Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.12.19

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Ιανουάριο στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Ιανουάριο στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος


«Εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στη Βουλή νέος εκλογικός νόμος, που θα επαναφέρει το μπόνους», τονίζει σε 5σέλιδη, εφ' όλης της ύλης, συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το μπόνους, όπως εξηγεί, θα είναι κλιμακωτό, και καλεί τους πολίτες να αναλογιστούν σε ποια κατάσταση θα ήταν τώρα η χώρα αν σε στις εκλογές του 2019 εφαρμοζόταν η απλή αναλογική. Και αν θα επιθυμούσαν μια συμμαχία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, αφού μόνον αυτή θα εξασφάλιζε τότε πλειοψηφία στην Βουλή. «Δεν θα επρόκειτο, άραγε, για αλλοίωση και παραμόρφωση της ψήφου που μόλις είχαν δώσει;», διερωτάται τονίζοντας πως «η ισχυρή εντολή πρέπει να οδηγεί σε ισχυρή κυβέρνηση».
Προσθέτει επιπλέον ότι το περιέχομενο του νέου εκλογικού νόμου αποτελεί πάγια άποψή του και ότι «υπό κανονικές συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ -που ισχυρίζεται ότι είναι κόμμα εξουσίας- θα έπρεπε να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής, κι αν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο, ώστε η χώρα να γλιτώσει και την περιπέτεια των διπλών εκλογών».
Σημειώνει δε, ότι αν εκλογικός νόμος δεν ψηφιστεί με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν το 2023, πολύ πιθανόν να είναι διπλές.
Κανόνες για τις διαδηλώσεις
Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις και την κριτική της αντιπολίτευσης από την Αριστερά ότι επιχειρεί να περιορίσει κοινωνικά δικαιώματα όπως αυτά της απεργίας και των διαδηλώσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως τα κοινωνικά δικαιώματα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα.
«Οι ελάχιστοι δεν μπορούν να ορίζουν την καθημερινότητα των πολλών. Γιατί αυτό είναι άδικο. Εξίσου, συνεπώς, θα υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμα του ενός πολίτη να διαδηλώνει, αλλά και το δικαίωμα των άλλων να ζουν, να εργάζονται, να μετακινούνται. Με κανόνες. Γιατί η κανονικότητα συνεπάγεται κανόνες. Και κανόνες θα υπάρχουν και στο πλαίσιο των οργανωμένων διαμαρτυριών», συμπληρώνει ενώ ανακοινώνει πως ο νόμος 1264 του 1982 για τις απεργίες «θα αλλάξει και πλέον θα προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας στο σύγχρονο πλαίσιο».
Επ'αυτού προσθέτει ότι αυτές οι συζητήσεις και ο τρόπος που διεξάγονται ανήκουν στο παρελθόν και πως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να υπερασπίζεται μικρές οργανωμένες μειοψηφίες που βρίσκονται ανοιχτά εκτός πλαισίου δημοκρατικής νομιμότητας, τόσο θα δίνει χώρο στη Νέα Δημοκρατία να εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών.
Εκτός τόπου και χρόνου, ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός απαντά και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει παλιές τακτικές πελατειακού και κρατικοδίαιτου μοντέλου που χρεοκόπησε τη χώρα.
«Ο λαός ο ίδιος απαντά: "Κοίτα ποιος μιλάει"... Οι κρατιστές δεν μπορεί να μιλούν για κρατισμό και αυτοί που καθήλωσαν την χώρα δεν μπορεί να μιλούν για παραγωγικότητα και για ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν είχε και δεν έχει κανένα παραγωγικό μοντέλο, αλλά ούτε και άποψη για το πώς η Ελλάδα θα βαδίσει στη νέα εποχή. Τολμώ να πω ότι παραμένει εκτός τόπου και χρόνου. Δέσμιος των ιδεοληψιών του και μιας εικονικής πραγματικότητας για τη διακυβέρνησή του. Αλλά και του πένθους του για την απώλεια της εξουσίας», δηλώνει και τονίζει πως δεν η κυβέρνηση δεν θα κάνει αναπαραγωγή των παθογενειών που έφεραν την κρίση.
Μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Κάναμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Όπου, όμως, εντοπίστηκαν λάθη ή αστοχίες διορθώθηκαν: με δική μου εντολή 13 διοικητές νοσοκομείων πέρασαν ήδη από δεύτερο επίπεδο κρίσης και αντικαταστάθηκαν. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ σε καμία περίπτωση ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει εκπτώσεις ως προς την καταλληλότητα των στελεχών του κρατικού μηχανισμού. Δεν σημαίνει ότι όλοι θα πετύχουν. Κάποιοι στην πορεία ενδεχομένως να φανούν ανεπαρκείς -και τότε θα επαναξιολογηθούν και ίσως και να αλλάξουν», αναφέρει σημειώνοντας ότι κανείς δεν ασχολήθηκε με την ποιότητα των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της κυβέρνησης, των γενικών γραμματέων, για την επάρκεια όσων στελεχώνουν τις Ανεξάρτητες Αρχές ή υπηρετούν τη Δικαιοσύνη.
«Μέχρι και τα νέα δεδομένα στην ΕΡΤ, για την οποία ασκήθηκε κριτική, αλλά πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν έχει καμία σχέση με το φερέφωνο κομματικής προπαγάνδας που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει.
Στηρίζω απόλυτα τον αρμόδιο υπουργό και την Ελληνική Αστυνομία
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει την προεκλογική του δέσμευση ότι θα άφηνε την Αστυνομία ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της και τονίζει ότι «αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση».
Ερωτηθείς αν είναι δουλειά της Αστυνομίας να συμπεριφέρεται εξευτελιστικά σε συλληφθέντες, λέει πως δεν έχει τέτοια εικόνα και πως αν υπήρξαν μεμονωμένες συμπεριφορές εκτός ορίων, θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ευθύνες.
«Στηρίζω απόλυτα και τον αρμόδιο υπουργό και την Ελληνική Αστυνομία στο χρέος που ανέλαβαν να υπηρετήσουν. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε μια οργανωμένη πολιτεία το μονοπώλιο της νόμιμης βίας το έχει μόνο το κράτος. Μάλιστα, δεν ασκείται από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Και πάντα στο όνομα του κοινού καλού. Δεν χαίρεται κανείς όταν ασκείται βία, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Ούτε πανηγυρίζει».
Για την επιχείρηση στο Κουκάκι ο πρωθυπουργός απαντά σημειώνοντας, «ήδη η υπόθεση ερευνάται και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει πόρισμα το οποίο θα δίνει στο θέμα τις αληθινές του διαστάσεις. Να μιλήσουμε, όμως, και για τα παιδιά που είναι στις κλούβες των ΜΑΤ; Για τους καταστηματάρχες που ύστερα από κάθε πορεία πρέπει να μαζέψουν τα σπασμένα και να κυνηγάνε την ασφαλιστική εταιρεία για να αποζημιωθούν μήνες μετά; Για τους φοιτητές που κάποιοι τους εμποδίζουν να πάνε στο μάθημα; Ή για όσους έχουν μια ιδιοκτησία την οποία έχουν καταλάβει ορισμένοι με το "έτσι θέλω"; Για όλους αυτούς ποιος θα μιλήσει; Αυτά τα περιστατικά τι είναι; Μεμονωμένα; Όχι. Είναι γενικευμένα και πρέπει να πάψουν. Μεμονωμένο είναι το επεισόδιο στο Κουκάκι και θα ερευνηθεί. Η δημοκρατία ξέρει να δρα και να αντιδρά, να προστατεύει αλλά και να αυτοπροστατεύεται", σημειώνει.
Επιπρόσθετα δηλώνει κατηγορηματικά: «Η τρομοκρατία θα τσακιστεί! Δεν θα παταχθεί. Θα τσακιστεί!».
Να εξηγήσουν τα άλλα κόμματα γιατί δεν θα ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για ΠτΔ
Για το πρόσωπο που θα επιλέξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας τονίζει ότι με βάση το Σύνταγμα πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του Έθνους και άρα να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου.
«Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν», απαντά χωρίς να αποκαλύπτει αν θα είναι άνδρας ή γυναίκα καθώς λέει ότι «δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει και την ελληνική κοινωνία. Το κατάλληλο πρόσωπο ενδιαφέρει».
Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από μια προσφυγή στη Χάγη
Για τη στάση της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν τους τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός λέει πως όταν συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο επιδίωξε σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και διαλόγου και ότι επιμένει σε αυτό ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, ενεργοποιώντας ένα πολύ πυκνό πλέγμα διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να αποκρούσει τις τελευταίες παράνομες και εκτός διεθνούς νομιμότητας και κοινής λογικής κινήσεις της τουρκικής πλευράς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά απομονωμένη στις πρόσφατες επιλογές της, αντίθετα με την Ελλάδα της οποίας οι θέσεις στηρίζονται πάντα στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, έχουν βρει καθολική αποδοχή και στήριξη από πλήθος χωρών, ενώ ταυτόχρονα, ενισχύει και την αποτρεπτική της ισχύ.
Σε ερώτηση αν σχεδιάζει προσφυγή στη Χάγη ξεκαθαρίζει: «Πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε- ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη».
Λέει επιπλέον πως όταν προσφύγουμε στη Χάγη θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου, αναφέρει παίρνοντας ως δεδομένο ότι «μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι απαραίτητο να γίνει. Αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση».
Ελλάδα και ΗΠΑ, πιο κοντά από ποτέ
Ενόψει της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου σημειώνει ότι Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ και πως η χώρα μας είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Αμερικής και περιμένει αυτό να επιβεβαιωθεί όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις.
«Μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την αμυντική μας συνεργασία, παραδείγματος χάριν στον τομέα των drones. Και θα ξεκινήσουμε επίσης τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, αεροσκάφη F-35. Η ψήφιση της νομοθεσίας East Med Act αποτελεί ιστορική εξέλιξη. Η στήριξη στον αγωγό East Med από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζει την ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας της Ευρώπης, και με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Με τον πρόεδρο Τραμπ, βέβαια, θα συζητήσουμε και για επενδύσεις. Διακρίνεται, εξάλλου, για το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι δεν θα ήθελε οι αμερικανικές επιχειρήσεις να χάσουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο success story της Ελλάδας!», αναφέρει.
Στο α' εξάμηνο του 2020 το αίτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων
Επιπρόσθετα με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνει ότι είναι απόλυτα ώριμες συνθήκες για να συζητηθεί επίσημα το αίτημα της μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και πως θα το θέσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.
«Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε την στήριξη των εταίρων, ώστε η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στο ύψος που θα την πετύχουμε, να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2021», δηλώνει ενώ προσθέτει χαρακτηριστικά πως «ο περιβόητος "λογαριασμός" τον οποίο επικαλείται η αντιπολίτευση αποτελούσε την κορωνίδα της πολιτικής εξαπάτησης του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά».
Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο-αιχμή υπέρ της μεσαίας τάξης
Τέλος δηλώνει σίγουρος ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και το 2020 ο οποίος θα αξιοποιηθεί για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
«Αυτό θα είναι το μέτρο-αιχμή υπέρ της μεσαίας τάξης στον χρόνο που έρχεται. Ας μη ξεχνάμε, όμως, ότι και αυτή η πρόσθετη ανακούφιση θα λειτουργήσει συνδυαστικά και με άλλες που έγιναν ή θα ακολουθήσουν».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης