Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27.4.20

Σ. Τσιόδρας: Αν αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα σε ξαφνική άνοδο




Σ. Τσιόδρας: Αν αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα σε ξαφνική άνοδο




Η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδεύεται από έναν κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας της νόσου, προειδοποίησε στην αποψινή ενημέρωσή τους ο Σ. Τσιόδρας. «Αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επάνοδος στην ολική κανονικότητα. Είναι μια σταδιακή μετάβαση, ένα πολύ δύσκολο στάδιο, όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή». Είπε ότι ως επιστήμονες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πορεία του ιού με ειδικά μαθηματικά εργαλεία ώστε να μπορούν έγκαιρα να προβλέψουν αν η άρση των μέτρων συνοδεύεται και από αντίστοιχα καλή εικόνα της επιδημιολογίας του ιού και στην κοινότητα. «Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να τηρούμε τα μέτρα απόστασης και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Οποιαδήποτε χαλάρωση, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Αν αποτιμήσουμε λάθος τα γεγονότα, θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα από την περιορισμένη κυκλοφορία του ιού και μια ξαφνική άνοδο κι ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας», τόνισε ο κος Τσιόδρας που πρόσθεσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία όπως είπε θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, με προϋποθέσεις και με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Στ. Πέτσας: Με σχέδιο η επιστροφή στην κανονικότητα - Μάιο και Ιούνιο τα στάδια άρσης των μέτρων
Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους
Όσον αφορά την επόμενη μέρα και τη χρήση μάσκας, όπως είπε ο κος Τσιόδρας, η επιτροπή ήταν σαφής λέγοντας κατά πλειοψηφία ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση γα χρήση μάσκας, η οποία πλέον γίνεται υποχρεωτική σε συγκεκριμένους χώρους. Η μάσκα, σύμφωνα με την επιτροπή, «θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποχρεωτικό μέτρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους, όπως νοσοκομεία, παντοπωλεία, διαγνωστικά εργαστήρια, ιατρεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής. Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι, θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι». Για μια ακόμη φορά, ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι είναι λάθος η μάσκα να δίνει τη ψευδή αίσθηση ασφάλειας και για αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται με πλύσιμο των χεριών, σωστή χρήση της, χρήση αντισηπτικού το οποίο καλό θα ήταν να υπάρχει στην τσέπη μας, τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων όταν φοράμε και αφαιρούμε τη μάσκα από το πρόσωπό μας.
Εξήντα πέντε ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ
Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 17 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 12 σχετίζονται με γνωστή πηγή μετάδοσης. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2534, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 580 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1228 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 43 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν δυο νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει τους 136 με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Εξήντα πέντε άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Γιατί ο κορονοϊός ανιχνεύεται σε κάποιους από τους ασθενείς που έχουν ξεπεράσει τη λοίμωξη;
Ο Σ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν την επανεμφάνιση του ιού σε γυναίκα η οποία είχε νοσήσει, είχε αναρρώσει και ήταν αρνητική στα σχετικά τεστ, είπε ότι πιθανότατα πρόκειται για επανανίχνευση ή μεγάλη παραμονή του ιού στο σώμα, ακόμη και για ένα μήνα αφότου βρέθηκε θετική στον ιό. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι επαναλοίομωξη, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης. Όμως, τα περιστατικά αυτά χρειάζονται επιπλέον διερεύνηση και προσοχή καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι 100% βέβαιος για το τι έχει συμβεί». Ο ίδιος τόνισε ότι η περίπτωση αυτή δεν φαίνεται να διαφέρει από άλλες που έχουν αναφερθεί διεθνώς και είπε ότι παρακάλεσε να συνεχιστεί η παρακολούθηση του περιστατικού. Ωστόσο, επισήμανε ότι τέτοιου είδους περιστατικά φαίνεται ότι δεν συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό.

Ν. Χαρδαλιάς: Η επόμενη μέρα δεν θα είναι μια εύκολη μέρα. Μεγάλο στοίχημα η τήρηση κανόνων υγιεινής
Στις προκλήσεις και στα νέα στοιχήματα της επόμενης μέρας, η οποία δεν θα είναι "εύκολη", αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερη, διότι ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα, μέχρι 4 Μαΐου και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, "για μια νέα καθημερινότητα με σταδιακή, προσεκτική άρση μέτρων, η οποία θα πρέπει να μεταβάλλει και να μεταφέρει την ατομική μας ευθύνη από το στόχο και το στοίχημα της παραμονής μας στο σπίτι στο νέο μας στοίχημα από την επόμενη εβδομάδα, στην κυκλοφορία μας με αυστηρούς όρους και κανόνες ατομικής προστασίας και σεβασμού στους συμπολίτες μας", τόνισε ο υφυπουργός. Είπε ότι αύριο στις 6 το απόγευμα θα απευθυνθεί στους πολίτες ο πρωθυπουργός εξηγώντας το κυβερνητικό σχέδιο.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το σχέδιο της επόμενης φάσης θα ξεδιπλωθεί σε δύο μήνες Μάιο και Ιούνιο. Τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας. "Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι σταματάει η μετάδοση του ιού", είπε ο υφυπουργός , προσθέτοντας ότι πιθανώς να χρειαστεί, αναλόγως των δεδομένων, μέτρα που αίρουμε τώρα να τα ξαναπάρουμε στη συνέχεια. "Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και εξετάζουμε μεθοδικά κάθε βήμα". Υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής , όπως επιβάλλεται από την κατάσταση." Η καθημερινότητά μας μέχρι να βρεθεί εμβόλιο και αποτελεσματική θεραπεία για το νέο ιό δεν θα είναι η ίδια. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα θέτει σε κίνδυνο ότι έχουμε κερδίσει με κόπο εδώ και πολλές εβδομάδες". Η σταδιακή άρση των μέτρων, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν σημαίνει ότι έχουμε αφήσει πίσω μας όλες τις δυσκολίες. "Τα επόμενα στάδια της προσπάθεια μας, η δημιουργία της νέας μας καθημερινότητας έχει τις δικές της προκλήσεις, τα δικά της στοιχήματα. Προκλήσεις που θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αν συνεχίσουμε να δείχνουμε την υπευθυνότητα που συντριπτικά έχουμε δείξει μέχρι σήμερα. Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών".
Ισχύουν όλα τα περιοριστικά μέτρα την Πρωτομαγιά
Ο κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε για άλλη μια φορά ότι μέχρι να αρθούν τα μέτρα τηρούνται ευλαβικά. Επανέλαβε ότι και την Πρωτομαγιά ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα ,"άρα δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές , δεν θα γίνουν μετακινήσεις, πέρα από αυτές που προβλέπονται. Τα μέτρα είναι να τηρούνται από τους πολίτες και να επιτηρούνται από το κράτος", είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. Στο πλαίσιο αυτό οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. "Προσβλέπουμε ότι όλα τα Σωματεία Εργαζομένων, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και κυρίως θα δείξουν σεβασμό στον αγώνα που κάνουν οι επαγγελματίες υγείας για την μη εξάπλωση του ιού", είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράταση ή άρση ειδικών περιοριστικών μέτρων
Παρατείνεται η ισχύς των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Μύκης Ξάνθης μέχρι την Δευτέρα 4 Μαΐου για καθαρά προληπτικούς λόγους. Από αύριο το πρωί λήγουν και αίρονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που αφορούν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στις παραλίες, Πάτρας, Βόλου και στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου και Ξάνθης .
Έλεγχος εισερχομένων από Τουρκία
Παρατείνεται μέχρι τις 4 Μαΐου ο ενδελεχής έλεγχος όσων εισέρχονται στη χώρα από την Τουρκία μέσω των Κήπων Έβρου. Όπως είπε ο υφυπουργός, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Τουρκία , στην περίπτωση των εισερχομένων εφαρμόζεται αντίστοιχο πρωτόκολλο με αυτό που ισχύει για τις πτήσεις εξωτερικού, δηλαδή υποβολή σε τεστ, αναμονή των αποτελεσμάτων σε ξενοδοχείο. Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό παραμονή στο ξενοδοχείο για 14 ημέρες. Σε περίπτωση που είναι αρνητικό δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωση της 14ημερης καραντίνας στο σπίτι , όπου και ελέγχονται.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι των εισερχομένων πτήσεων. Το Σαββατοκύριακο έφτασαν στη χώρα 6 πτήσεις με 489 άτομα, τα οποία υποβλήθηκαν σε έλεγχο και εντοπίστηκαν 4 τεστ θετικά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης