Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.11.19

Συνάντηση Λ. Αυγενάκη με την ΠΑΕ Ολυμπιακός

Συνάντηση Λ. Αυγενάκη με την ΠΑΕ Ολυμπιακός

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, αποτελούμενη από τους Γιάννη Μώραλη (πρόεδρος), Λίνα Σουλούκου (γενική διευθύντρια) και Κώστα Καραπαπά (αντιπρόεδρος), κατόπιν του διατυπωμένου αιτήματος στην από 15/11/2019 επιστολή της ΠΑΕ, που αφορούσε στη λειτουργία της ΕΠΟ, στην αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου και των εγχώριων διοργανώσεων.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μώραλης επισήμανε:
 «Επισκεφτήκαμε τον κύριο Υφυπουργό μαζί με την κα Σουλούκου και τον κ. Καραπαπά, σε συνέχεια της επιστολής που είχαμε κάνει πριν από 15 ημέρες και στην οποία είχαμε αναπτύξει τις θέσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός, σε σχέση με τη λειτουργία της ΕΠΟ και της ΚΕΔ, η οποία κατά τη γνώμη μας δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Τρεις ενότητες ήταν στην επιστολή μας. Η μία αφορά στα οικονομικά της Ομοσπονδίας, η άλλη αφορά στο κομμάτι της λειτουργίας της ΚΕΔ και της διαιτησίας και η άλλη σ’ εκείνο των κλήσεων για δηλώσεις παραγόντων. Αυτές είναι οι ενότητες και τις θέσαμε στον Υφυπουργό αναλυτικά. Χαιρόμαστε και είμαστε ικανοποιημένοι γιατί σε συνέχεια της επιστολής είδαμε να παρεμβαίνει η FIFA και η UEFA, να ασχολείται με το θέμα και να ζητάει από την ΕΠΟ σχετικές απαντήσεις. Περιμένουμε και την παρέμβαση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού στα θέματα αρμοδιότητας τους, όπως είναι το οικονομικό».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:
 «Δέχτηκα την ΠΑΕ Ολυμπιακός ύστερα από το αίτημά της και μου κατέθεσαν μία σειρά από ζητήματα, στοιχεία και περιστατικά. Ήταν και παραμένει υποχρέωση της Πολιτείας και της Κυβέρνησης, να ακούσει, να αξιολογήσει και να κινηθεί ανάλογα. Αυτό πράξαμε, αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον, σε οποιαδήποτε άλλη όχληση έχουμε είτε από ΕΠΟ, είτε από λίγκες, ή από οποιαδήποτε άλλη ΠΑΕ.
Είναι θεσμική υποχρέωση και το κάνουμε μάλιστα πολύ άμεσα. Αυτό ως απάντηση  σχετικά με την απορία που είχαν κάποιοι για τη συνάντηση και την ανταπόκριση που έδειξε η Κυβέρνηση.
Τώρα σε ότι αφορά στο περιεχόμενο: Ομολογουμένως, η επιστολή κινείται σε τρεις κατευθύνσεις. Κάποια σημεία έχουν να κάνουν με τις  αρμοδιότητες και ευθύνες του υπουργείου αθλητισμού και κάποια άλλα με εκείνες των FIFA και UEFA.
Είναι αυτονόητο ότι η συνεργασία μας με τις διεθνείς συνομοσπονδίες συνολικά,  είναι στενή  και όπως φαίνεται και καλύτερη από την προηγούμενη περίοδο. Είναι επίσης σημαντικό ότι στόχος μας είναι να εξυγιάνουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο και συνολικά τον αθλητισμό.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και θα συνεργαστούμε με όλους τους θεσμικούς  συνομιλητές μας, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, χωρίς να αφήνουμε αναξιοποίητη την οποιαδήποτε πληροφορία, το οποιοδήποτε ζήτημα πέσει πάνω στο τραπέζι. Επομένως, με γρήγορα αντανακλαστικά, με γρήγορες κινήσεις και πάντοτε σε συνεργασία με τους θεσμικούς μας συνομιλητές θα κινούμαστε για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η συζήτηση που κάναμε σήμερα.  Ήδη όπως είναι γνωστό από χθες έχει λάβει πρωτοβουλίες και η FIFA και η UEFA σχετικά με τα ζητήματα αυτά. Αναμένουμε τις εξελίξεις. Άλλωστε, τη Δευτέρα έχουμε και την πρώτη συνεδρίαση της «Steering Committee», του οργάνου που ανακοινώσαμε - και που βεβαίως περιμέναμε να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για να προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση - με υψηλόβαθμα στελέχη από πλευράς FIFA και UEFA. Φυσικά πολλά από τα ζητήματα που θέσαμε θα πέσουν και στο τραπέζι της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας».
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που αναμένουμε από την κυβέρνηση μετά τη σημερινή συνάντηση;
«Βήμα, βήμα. Κάθε τι πρέπει να είναι πολύ προσεγμένο και καλά δεμένο ώστε να μην υπερβούμε τα όρια, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τα οποία έχουμε ως Κυβέρνηση. Από την άλλη είναι και ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της FIFA-UEFA, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να καταστρατηγήσουμε ή να υπερβούμε τα όρια που μας δίνει η ελληνική νομοθεσία».
Σχετικά με την ενόχληση του ΠΑΟΚ για το τάιμινγκ της συνάντησης;
«Εγώ ούτε πέναλτι σφυρίζω ούτε οφσάιντ. Το αποτέλεσμα του αγώνα της Κυριακής θα κριθεί μέσα στο γήπεδο. Από εκεί και πέρα, ως πολιτικός προϊστάμενος, έχω υποχρέωση να ανταποκρίνομαι σύμφωνα με το πρόγραμμά μου άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση. Επομένως ήταν αυτονόητη υποχρέωσή μου να συναντηθώ με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως επίσης είναι υποχρέωσή μου να συναντηθώ -και μένει από πλευράς ΠΑΟΚ να ορίσει και το πότε- και για το θέμα του Καυτανζολγείου και των άλλων ζητημάτων που έχουν τεθεί από πλευράς ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Δεν βρίσκω λοιπόν κάποιο σημείο  που πατάει όλη αυτή η αντίδραση και ένταση. Εγώ καταλαβαίνω ότι μέρες που είναι, υπάρχει μια νευρικότητα αλλά από κει και πέρα παρακαλώ πάρα πολύ ο Υφυπουργός Αθλητισμού να μείνει έξω από το κάδρο. Η δουλειά μου είναι να συνεργάζομαι με όλους χωρίς καμία εξαίρεση αφενός και αφετέρου να δουλεύουμε όλοι μαζί για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Για την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου στο αίτημα της ΠΑΕ Ολυμπιακός, σε αντίθεση με εκείνη του ΕΣΚΑΝ απέναντι στο αίτημα του ΠΑΟΚ στο οποία απάντησε δύο εβδομάδες μετά;
«Το ΕΣΚΑΝ είναι μια ανεξάρτητη Αρχή, όπως γνωρίζετε και λειτουργεί κάτω από κανόνες που η ίδια η WADA ορίζει. Και χαίρομαι πάρα πολύ που μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέρνουμε σιγά σιγά να κερδίσουμε το έδαφος το οποίο είχαμε χάσει με ευθύνη της προηγούμενης ηγεσίας του αθλητισμού.
Παρεμπιπτόντως σήμερα η Ελλάδα δεν έχει πιστοποιημένο εργαστήριο αντί-ντόπινγκ, με ευθύνη της προηγούμενης κυβερνήσεως. Και αν πρέπει να αναγνωρίσετε κάτι στη σημερινή κυβέρνηση είναι ότι έχουμε πάρει πολύ ζεστά το θέμα του ντόπινγκ και φυσικά της καμπάνιας και των δράσεων που πρέπει να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, που ξεκινά από τη μαθητική ηλικία.
Βεβαίως, έχουμε δρομολογήσει μια σειρά ενεργειών που είναι γνωστά σε σας και κάποια άλλα που το επόμενο διάστημα θα γίνουν γνωστά, έτσι ώστε να επανέλθει πλέον η πιστοποίηση του εργαστηρίου αντί-ντόπινγκ στη χώρα μας αφενός και αφετέρου να λειτουργεί σωστά και χωρίς καμία διάκριση.
Τώρα, οι έλεγχοι, ο χρόνος, τα πρόσωπα, ο αριθμός δεν προαποφασίζονται ή προαναγγέλλονται. Είναι λάθος αυτή η αντίληψη που υπάρχει. Το τι θα κάνει το ΕΣΚΑΝ, θα το μάθετε όταν αποφασίσει η ίδια η διοίκηση πότε θα πάρει δείγματα, πόσα, ποια στιγμή, με ποιον τρόπο.
Οι δειγματολήπτες έχουν μια συγκεκριμένη αποστολή και βεβαίως μην ψάχνουν ευθύνες από τη σημερινή κυβέρνηση για τη δυσκολία λειτουργίας των ελέγχων. Επαναλαμβάνω όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας ανεύθυνης πολιτικής της προηγούμενης περιόδου.
Από εμάς υπάρχει δέσμευση ότι το εργαστήριο θα λειτουργήσει άριστα, καλά οργανωμένα, με έναν οργανισμό, τον ΕΟΚΑΝ, που γι’ αυτό δουλεύουμε ταχύτατα. Είναι άλλωστε μέσα στις υποχρεώσεις μας απέναντι στη WADA.
Επίσης θέλω να σας πω ότι ευρισκόμενος στο Παρίσι με τον πρόεδρο του ΕΣΚΑΝ τον κ. Σκανδαλάκη αποσπάσαμε και τη δέσμευση μία από τις επόμενες γενικές συνελεύσεις των μελών της WADA να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Είναι ένα ακόμη δείγμα ότι η χώρα μας αποκτά σιγά σιγά τη θέση και το χώρο που πρέπει να έχει και σε αυτό το πεδίο».
Για το γεγονός ότι το ΕΣΚΑΝ, που υπάγεται στο υπουργείο, απάντησε με δύο εβδομάδες καθυστέρηση;
«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επιστολή της ΠΑΕ Ολυμπιακός απευθυνόταν στον υπουργό. Είναι αδιανόητο και αδύνατο να έχω ενημέρωση τι επιστολή φτάνει σε οποιοδήποτε οργανισμό, οποιοδήποτε αθλητικό κέντρο υπάγεται στο υπουργείο.
Μόλις έγινε γνωστό σε μένα, μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας υπήρξε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Και παρεμπιπτόντως η ενημέρωση έγινε μέσω του κινητού μου διότι βρισκόμουν στο Παρίσι και υπήρξε άμεση ανταπόκριση.
Δεν υπάρχει ζήτημα συμπεριφοράς, ούτε ανταπόκρισης και αυτό είναι λάθος.  Δημιουργείται μια λανθασμένη εντύπωση. Από μένα τέτοια ζητήματα δεν θα βρείτε, υπάρχει αμεσότητα, υπάρχει ταχύτητα, υπάρχει ισονομία, κάτι για το οποίο πιθανότατα κάποιοι δεν είχαν μάθει την προηγούμενη περίοδο. Όμως σήμερα είναι Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και σε αυτό το υπουργείο δεν είναι ούτε ο Κοντονής, ούτε ο Βασιλειάδης».
Σχετικά με το κρούσμα βίας σε έναν άμεσο συνεργάτη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του κ. Χρυσοχοίδη;
«Έχω ενημερωθεί μόνο από ένα δημοσίευμα. Δεν έχω επικοινωνήσει με τον Υπουργό ακόμη, θα το κάνω  άμεσα. Αυτά τα περιστατικά μας θλίβουν όλους, όμως νομίζω είναι επιπόλαιο να βγάζουμε συμπεράσματα και να το συνδέουμε με άλλες υποθέσεις χωρίς να γνωρίζουμε στοιχεία.
Από κει και πέρα το κάθε περιστατικό βίας είναι καταδικαστέο, απ όπου κι αν προέρχεται, απ όποιους κι αν γίνεται. Τελεία και παύλα. Και η βία δεν έχει απόχρωση, ούτε κομματική, ούτε οπαδική. Η βία είναι βία και είναι καταδικαστέα και εδώ είμαστε απολύτως ξεκάθαροι.
Γι αυτό το λόγο και μία πρωτοβουλία που πήραμε άμεσα ήταν τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας που φέραμε στο πρόσφατο νομοσχέδιο και έγινε νόμος του κράτους. Χαιρόμαστε που ένα μέρος σημαντικό πολιτικών δυνάμεων της Βουλής το στήριξε τελικά, παρά τις μερικές διαφωνίες που υπήρχαν. Άρα, για να είμαστε ξεκάθαροι: Η βία είναι καταδικαστέα, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία, ακόμη και η λεκτική βία είναι καταδικαστέα».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης