Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

1.10.19

Στ. Πέτσας: Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή

Στ. Πέτσας: Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή


Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την αποστολή να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο με το ταξίδι του στις ΗΠΑ, τις επαφές και τις ομιλίες του, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πλέον μια σύγχρονη χώρα που έχει αφήσει πίσω της τη μιζέρια».
Ο κ. Πέτσας στάθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού και τις ομιλίες σε επενδυτές για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή όπου δεσμεύθηκε για απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021.
Έμφαση έδωσε στα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός για την τουρκική στάση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τόνισε την ανάγκη σεβασμού όλων των συνθηκών και του Δικαίου της Θάλασσας ενώ καταδίκασε την προκλητική στάση της 'Αγκυρας με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό επανέλαβε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου λέγοντας πως με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:
- Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
- Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
- Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
- Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
- Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
- Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:
(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.
(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, κύριο Σοϊλού.
(γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.
(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης - 18ης Οκτωβρίου 2019.
Σήμερα εξάλλου ο Έλληνας πρέσβης θα θέσει το θέμα στο Coreper.
Επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ ενέκρινε η διυπουργική επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας
Η στρατηγική της κυβέρνησης δίνει έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Η διυπουργική επιτροπή που συγκροτήθηκε ενέκρινε επενδυτικά σχέδια ύψους 800 εκατ. ευρώ, όπως είπε.
Συγκεκριμένα τα σχέδια αφορούν: Τουριστικό κέντρο στον κόλπο της Κισσάμου προϋπολογισμού 303 εκατ. ευρώ, ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού ιατρικού πολιτιστικού συνεδριακού πόλου στον Ελαιώνα, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, ανάπτυξη 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ και έργο προϋπολογισμού 214 εκατ. ευρώ συστάδων φωτοβολταϊκών σταθμών σε 12 σημεία στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.
Διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προωθεί η ελληνική κυβέρνηση
Η διεθνοποίηση του μεταναστευτικού είναι μέσα στις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και προσέθεσε ότι θα το επιδιώξει ο πρωθυπουργός και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 17-18 Οκτωβρίου.
Εξήγησε ότι όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, η συμμετοχή στη Σέγκεν σημαίνει εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μέσα σε αυτά είναι ο δίκαιος καταμερισμός του βάρους που σηκώνουν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία σε σχέση με το βάρος συνολικά των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Προσέθεσε ακόμη ότι από τις συζητήσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μία καλύτερη κατανομή.
Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε χθες συντονισμένες δράσεις και λύσεις για ένα πρόβλημα που έχει αλλάξει μορφή από προσφυγικό σε μεταναστευτικό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι από το 2016 η Συμφωνία δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα έπρεπε και από τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό, «η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τους διακινητές και εμείς πρέπει να αυξήσουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο, κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Θα πρέπει να ξαναδούμε τα περιθώρια που αφήνει η κοινή δήλωση», ανέφερε.
Σε ερώτηση για το πώς θα λειτουργούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που ανακοίνωσε χθες μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Πέτσας είπε ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ή προστασία θα μεταφέρονται στα κλειστά κέντρα, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν, είναι μέτρο αποτροπής. Εξήγησε ότι δεν μπορεί άνθρωποι που έχουν μπει παράνομα στη χώρα να έχουν το ίδιο καθεστώς με τους πρόσφυγες που δικαιούνται προστασίας.
Πάντα στο ίδιο θέμα, ο κ. Πέτσας είπε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει λίστα με τις ασφαλείς χώρες αναφορικά με την επιστροφή των προσφύγων. Η κατάρτιση της λίστας σχετίζεται με την αποτροπή των διακινητών. Άλλες χώρες της ΕΕ το έχουν πράξει, σύντομα η κυβέρνηση θα διαμορφώσει την δική της λίστα, αφού άλλωστε αποφασίστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, προσέθεσε. Επανέλαβε πάντως ότι το προσφυγικό έχει μεταλλαχθεί σε μεταναστευτικό πρόβλημα. «Δεν έχει νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αυτή είναι μία πολιτική που δεν μπορεί να σε πάει μακριά. Θέλουμε την κατανόηση των εταίρων στην ΕΕ για την αντιμετώπιση ενός δύσκολου προβλήματος».
Περιμένουμε απτές ενέργειες από την Τουρκία
Μένοντας στο θέμα της Τουρκίας, μετά και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς περιμένουμε να δούμε απτές ενέργειες σε δύο πεδία: περιμένουμε οι ροές να μειωθούν. Είχαμε αυξημένες ροές τους τελευταίους μήνες, τις τελευταίες δύο τρεις ημέρες, μετά την συνάντηση της Νέας Υόρκης, φαίνεται μία κάμψη ελπίζουμε να παγιωθεί».
Στο δεύτερο πεδίο, προσέθεσε, πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες σε θάλασσα και ΑΟΖ της Κύπρου όπως και οι παρεμβάσεις στη συζήτηση των δύο κοινοτήτων, (όπως οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια), έτσι ώστε αυτές να συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Συναντήσεις πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς
Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι σύντομα ο πρωθυπουργός θα κάνει κύκλο συναντήσεων με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Διευκρίνισε ότι δεν θα συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Το βασικό θέμα των συναντήσεων είναι η ψήφος των ομογενών, το οποίο «όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ψηφιστεί όχι μόνο από τους 200 βουλευτές που απαιτείται ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές αλλά και από τους 300. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συναίνεση. Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην δική του "προσβλητική και αντισυνταγματική πρόταση, θα υπάρξει συμφωνία με τα άλλα κόμματα"». Ο κ. Πέτσας εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγκαταλείψει τη δική του θέση και να συμβάλλει στην συνεννόηση για το θέμα. «Θα επιδιώξουμε κάθε δυνατή συναίνεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Είναι υποχρέωση του κράτους και συνταγματική επιταγή να εξασφαλίσει την ψήφο όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς να συζητηθεί και το μεταναστευτικό, επίσης σε αναζήτηση κοινής γραμμής.
Συνειδητή εξόντωση της μεσαίας τάξης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Πολ Τόμσεν (ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπερέβαλε με το πρωτογενές πλεόνασμα), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Τόμσεν, αν θέλουν μπορούν να τις σχολιάσουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Χαρίτσης. Ωστόσο αποτελεί επιβεβαίωση της θέσης μας ότι υπήρξε συνειδητή επιλογή εξόντωσης της μεσαίας τάξης μέσω της πραγματοποίησης των εξοντωτικά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων».
Ενιαία αντιμετώπιση της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
Απαντώντας πάλι σε σχετική ερώτηση, αναφορικά και με το ραντεβού Μητσοτάκη-Ζάεφ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Προσέθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί με ποιο ρυθμό θα συνεχίσουν όλες οι χώρες. «Η θέση που επικρατεί στην ΕΕ είναι να προχωρήσουν μαζί οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αυτό το θέμα θα απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ». Όσο για τις επισκέψεις των δύο πρωθυπουργών ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «είναι νωρίς ακόμη για ανταλλαγή επισκέψεων», σημείωσε πάντως ότι «από όσο ξέρω ο κ. Ζάεφ επισκέπτεται συχνά την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική».
Για την πρώτη επίσημη συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Κοσσόβου, Χακίμ Θάτσι στη Νέα Υόρκη και εάν η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει το αίτημα για αναγνώριση (όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας), ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση και συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις. Οι δύο χώρες Κόσσοβο και Σερβία πρώτα θα πρέπει να βρουν μία κοινή συνισταμένη και να διαμορφώσουν εκείνες πρώτα κοινή θέση, και μετά θα προχωρήσουν τα θέματα».
Πομπέο και Μοσχοβισί στην Αθήνα
Για την επίσκεψη Μοσχοβισί στο τέλος της εβδομάδας ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «είναι η τελευταία του επίσκεψη ως επίτροπος. Βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση με τους εταίρους για την αξιολόγηση. Η κυβέρνηση επιταχύνει ώστε να καλυφθούν και οι μεταρρυθμίσεις που δεν είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».
Τέλος ερωτηθείς για το τι οφέλη θα αποκομίσει η χώρα μας από την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ζήτησε να περιμένουμε τις ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο που θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 5-6 Οκτωβρίου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι είναι θέμα ημερών να προχωρήσουμε στη συζήτηση για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης