Β. Κοντοζαμάνης: Έχουμε σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης-Τα εμβόλια είναι εδώ, θα υπάρξει επάρκεια
«Είμαστε προετοιμασμένοι, τα εμβόλια για τη γρίπη είναι εδώ, οι οδηγίες για εκείνους που έχουν προτεραιότητα εμβολιασμού είναι σαφείς, υπάρχει επάρκεια και υπάρχει σχεδιασμός, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τόσο τον ιό της γρίπης όσο και τον ιό του κορονοϊού ταυτόχρονα», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή υπογράμμισε ότι «το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται στα όρια του και έχουμε αντοχές και υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών».
Απαντήσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού κατά της γρίπης είχε ζητήσει νωρίτερα ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς. «Ενόψει του χειμώνα και της πιθανής εμφάνιση της γρίπης, εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο συνύπαρξης δύο ιώσεων και την επιβάρυνση που θα επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, αν προσβληθεί από τις δύο αυτές ιώσεις. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να έχει αποτέλεσμα ακόμα περισσότερους ασθενείς και βαριά περιστατικά και μεγαλύτερο χρόνο σε νοσηλεία και ΜΕΘ, δηλαδή, να ταλαιπωρηθεί ένα σύστημα που τώρα κινείται οριακά», είπε ο κ. Πουλάς σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, έναντι τις γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, αναμένεται να λειτουργήσει προστατευτικά στην αντιμετώπιση του covid 19. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ζήτησε διαβεβαιώσεις, τόσο για την επάρκεια των εμβολίων όσο και για την πλήρη κάλυψη των ευπαθών ομάδων.
Είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε σχέδιο
"Επειδή φέτος στη χώρα μας είχαμε την πανδημία, εγκαίρως προετοιμαστήκαμε. Κάθε χρόνο, τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου, ο ΕΟΦ προβαίνει σε παραγγελίες εμβολίων. Καταφέραμε να διασφαλίσουμε 35% περισσότερες δόσεις του εμβολίου για φέτος, έχουμε ήδη διασφαλίσει 4,2 εκατομμύρια δόσεις. Πέρυσι, είχαν έρθει στη χώρα 3,1 εκατομμύρια δόσεις, και πρόπερσι είχαν εμβολιαστεί 2,1 εκατομμύρια του πληθυσμού. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που εμβολιάζονται. Και αυτό το νούμερο που έχουμε διασφαλίσει επαρκεί, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε αυτή τη συλλογική ανοσία και, κατά προτεραιότητα και συστηματικά, να εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη να εμβολιαστούν και έχουμε τη βεβαιότητα ότι η ζήτηση θα καλυφθεί στο έπακρο», απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, για να προσθέσει ότι η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την επάρκεια των εμβολίων και την πρόσβαση στον εμβολιασμό.
«Υπάρχουν σαφείς οδηγίες και 35% περισσότερα εμβόλια, σε σχέση με πέρυσι. Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τους δύο ιούς μαζί - τον ιό της γρίππης και τον ιό που προκαλεί τον κορονοϊό. Έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες, με την εγκύκλιο που βγήκε για τον μαζικό εμβολιασμό, και η Εθνική Επιτροπή έχει δώσει τις οδηγίες της εγκαίρως ποιες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Τα εμβόλια ήδη βρίσκονται στη χώρα. Ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, διότι η έναρξη της περιόδου της γρίπης είναι αρχές Δεκέμβρη και επομένως το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνει εκείνη τη χρονική στιγμή, έτσι ώστε να δημιουργηθεί αυτό το τοίχωμα ανοσίας το οποίο επιθυμούμε», συνέχισε ο υφυπουργός και ενημέρωσε τον βουλευτή ότι έχει ξεκινήσει η συνταγογράφηση και διάθεση των εμβολίων.
Ο κ. Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πέρυσι, σε σχέση με πρόπερσι, ήταν αυξημένος ο αριθμός των υγειονομικών, οι οποίοι εμβολιάστηκαν και αυτό αποτελεί δείκτη ποιότητας των υπηρεσιών υγείας διότι «προστατεύοντας τους υγειονομικούς, προστατεύουμε και τους πολίτες που έρχονται σε επαφή με το σύστημα υγείας και είναι σημαντικό φέτος να αυξήσουμε το ποσοστό των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν».
Ο Ανδρέας Πουλάς κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τι θα γίνει για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες. «Υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά άνω των 6 μηνών θα πρέπει να εμβολιαστούν. Θα υπάρξει η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των εμβολίων που θα λάβει η χώρα μας εάν χρειαστεί;» ρώτησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και επισήμανε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να παραμείνει ανοιχτή γιατί ένα εμβόλιο που συνταγογραφείται σήμερα θα πρέπει να εκτελεστεί άμεσα, καθώς ο γιατρός που εξέτασε τον ασθενή και έδωσε την εντολή να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός αναλαμβάνει και την ευθύνη.
Κ.Β.