Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

26.11.21

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου

 Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,
στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM»
και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή


Για τον εμβολιασμό
Το εμβόλιο για την πανδημία βγήκε πολύ γρηγορότερα από οτιδήποτε άλλο. Πολύς κόσμος είχε αμφιβολίες και ανησυχίες, αλλά εμπιστεύτηκε την επιστήμη, κοίταξε, είδε, διάβασε έρευνες και πήγε και έκανε το σωστό. Υπάρχει και ένας κόσμος, ο οποίος έχει κάποιες ειλικρινείς ανησυχίες, ενδεχομένως και κάποια προβλήματα υγείας ή κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις που τον καθιστούν πιο επιφυλακτικό. Και εκεί ο δρόμος είναι ο δρόμος της πειθούς, της πρόσβασης στην επιστημονική γνώση, στο τι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο πραγματικά εκπέμπει σε ένα μήκος κύματος που δεν αποδέχεται την επιστήμη, δεν αποδέχεται τον ορθολογισμό, δεν αποδέχεται τον τρόπο ζωής που μας έχει φέρει μέχρι εδώ.
Κάνουμε συνεχή προσπάθεια για να πείσουμε. Φέρνουμε τους ειδικούς κοντά στις απορίες, στις αγωνίες, στα ερωτηματικά του καθενός, για να του απαντήσουν. Καλούμε τον κόσμο να εμπιστεύεται εκείνους που έχουν τεκμηριωμένα αποδείξει ότι καταλαβαίνουν τι πρέπει να πουν και ποιες ερωτήσεις είναι αυτές που απαντούν στις ανησυχίες του κόσμου.
Ό,τι χρειάζεται στην ενημέρωση και την πρόσβαση σε πραγματικά στοιχεία και γεγονότα, εξακολουθεί να γίνεται. Από την πρώτη στιγμή επενδύσαμε πάνω σε αυτό και εξακολουθούμε να το κάνουμε με όλους τους τρόπους. Με καμπάνιες τηλεοπτικές, διαδικτυακές, με δηλώσεις δημόσιες, με ειδικούς που απαντούν στα ερωτήματα του κόσμου.
Το θέμα του εμβολιασμού δεν είναι ζήτημα διχασμών. Δεν είναι ζήτημα να βάζουμε τη μία κοινωνική ομάδα έναντι της άλλης. Δεν είναι ζήτημα ταξικό, πολιτικό και ιδεολογικό. Προσπαθούμε να πείσουμε με τα στοιχεία της πραγματικής ζωής, με τις εικόνες και τις στατιστικές του τι γίνεται στις Μ.Ε.Θ. και ποιοι συμπολίτες μας πηγαίνουν εκεί διασωληνωμένοι. Με τις καθημερινές τραγικές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας που λένε «πείτε τους ότι έπρεπε να εμβολιαστούμε. Έπρεπε να εμβολιαστώ. Το μεγαλύτερο λάθος που δεν εμβολιάστηκα». Με το παράδειγμα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την υφήλιο που εμβολιάζονται, για να ασφαλιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση. 
Η  στρατηγική απέναντι στην πανδημία
Από το Σεπτέμβριο και μετά έχουμε προσαρμόσει τα μέτρα που παίρνουμε, ανάλογα με την ένταση της πανδημίας, έχοντας μια βασική στρατηγική: Θέλουμε την οικονομία και την εκπαίδευση λειτουργικές και την κοινωνία να μην είναι περίκλειστη, να είναι ανοιχτή. Και, ταυτόχρονα, προσπαθούμε με όλα αυτά τα μέτρα -που όσο περνούσε ο καιρός άρχισαν να αυστηροποιούνται σε διάφορες κατηγορίες- να περιορίσουμε τη διασπορά, να προστατεύσουμε τους ανεμβολίαστους, να ασκήσουμε  και μία έμμεση πίεση που έχει και αυτή αποδώσει για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.  Και βέβαια εξαιτίας της τεράστιας πίεσης και έντασης που δεχόμαστε, όπως και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, συνεχίζουμε την προσπάθεια στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για να σώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε. 
Η χώρα μας δεν σταμάτησε στιγμή να παίρνει μέτρα. Πρώτα απ΄ όλα, ήμασταν από τις πρώτες χώρες που ανοίξαμε την τρίτη δόση για όλο τον πληθυσμό, αμέσως μόλις δόθηκε το πράσινο φως από την επιστήμη. Και δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις τελευταίες του ανακοινώσεις, κάλεσε τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να κάνουν την αναμνηστική δόση για να θεωρούνται εμβολιασμένοι και να έχουν τη δυνατότητα των προνομίων των εμβολιασμένων. 

Στην παρούσα φάση, αυτά είναι τα μέτρα και έτσι συνεχίζουμε. Δεν είναι δυνατόν, μόλις ανακοινώνουμε κάποια μέτρα και πριν περάσει η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής τους, να τίθεται το ερώτημα «τι άλλα θα πάρετε;». Η βασική μας στρατηγική δεν θα  αλλάξει. Δηλαδή, στη χώρα δεν θα υπάρξει lockdown. Στη χώρα, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμένους, δεν θα υπάρχουν περιορισμοί. Σημειακές βελτιώσεις ή σημειακές αλλαγές που να αφορούν επιμέρους καταστάσεις, αν κριθεί απαραίτητο και αν είναι και σίγουρο ότι προσθέτουν κάτι ουσιαστικό, βεβαίως και θα γίνουν. Αλλά, εκείνο που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση και σε μια περίοδο που είναι έτσι κι αλλιώς πάρα πολύ δύσκολη είναι να μην εκπέμπουμε καθαρά μηνύματα και να μπερδεύουμε τον κόσμο. Υπάρχει σαφής στρατηγική: Να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία και τη χώρα και ταυτόχρονα, να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού. Μεγάλο όπλο είναι οι εμβολιασμοί. Έχουμε μέτρα, τα οποία συνοδεύονται και από κυρωτικό πλαίσιο και από ελέγχους για να υποστηριχθούν. Στηρίζουμε ταυτόχρονα το Ε.Σ.Υ..

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, ούτε συμπεριφέρεται, ούτε σχεδιάζει, ούτε αποφασίζει με βάση το κόστος. Και αυτό το έχουμε αποδείξει περίτρανα όλο το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρεί ότι η πανδημία είναι εκείνο το πεδίο, στο οποίο πρέπει να κάνει αντιπολίτευση ή να αναζητήσει πολιτικά οφέλη. Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός αρχηγός ή άλλο κόμμα στην Ευρώπη που να προσεγγίζει την πανδημία με αυτούς τους όρους, που να τους δίνει χαρακτηριστικά και ονοματεπώνυμο. Δεν υπάρχει αυτό. Η Αντιπολίτευση, ως απάντηση στην πανδημία, μας λέει να κάνουμε αυτά που έχουμε κάνει. Μας λέει, δηλαδή, δεν είναι αρκετοί οι 14.000-15.000 που έχουν μπει στο Ε.Σ.Υ. και όσοι προβλέπονται για το επόμενο διάστημα, κάντε τους 55.000. Μας λέει ότι δεν είναι αρκετά τα 500 παραπάνω λεωφορεία που κυκλοφορούν στην Αθήνα, όταν το 2019 ήταν 850 και τώρα είναι 1.300, μας λέει θέλω άλλα 2.000. Περνάμε μια δύσκολη συγκυρία και κάποιοι σηκώνουν σημαίες ευκαιρίας, κάνοντας τον έξυπνο, χωρίς να λένε ουσιαστικά πράγματα, εφαρμόσιμα. Έχουν μπερδευτεί και θεωρούν ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Είμαστε σε περίοδο μάχης. Είμαστε εστιασμένοι στην προσπάθεια ανάσχεσης του κορονοϊού, αυτή είναι η διαφορά μας. 
Για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία
Αυτό που έχουμε μπροστά μας, αυτή τη στιγμή, είναι η προγραμματική συμφωνία, βάσει της οποίας προκύπτει η επόμενη Κυβέρνηση στη Γερμανία. Και αυτό που παρατηρούμε, είναι ότι η προγραμματική συμφωνία που βρίσκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις, σε ό,τι αφορά όλα τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα, εδώ είμαστε, το επόμενο διάστημα και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα τα δικά μας και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ευρώπης, που προφανώς μας επηρεάζουν σε όλα τα επίπεδα, θα τα παρακολουθούμε για να δούμε την εξέλιξη της κατάστασης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης