Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

15.3.22

Γ. Οικονόμου: Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, για να έχει η στήριξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέγεθος και όσο το δυνατόν ευρύτερη περίμετρο

 

Γ. Οικονόμου: Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, για να έχει η στήριξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέγεθος και όσο το δυνατόν ευρύτερη περίμετρο

«Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας αφήνει μια λελογισμένη αισιοδοξία ότι περνάμε σε μια διαφορετική φάση των σχέσεων με την Τουρκία και του τρόπου με τον οποίο, ουσιαστικά, ρεαλιστικά, όχι προσχηματικά, θα προσεγγίζει βασικά ζητήματα που μας απασχολούν. Δεν θέλω να δώσω τη διάσταση της υπεραισιοδοξίας ή της αυταπάτης, ότι λύσαμε τα προβλήματα ή ότι η Τουρκία θα αλλάξει τη συμπεριφορά της 100%» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» .

Επισήμανε ότι η Τουρκία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ομόθυμη καταδίκη όλου του πλανήτη σε κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επεκτατισμού, τις βαριές οικονομικές κυρώσεις απέναντι στη ρωσική οικονομία συνειδητοποίησε ότι ήταν τελείως αδιέξοδη αυτή η στρατηγική. «Αντιλαμβάνεται ότι σε αυτή τη διάσταση επαναπροσδιορισμού, της εξωτερικής της πολιτικής, οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι καθοριστικές για τη σχέση συνολικότερα με τη Δύση. Επιπλέον, γιατί κι αυτό έχει τη σημασία του, νομίζω ότι, όπως κι εμείς, έτσι και στην Τουρκία, αντιλαμβάνονται ότι μέσα σε αυτή την καινούργια εικόνα που έχει δημιουργήσει σε ό,τι αφορά στην αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι προς κοινό μας όφελος να μην προσθέσουμε παραπάνω προβλήματα στη Νοτιοανατολική πλευρά της Συμμαχίας, στη γειτονιά μας, στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι υπάρχουν το αμέσως επόμενο διάστημα κάποια συγκεκριμένα ορόσημα, που μπορεί να είναι επιπλέον θετικά βήματα. «Για παράδειγμα, η ανταπόκριση του Έλληνα πρωθυπουργού να γίνει η επόμενη συνάντηση στην 'Αγκυρα, τον επόμενο μήνα, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Εκεί μπορεί να συζητηθούν και θέματα που να έχουν και μια παραπάνω ουσιαστική σημασία, πέρα από τους συμβολισμούς, στην κατεύθυνση μείωσης της έντασης. Υπάρχει, εφόσον εξελιχθούν τα πράγματα, με βάση το πνεύμα της κουβέντας και το πως πήγε η ατμόσφαιρα της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, η πρόθεση να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε μπροστά μας μια σειρά από ορόσημα, στα οποία θα δοκιμάζεται αυτή η θετική αύρα που υπήρξε στη συνάντηση» είπε.

«Λελογισμένα προχωράμε, χωρίς αυταπάτες και υπεραισιόδοξες προσδοκίες. Παρ' όλα αυτά είναι θετικό, νομίζω, ότι υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, υπάρχει μια πρόθεση να μπει ένα θεμέλιο διαφορετικής προσέγγισης στις διμερείς σχέσεις, αλλά και του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζονται τα ευρύτερα, διεθνή και γεωπολιτικά ζητήματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, παρεμβάσεις σε τρεις άξονες, αφού σημείωσε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο ή μεθαύριο είπε: «Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, κάθε περιθώριο που υπάρχει για να είναι η στήριξη αυτή όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Αυτό τι σημαίνει; Να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο το μέγεθος της στήριξης και όσο το δυνατόν ευρύτερη η περίμετρος. Δηλαδή, να συμπεριλάβει όσο μπορούμε περισσότερους ανθρώπους».

Επιπλέον είπε ότι οι παρεμβάσεις θα είναι σε τρία επίπεδα. «Θα υπάρχει ενίσχυση που θα αφορά κυρίως συμπολίτες μας που είναι πιο αδύναμοι οικονομικά. Θα δούμε πού θα φτάσει και μέχρι ποιους θα αφορά. Υπάρχει η δεύτερη κατηγορία, που είναι οριζόντια και αφορά την ενίσχυση σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η οποία συνεχίζεται και θα ενισχυθεί. Θα είναι οριζόντια. Θα αφορά τους πάντες. Θα αφορά νοικοκυριά, θα αφορά επιχειρήσεις, θα αφορά αγρότες. Η τρίτη παρέμβαση, αφορά στα καύσιμα που χωρίς πολύπλοκες και πολύ δύσκολες διαδικασίες, θα πληρώνουμε, τιμή μικρότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία, όχι οριζόντια, όχι όλοι, αλλά πάντως πολλοί. Χωρίς αμφιβολία θα αφορά περισσότερους» ανέφερε.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε «από την Ευρώπη περιμένουμε τώρα τα πιο ουσιαστικά και τα πιο σημαντικά, αυτά που έχουν να κάνουν, δηλαδή, με την πανευρωπαϊκή απάντηση στις στρεβλώσεις που έχει η αγορά ενέργειας, γεγονός που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο ράλι των τιμών της ενέργειας που μετακυλίεται στις ζωές και τις τσέπες όλων μας».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης