Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.5.20

Βουλή:Συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα

Βουλή:Συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα


«Με αυτό το νομοσχέδιο γίνονται σημαντικά πράγματα για τη πρωτογενή μας παραγωγή. Αυτό το νομοσχέδιο κλείνει και ανοίγει σημαντικά ζητήματα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε παρέμβασή του μετά το τέλος των ομιλιών από τους εισηγητές των κομμάτων στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Ο αρμόδιος υπουργός στάθηκε στη διάταξη για τις ελληνοποιήσεις εκφράζοντας την έκπληξη του ότι δεν «επισημάνθηκε κάτι το οποίο αποτελεί την κορωνίδα της συζήτησής μας» καθώς όπως πρόσθεσε «είναι ζήτημα που σήμερα απασχολεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας και στα πλαίσια της απάτης των τροφίμων». Σημείωσε πως είναι «για πρώτη φορά νομοθετούμε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών που κάνουν αυτές τις πράξεις, την ανάκληση της αδείας τους κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις». Υπογράμμισε ότι ο μιμητισμός των προϊόντων αποτελεί «πρόβλημα στο εισόδημα του παραγωγού». Σε αναφορά του στη διάταξη για τη δημιουργία του Μελισσοκομικού Μητρώου ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως μέσω αυτού «θα ξέρουμε ποιοι είναι οι μελισσοκόμοι για να τους στηρίξουμε και όχι αυτούς που το “ παίζουν” μελισσοκόμοι». Τέλος, ο κ. Βορίδης, σε άλλη του παρέμβαση, υπογράμμισε ότι η μοναδική τροπολογία που θα προστεθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο θα αναφέρει ότι δεν θα διακόπτεται η παροχή του επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες.
Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πέλλας, Διονύσης Σταμενίτης τόνισε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο το ΥΠΑΑΤ επιχειρήσει να δώσει λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία, την αλιεία, την κτηνοτροφία. «Πρόκειται για ένα “ ερανιστικό” νομοσχέδιο, που μαζεύει διατάξεις από πολλές νομοθεσίες, τροποποιώντας ή καταργώντας, με βασική στόχευση την απλούστευση και τη βελτίωση των διαδικασιών του υπουργείου» σημείωσε ο κ. Σταμενίτης συμπληρώνοντας ότι «θα ενισχύσει την απελευθέρωση της παραγωγικής διαδικασίας του αγροτικού τομέα από δυσλειτουργίες και διοικητικές αγκυλώσεις». Σε ότι αφορά τον μελισσοκομικό κλάδο της χώρας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε πως θα συσταθεί το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο ενώ θα θεσπιστεί και η Ατομική Μελισσοκομική Ταυτότητα. «Περνάμε από την έντυπη στην ψηφιακή μορφή», τόνισε.
Μιλώντας για το προβλημάτων ελληνοποιήσεων ο κ. Σταμενίτης είπε πως μέσω του νομοσχεδίου επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, ενώ θα ενταχθούν στην ενιαία βάση δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ» οι επιχειρήσεις παραγωγής αλλά και εμπορίας αβγών. «Προβλέπεται επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την εμπορεία και διακίνηση των αβγών με τη δημιουργία ισοζυγίων» σημείωσε. Τέλος, ο βουλευτής Πέλλας στάθηκε στη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης υποβολής της αίτησης για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά ή εντός κατοικημένων περιοχών έως τις 31/12/2020.
Για «ένα νομοσχέδιο με ιδιαίτερα βαρύγδουπο τίτλο» μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λαρίσης, Βασίλης Κόκκαλης συμπληρώνοντας ότι «βλέπουμε διατάξεις που υπήρχαν από την προηγουμένη ηγεσία, ενώ πολλές είναι σε αντίθετη κατεύθυνση». Άσκησε κρητική στην κυβέρνηση καθώς στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις και μέτρα «βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού». Σε αναφορά του στη διάταξη για την βιομηχανική κάνναβη, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε «είναι προτιμότερο να μας πείτε ότι δεν επιθυμείτε αυτή την καλλιέργεια» και ρώτησε «γιατί δεν θεωρείται ότι είναι μια εναλλακτική μορφή καλλιέργειας η βιομηχανική κάνναβη» επισημαίνοντας ότι «έχουν σταματήσει πολλές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα». Θετικός εμφανίστηκε στη διάταξη για το Μελισσοκομικό Μητρώο ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και είπε «κανείς δε μπορεί να πει όχι σε αυτό, όμως δε λύνει το πρόβλημα που έχουν οι μελισσοκόμοι με τη νοθεία που επικρατεί στο μέλι». «Ο αγροτικός κόσμος αγωνιά. Θέλει σχεδιασμό, πολιτική. Ο αγρότης να είναι εκπαιδευμένος, ανταγωνιστικός. Και αυτό το νομοσχέδιο δεν δίνει απαντήσεις» κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.
Για προβληματική ποιοτική αξία της θεματολογίας του νομοσχεδίου μίλησε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας προσθέτοντας «υπάρχουν βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν προκειμένου το νομοσχέδιο να εκπληρώσει το σκοπό του». Ο ίδιος σημείωσε εκτός από το μελισσοκομικό μητρώο και τις ρυθμίσεις των στρεμμάτων δικτύων λογιστικής πληροφόρησης, «δεν βλέπουμε κάτι άλλο θετικό» και εκτίμησε «συζητάμε ένα σχέδιο νόμου που δεν πετυχαίνει το σκοπό του, ούτε αναδεικνύει τη γεωργία την κτηνοτροφία και την αλιεία ως ανάπτυξη της υπαίθρου».
«Μπορεί να λέτε ότι το Μελισσοκομικό Μητρώο είναι ο μεγάλος εκσυγχρονισμός» είπε η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου συμπληρώνοντας «αυτό που περίμεναν οι μελισσοκόμοι ήταν οι έλεγχοι». Η ίδια έκανε λόγο για υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου. Συγκεκριμένα η κ. Μανωλάκου είπε για τον ΕΛΓΑ ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις πολλά χρονιά» και πως εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού «οι αγρότες ακόμη περιμένουν να βγουν πορίσματα από τις ζημίες που υπέστησαν».
Για ένα «νομοσχέδιο που αποτελεί συρραφές διαφόρων τροπολογιών, χωρίς κανένα όραμα για καμία ανάπτυξη» αναφέρθηκε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Βαλιάρδος. Σύμφωνα με τον ίδιο το σχέδιο νόμου είναι «απογοητευτικό σε μια περίοδο όπου κινδυνεύει η διατροφική επάρκεια της πατρίδας μας» και σημείωσε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελληνική Λύση.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε εν μέσω κορονοϊού, ζήτησε ο εισηγητής του ΜΕΡΑ 25, βουλευτής Β2’ Δυτικού Τομέα Αθήνας, Κρίτων - Ηλίας Αρσένης. «Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει άγριες διατάξεις» είπε και συμπλήρωσε ότι «δε λύνει τίποτα, βρισκόμαστε εν μέσω κορονοϊού. Επικεντρώνεται σε αλλαγές των επιτροπών, προφανώς επικεντρώνεται σε έναν πολιτικό έλεγχο».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης