Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.10.21

Γ. Γεραπετρίτης: Η παράταξη που έχει υιοθετήσει ρητορική μίσους, δεν θα κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση

 


Γ. Γεραπετρίτης: Η παράταξη που έχει υιοθετήσει ρητορική μίσους, δεν θα κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση

Με βασικό θέμα της συνέντευξης, τη διαγραφή του βουλευτή Κωσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε στην τηλεόραση του «Σκάι», όπου υποστήριξε εξ αρχής ότι η διαγραφή «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα», με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «η ΝΔ λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες κοινοβουλευτικής δεοντολογίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό φορέα στη χώρα». Όπως εξάλλου εξήγησε στη συνέχεια, «η διαγραφή του κ. Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν προέκυψε από το μεμονωμένο λόγο του βουλευτή αλλά ήταν το σωρευτικό αποτέλεσμα άτυχων δράσεών του το τελευταίο διάστημα».

«Αντιθέτως με ό,τι ισχύει στο χώρο της κυβέρνησης, της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η αντιπολίτευση είναι η επιτομή του πολιτικού αμοραλισμού», κατηγόρησε το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, προσθέτοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά». Σε κάθε περίπτωση, υποδείξεις κοινοβουλευτικής ηθικής δεν μπορεί να δεχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία από εκείνους οι οποίοι έχουν εξαιρετικά μισαλλόδοξο λόγο, δήλωσε επίσης.

Για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είπε πως «αντέδρασε με τον απολύτως προφανή τρόπο: όταν ακούγεται κάτι στη Βουλή, το οποίο υπερβαίνει τα όρια της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, τότε από τα κυβερνητικά έδρανα θα πρέπει να υπάρχει μια αποκατάσταση. Για το λόγο αυτό ήταν πολύ γρήγορη η αντίδραση και του πρωθυπουργού, ο οποίος προσωπικά ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα στη Βουλή [...] τον διέγραψε αποκλειστικά και μόνον ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Δένδιας είναι απολύτως συντεταγμένος, λειτουργεί στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών κανόνων που τίθενται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και είναι απολύτως βέβαιο ότι κινείται στη γραμμή την οποία θέτει ο πρόεδρός μας».

Παράλληλα χαρακτήρισε «ιλαρό» το να ακούγεται ότι «θα κάνει υποδείξεις η αντιπολίτευση, μια παράταξη που έχει υιοθετήσει ρητορική μίσους» θυμίζοντας και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Προχώρησε δε και στην εξής σύγκριση: «Η ΝΔ και ο πρόεδρος της ΚΟ αντέδρασαν άμεσα και ριζικά στο θέμα του κ. Μπογδάνου. Ποια ήταν η αντίστοιχη αντίδραση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον οξύτατο αντιεμβολιαστικό λόγο του κ. Πολάκη; Ποια ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε φαινόμενα, όπως αυτά του κ. Φίλη που χαρακτήρισε τους αστυνομικούς, "μπάτσους";», διερωτήθηκε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, «εμείς έχουμε φύγει από την αναζήτηση "σκελετών" του παρελθόντος, έχουμε φύγει πολύ μπροστά. Κοιτάμε για το μέλλον της χώρας, κοιτάμε για τις επόμενες γενεές. Δεν θα αναζητήσουμε στο παρελθόν την οποιαδήποτε δικαιολογία, εκείνος ο οποίος διαρκώς αναφέρεται στο παρελθόν είναι αυτός που δεν έχει να πει κάτι για το μέλλον».

Ερωτηθείς για το εάν το κυβερνών κόμμα ζητήσει την έδρα από τον Κ. Μπογδάνο, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή θα περιοριστούμε στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το τι θα πράξουν τα όργανα του κόμματος είναι ένα ζήτημα που αφορά εκείνα. Είναι πάντοτε λεπτά τα όρια μεταξύ της ελευθερίας του κοινοβουλευτικού λόγου ενός βουλευτή, που ούτως ή άλλως έχει και μια συνταγματική κατοχύρωση, σε σχέση με το τι συμβαίνει για τη διατήρηση της έδρας ή όχι».

Και στο δεύτερο ερώτημα για το αν προβλέπει επιστροφή του βουλευτή στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα στο μέλλον, εξήγησε ότι «το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ δυναμικό, εδώ υπάρχουν πολύπλευρες μετεγγραφές μεταξύ ετερόκλητων πολιτικών σχηματισμών, βλέπουμε συμμαχίες μεταξύ συνδυασμών που δεν θα το περίμενε κανείς. Μέσα στο πλαίσιο ενός δυναμικού πολιτικού παιχνιδιού, οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον».

«Δεδομένου ότι ο Κ. Μπογδάνος είχε ήδη πάρει την "κίτρινη κάρτα", μήπως ήθελε να διαγραφεί;», ήταν εξάλλου ένα άλλο ερώτημα που δέχθηκε, για να απαντήσει πως δεν μπορεί να μπει στα παραγωγικά αίτια της βούλησης του κ. Μπογδάνου. Όμως, προσέθεσε πως «οι βουλευτές μπορούν να εκφράζουν απόψεις, οι οποίες κατά τι να παρεκκλίνουν από τη γενική γραμμή ενός κόμματος, αυτό είναι υγιές. Μπορούν να ασκούν κριτική, η οποία να αποτελεί στην πραγματικότητα την αποτύπωση και του εκλογικού σώματος το οποίο αντιπροσωπεύουν. Υπάρχουν όμως όρια στα οποία δεν πρέπει να υπάρχει υπέρβαση», διεμήνυσε.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει σημερινή ανάρτηση του βουλευτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: «Είναι μέσα στα όρια που έχει ένας βουλευτής να εκφράσει την άποψή του για όσα έχουν διαμειφθεί».

 

Η κυβέρνηση διασφαλίζει την πατρίδα μας από οποιαδήποτε επιβουλή

Ο υπουργός Επικρατείας ρωτήθηκε όμως και για την αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών περί «εθνικής απειλής», όπως αυτή διατυπώθηκε στο επίμαχο συμβάν με τον Κ. Μπογδάνο: «Είμαστε σε ταραγμένα νερά γεωπολιτικά, όχι μόνο στη δική μας περιοχή αλλά και στην ευρύτερη», ήταν το αρχικό σχόλιο του Γ. Γεραπετρίτη, ενώ κατέγραψε στη συνέχεια της φράσης του σειρά γεγονότων, όπως τη «σχετική ρευστότητα από την ανάπτυξη νέων δογμάτων και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά και την «επιθετική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία αποτυπώνεται και σε ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία όσο αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα καθεστώς σχετικής απομόνωσης εξαιτίας των πολύ σημαντικών διπλωματικών πρωτοβουλιών που η ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει αναλάβει, θα βρίσκεται σε ένα καθεστώς αντίδρασης. Αυτό σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η αναβάθμισή μας τόσο στο διπλωματικό όσο και στο επιχειρησιακό επίπεδο καταλαβαίνω ότι μπορεί να ενοχλεί, διασφαλίζει όμως την παρούσα και τις επόμενες γενεές, διασφαλίζει την κυριαρχία μας και πάνω από όλα διασφαλίζει την πατρίδα μας από οποιαδήποτε επιβουλή», σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Επικρατείας. Προσέθεσε δε τα εξής:

«Όλοι έχουμε νωπά τα γεγονότα της τελευταίας διετίας. Όταν έχεις μια συντονισμένη δράση εκ μέρους της γείτονος, η οποία εργαλειοποίησε με αυτόν το νέου τύπου υβριδικό πόλεμο, το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, όταν έχεις όλα όσα συνέβησαν στην ανατολική Μεσόγειο με αρκετά βαριές πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν σε ύδατα που είναι εριζόμενα, υπάρχει πάντοτε ένα διαρκές καθεστώς το οποίο μπορεί εν δυνάμει να εξελιχθεί σε απειλή. Σημασία έχει για τη χώρα μας να γρηγορεί και να είναι πάνω από τα γεγονότα», κατέληξε.

Και σε ερώτημα για το αν θα απαντηθεί η τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι «το ζήτημα το χειρίζεται με ιδιαίτερη επιμέλεια το υπουργείο Εξωτερικών, δεν θα μείνει αναπάντητο κανένα ανιστόρητο και νομικά αίολο επιχείρημα. Τα επιχειρήματα τα οποία θέτουν οψίμως οι γείτονές μας και αφορούν την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν είναι κάτι παραπάνω από μια αντίδραση που βγαίνει ακριβώς επειδή η Ελλάδα ισχυροποιείται στο διεθνές προσκήνιο. Θα υπάρχει πολύ έντονη αντίδραση σε όλα αυτά, όποιος έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος του, είναι ο ισχυρός παίκτης».

 

Καταδικαστέα η αναζήτηση πολιτικής πελατείας σε θέματα δημόσιας υγείας

Αλλάζοντας θέμα, στα της πανδημίας, και ενόψει των ανακοινώσεων από τον υπουργό Υγείας, «αυτά που θα ανακοινωθούν σήμερα στηρίζονται στην αρχή ότι πλέον δεν βρισκόμαστε στο καθεστώς που ήμασταν στην αρχή του έτους ή, πολύ περισσότερο, το 2020. Η αλλαγή που έχει επισυμβεί, έχει να κάνει με την ύπαρξη του εμβολίου. Από τη στιγμή που το εμβόλιο έχει καταστεί ένα καθολικό, προσβάσιμο αγαθό για τους πολίτες, δεν μπορούμε πλέον να διατηρούμε την κοινωνία και την οικονομία σε καθεστώς έστω και μερικών περιορισμών», είναι η κυβερνητική προσέγγιση.

Εξάλλου, συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, «εκείνοι οι οποίοι επιτέλεσαν, κατά τη δική τους κρίση, το χρέος που έχουν απέναντι στον εαυτό τους αλλά και τους συμπολίτες τους, και εμβολιάστηκαν, δεν μπορούν να έχουν περαιτέρω περιορισμούς. Οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας ανακτούν σχεδόν το σύνολο των ελευθεριών που είχαν, και στις περιοχές με το ιδιαίτερο επιδημιολογικό βάρος δεν θα έχουμε αυτούς τους σημειακούς περιορισμούς. Ξεκινάμε μια νέα φάση, όπου όλοι όσοι έχουμε εμβολιαστεί, αποκτούμε πλήρως τις ελευθερίες μας και αναβαθμίζεται το επίπεδο ευθύνης του καθενός μας».

Απαντώντας τέλος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για πολίτες δύο ταχυτήτων, υποστήριξε: «Είναι σαφής η τακτική της κυβέρνησης, όπως σαφής είναι και η τακτική της αντιπολίτευσης: η κυβέρνηση έχει μια σαφή τοποθέτηση υπέρ του εμβολιασμού, καθολικά όλου του πληθυσμού, έτσι ώστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να επιστρέψουμε στο καθεστώς απόλυτης ελευθερίας. Αντιθέτως η αντιπολίτευση είναι ο πολιτικός ιανός, ο οποίος το μόνο που επιχειρεί, είναι να αλιεύσει από τις δεξαμενές των ανεμβολίαστων, όπως άλλωστε αποδεικνύουν όλα τα δεδομένα. Η πολιτική αυτή που αναζητεί πολιτική πελατεία εκεί όπου υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι μια πολιτική η οποία καταδικάζεται από τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης