Συνάντηση αντιπροσωπείας των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων Ελλάδας- Κύπρου
Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων συναντήθηκε σήμερα με διακομματική αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης έγινε σήμερα
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσημης διήμερης επίσκεψη της κυπριακής αντιπροσωπείας στη χώρα μας, την διακομματική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούσαν οι βουλευτές: Χρήστος Κέλλας, (Πρόεδρος της Επιτροπής), Ιωάννα Λυτρίβη (Γραμματέας της Επιτροπής), Αθηνά Λινού, Στέφανος Παραστατίδης, Αφροδίτη Κτενά, Κωνσταντίνος Μπούμπας, Νίκο Παπαδόπουλος και Αλέξανδρος Καζαμίας. Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Παύλος Μυλωνάς.
Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο προεδρεύων της συνάντησης Χρ. Κέλλας στάθηκε στις εξαιρετικά στενές σχέσεις των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας Παύλος Μυλωνάς, ευχαρίστησε τον Χρήστο Κέλλα για τη θερμή υποδοχή και εξέφρασε την επιθυμία η συνάντηση αυτή να αποβεί καίρια για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πεδίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι φοιτητές στα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η Κύπρος έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί σε περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αξιοθαύμαστη ερευνητική δραστηριότητα, εκφράζοντας την ευχή να δημιουργηθεί ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη λεκάνη της Μεσογείου, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της στενής συνεργασίας των δύο χωρών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νομοθετική πρόταση η οποία θα υλοποιεί το όραμα της κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας ανοικτής και ελεύθερης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη χώρα μας, ένα όραμα που έχει ως πυλώνα αφενός την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, αφετέρου τη διεθνοποίηση του ελληνικού πανεπιστημίου.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε την κυπριακή αντιπροσωπεία ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την επίλυση των δυσχερειών που αντιμετωπίζει η κυπριακή φοιτητική κοινότητα που σχετίζονται με την απόδοση ΑΜΚΑ, τη δυνατότητα μετεγγραφής και τη στέγαση, κάνοντας λόγο συγκεκριμένα στην ανέγερση νέων κτιριακών συγκροτημάτων και σε ανακαινίσεις φοιτητικών εστιών.
Στην ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε, τα μέλη των Κοινοβουλίων των δύο χωρών αναφέρθηκαν στην ανάγκη διμερούς συνεργασίας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, στην ενίσχυση της ώσμωσης στο πεδίο της έρευνας και στη διασύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.