Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

5.5.21

Αρ. Πελώνη: Το άνοιγμα της εστίασης είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα αλλά δεν είναι το τελευταίο


Αρ. Πελώνη: Το άνοιγμα της εστίασης είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα αλλά δεν είναι το τελευταίο

 

Για την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, για τους εμβολιασμούς, το νομοσχέδιο για την εργασία αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην εκπομπή «Αταίριαστοι», του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ».

Ειδικότερα, αναφερόμενη στις τουρκικές δηλώσεις επισήμανε ότι προφανώς δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός καλού κλίματος στις διμερείς σχέσεις, αλλά συμβούλευσε να τις βάζουμε στη σωστή τους διάσταση. «Αυξάνει την ένταση και οξύνει το κλίμα όποιος δεν έχει το δίκαιο με το μέρος του», είπε και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει σε ευρύτερο ζήτημα ευρωτουρκικών σχέσεων, την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. «Αυτή είναι μία επιτυχία και ένα κεκτημένο το οποίο προφανώς ενοχλεί», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, τόνισε πως οι δίαυλοι θα πρέπει να μένουν ανοικτοί ιδιαιτέρως όταν υπάρχουν εντάσεις αλλά και ότι όπως έχει πει ο πρωθυπουργός τέτοιες συναντήσεις δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση.

Για τους εμβολιασμούς

Η κ. Πελώνη επιβεβαίωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς κι αυτός είναι ένας αριθμός, στον οποίο θα κινηθούν οι ημερήσιοι εμβολιασμοί σε όλο το επόμενο διάστημα καθώς επιταχύνουμε πάρα πολύ. «Μπαίνουν στη μάχη κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα. Όπως γνωρίζετε έχουν ανοίξει από τη μεγάλη εβδομάδα πολλές ηλικιακές ομάδες, συνολικά από τα 30 μέχρι τα 49, είναι ο παραγωγικός πληθυσμός, είναι οι ομάδες που κινούνται, έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ θετικά- θα έλεγα λοιπόν στους μεγαλύτερους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των νεότερων που σπεύδουν να εμβολιαστούν για να χτίσουν το τείχος ανοσίας που θα μας φθάσει στην ελευθερία», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος συμβουλεύοντας μάλιστα εκείνους που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί να ρίξουν μία ματιά στα νοσοκομεία όπου το 95% εκείνων που καταλήγουν σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Το εμβόλιο είναι ένα δώρο, δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι η μόνη ασπίδα ασφαλείας απέναντι στον ιό και είναι βέβαια και το εργαλείο και ο δρόμος ο οποίος θα μας φέρει στην ελευθερία και σε μία κανονικότητα άλλη και προφανώς καλύτερη από του περασμένου καλοκαιριού», προσέθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει εκ νέου δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ξεστοκάρισμα», τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, κάτι που έχει αποδείξει η εμπειρία και από χώρες όπως το Ισραήλ που προχώρησαν πιο γρήγορα την ανοσοποίηση μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού κι έφθασαν στην ελευθερία. «Θα έλεγα να κοιτάξουμε αυτό το παράδειγμα και να σπεύσουμε όλοι» τόνισε επισημαίνοντας ότι θα έχουμε μεγαλύτερες παραδόσεις τον Μάιο και επιταχύνεται η όλη διαδικασία.

Για τα sms και την κατάργησή τους

Αναφερόμενη στο άνοιγμα της εστίασης αλλά και στις μετακινήσεις στη διάρκεια των γιορτινών ημερών επισήμανε πως «αυτό είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα αλλά δεν είναι το τελευταίο βήμα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να μην εφησυχάζουμε -γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο και λόγω του καιρού που ανοίγει, ωστόσο θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη. Η κυβέρνηση έχει δώσει τον οδικό χάρτη εφόσον όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει κάποια έξαρση και από τις 15 Μαΐου και μετά θα δούμε τι μπορεί να επανεξεταστεί. Δεν είναι όμως της παρούσης», τόνισε αναφερόμενη παράλληλα στο γεγονός πως υπάρχει μια σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα, που πάντως παραμένει ψηλά.

Για τους παιδικούς σταθμούς αλλά και τα γυμναστήρια

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι πρέπει να δούμε την επιβάρυνση από τις δραστηριότητες των προηγούμενων ημερών για ό,τι περαιτέρω. «Όπως γνωρίζετε τη Δευτέρα ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια οπότε θα πρέπει κι από κει να κριθεί και να εκτιμηθεί η όποια επιβάρυνση», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως μέχρι τις 15 Μαΐου πάμε ως έχουμε.

Διευκρίνισε επίσης πως βασική διαφορά μεταξύ παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων είναι ότι στους παιδικούς σταθμούς δεν είναι δυνατόν να γίνουν self tests, τα παιδιά είναι μικρά κι οπότε πρέπει να βλέπουμε και να εκτιμούμε τη συνολική, μεγαλύτερη εικόνα.

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό

Όπως είπε η κ. Πελώνη «με τα μέτρα δεν τελειώσαμε εάν δεν εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο -ως ποσοστό- του πληθυσμού. Πρέπει όλοι να προσέχουμε. Πρέπει όλοι να φοράμε μάσκες. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ο ιός έχει δείξει το πρόσωπό του όταν εφησυχάζουμε χτυπάει. Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια έξαρση, έχουμε πει ότι στις 15 Μαΐου θα ανοίξει ο τουρισμός και θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις προφανώς και για τους Έλληνες και για τους τουρίστες».

Για το νομοσχέδιο για την εργασία

«Έχουν διαστρεβλωθεί πολλά πράγματα, όπως η κατάργηση του οκταώρου, η οποία προφανώς, δεν ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται -υπάρχει και ένα φυλλάδιο που κυκλοφορεί- επί ενός νομοσχεδίου το οποίο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση. Θα τεθεί σύντομα. Είναι ένα νομοσχέδιο με πολύ προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που φέρνει τη νομοθεσία στο σημερινό αιώνα, στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και στη πραγματική ζωή, που ζουν όλοι οι εργαζόμενοι, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε η κ. Πελώνη.

Υπογράμμισε πως «το νομοσχέδιο έχει ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, την άδεια πατρότητας, τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να διευθετήσει ο ίδιος με δικό του αίτημα και μόνο με συμφωνία με τον εργοδότη του, αν θέλει, για λόγους προσωπικούς, οικογενειακούς το χρόνο εργασίας, να δουλέψει περισσότερες ώρες μια μέρα και να τις πάρει, κατόπιν, σε άδεια. Έχει πολύ προοδευτικές ρυθμίσεις, που ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης