στο Αιγαίο με προκλητικές, επίσης, ενέργειες. Θεωρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας καθολικά και απολύτως απαράδεκτη», υπογράμμισε ο υπουργός.
Μάλιστα, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης και θα πιέσει την Άγκυρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου.
 Εκτός από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Αντώνης Διαματάρης, και οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου
Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με στόχο να συζητηθεί η έναρξη της προετοιμασίας για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.  Το τετ α τετ των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τα όσα συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, η σύγκλιση του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε η αμοιβαία επιθυμία για βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά και για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Σειρά επαφών με αραβικά κράτη και περιφερειακούς οργανισμούς
Η αναζωογόνηση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, μεταξύ της Ελλάδας και του αραβικού κόσμου αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο των επαφών που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη.
   Με μία σειρά στοχευμένων συναντήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών επανέφερε στο προσκήνιο τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου, καθώς και τις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο που παρουσιάζονται στην σημερινή συγκυρία. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα ο κ. Δένδιας προγραμματίζει και σχετική περιοδεία στην περιοχή.
   Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ
   Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν διεξοδικά σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στη Λιβύη και στην ανατολική Μεσόγειο.
   Ως προς τα διμερή θέματα, αμφότεροι εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας εστίασε στο θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα μας, καλώντας το Κατάρ να ενθαρρύνει επενδύσεις σε πρόσφορους τομείς όπως, μεταξύ άλλων, ο τουρισμός και οι κατασκευές. Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία των δύο πλευρών στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και πιθανές ανταλλαγές υποστήριξης υποψηφιοτήτων εντός αυτών.
   Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας
   Στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφαντί, τονίστηκε ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ιορδανίας στην περιοχή, καθώς και η διαχείριση των μαζικών προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζει από τη Συρία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για μία σημαντική πρόκληση την οποία η Ιορδανία αντιμετωπίζει με νηφαλιότητα, προτάσσοντας πάντοτε την ανθρωπιστική παράμετρο.
   Περαιτέρω ο Ιορδανός αξιωματούχος εξήρε τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές της συνεργασίας με την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προστιθέμενη αξία της τριμερούς με την Κύπρο. Συναφώς, οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την προετοιμασία της επόμενης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε η θετική επίδραση που έχουν ανάλογες συνεργασίες για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, ενώ και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση του συγκεκριμένου σχήματος.
   Ο κύκλος επαφών του κ. Δένδια με τους ηγέτες του αραβικού κόσμου ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση με τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Γιούσεφ Αλ- Οθαϊμιν, και με την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπου Γκέιτ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία του ΑΣ με την ΕΕ.
   Σήμερα ο Ν. Δένδιας θα συνεχίσει τον κύκλο ανάλογων συναντήσεων, καθώς θα φιλοξενήσει το πρωί την τριμερή υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ενώ αμέσως μετά θα έχει κατ´ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Ελ-Σούκρι. Το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης