Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

7.7.21

Αρ. Πελώνη: Απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης μάσκας δεν υπήρξε ποτέ


 

Αρ. Πελώνη: Απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης μάσκας δεν υπήρξε ποτέ

«H χαλαρότητα των καλοκαιρινών ρυθμών δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, σε σχέση με την τήρηση μέτρων προστασίας, έναντι της πανδημίας. Απαλλαγή από την υποχρέωση χρήσης μάσκας, δεν υπήρξε ποτέ», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» προσθέτοντας ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει έντονη συνάθροιση και συγχρωτισμός. «Ήταν μια ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και η σχετική απόφαση είχε ανακοινωθεί στις 23 Ιουνίου. Δεν πετάξαμε τις μάσκες», είπε.

Σημείωσε ότι τα μέτρα πρέπει να τηρούνται, διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία μετάλλαξη, που, όπως είπε, όλα τα στοιχεία δείχνουν, κι όλοι οι επιστήμονες -και από το εξωτερικό- λένε ότι είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να είμαστε σε εγρήγορση, τηρώντας όλα τα γνωστά μέτρα προστασίας και κυρίως να εμβολιαζόμαστε! Και για όποιον είναι ακόμα ανεμβολίαστος, ο τακτικός αυτοδιαγνωστικός ή άλλος έλεγχος, είναι απαραίτητος», σημείωσε η κ. Πελώνη.

Αναφερόμενη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν τους χώρους ψυχαγωγίας είπε ότι κρίθηκαν απαραίτητα, καθώς, όπως προέκυψε από την ιχνηλάτηση, πολλά κρούσματα προέρχονταν από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. «Είναι μία τάση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Όπως είδαμε, επίσης, ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι περίπου στα 27 έτη», σημείωσε.

«Ανακοινώθηκε ένα πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων για χώρους ψυχαγωγίας που δεν τηρούν τα μέτρα. Τα μέτρα για καθήμενους ισχύουν για όλους τους χώρους, εστίαση, μπαρ, κέντρα διασκέδασης. Για τα μικρότερα καταστήματα μέχρι 200 τ.μ. το πρόστιμο στην πρώτη παράβαση, είναι 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας, από την επόμενη κιόλας ημέρα. Στα 200 τ.μ. και άνω είναι 5.000 ευρώ το πρόστιμο και επτά ημέρες αναστολή. Σε περίπτωση υποτροπής, είναι ενιαίο πρόστιμο 10.000 ευρώ και δεκαπέντε ημέρες αναστολή. Και σε τρίτη, αν υπάρξει, είναι αφαίρεση αδείας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Επίσης, επανέλαβε ότι όποιος είναι ανεμβολίαστος, κινδυνεύει. «Ο καθένας από εμάς, μπορεί με τη συμπεριφορά του, να προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους. Οι ανεμβολίαστοι είναι και αναμεταδότες. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε» είπε.

Για τους εμβολιασμούς η κ. Πελώνη σημείωσε ότι πρέπει να πείσουμε με όλους τους τρόπους τους συμπολίτες μας, που είναι ακόμα δύσπιστοι απέναντι στο εμβόλιο, ότι πρέπει να εμβολιαστούν, ότι αυτή είναι η ασπίδα τους απέναντι στον ιό.

«Πολιτεία, εκκλησία, τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Είναι συντριπτικά υπέρ της αποτροπής βαριάς νόσησης. Το 99% διασωληνώσεων, και δυστυχώς θανάτων του τριμήνου Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, αφορούσε ανθρώπους που ήταν ανεμβολίαστοι» είπε.

Τέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι χθες ξεκίνησαν τα πρώτα κινητά συνεργεία να εμβολιάζουν στην Κρήτη υπογραμμίζοντας ότι υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση και η συμμετοχή ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου. «Σημειώνω, επίσης, ότι χθες κλείστηκαν 51.000 νέα ραντεβού, γεγονός που συνιστά ένα πάρα πολύ καλό δείγμα ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται» είπε.

«Δεν είναι στόχος να είμαστε για πάντα κλειστοί. Στόχος μας είναι η επαναφορά στην κανονικότητα. Έχουμε επανέλθει ήδη με το άνοιγμα του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας. Δεν πρέπει να ξαναπάμε σε τέτοιου τύπου μέτρα, ακριβώς, επειδή το εμβόλιο πλέον είναι διαθέσιμο σε όλους» είπε, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να γίνουν αν χρειαστεί σημειακές παρεμβάσεις αλλά η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να μείνουν ανοιχτές. «Το όπλο μας είναι το εμβόλιο. Δωρεάν, εύκολο, προσβάσιμο σε όλους και ασφαλές», κατέληξε η κ. Πελώνη.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης