Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

25.10.23

Ολοκλήρωση επίσκεψης εργασίας Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στο Ριάντ (23-25.10.2023)

 
Ολοκλήρωση επίσκεψης εργασίας Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στο Ριάντ (23-25.10.2023)



Κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα σε κρίσιμα έργα υποδομής που διευκολύνουν τη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών και εξασφαλίζουν συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας, απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, προς τους δυνητικούς επενδυτές που συμμετείχαν στα δύο επιχειρηματικά συνέδρια που έλαβαν χώρα στο Ριάντ, στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2023.
 
Στην παρέμβασή του στην ενότητα «Μεταφορές και Υποδομές», στο εναρκτήριο Επενδυτικό Φόρουμ ΕΕ - Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Υφυπουργός χαιρέτησε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Φόρουμ, η οποία αντανακλά την αμοιβαία βούληση των χωρών της ΕΕ και της Σαουδικής Αραβίας για την προώθηση και ενίσχυση της μεταξύ τους οικονομικής συνεργασίας. Ειδικότερα, ο κ Φραγκογιάννης τόνισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αναφέρθηκε σε έργα υποδομών όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέσει έξι μεγάλα λιμάνια στο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, ο εμπορικός διάδρομος που θα συνδέσει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ινδία, και φυσικά οι ενεργειακοί διάδρομοι που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται  σε ξηρά και θάλασσα.
 
Ο κ. Υφυπουργός υπογράμμισε την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Επεσήμανε δε, σε σχέση με μεταφορές/υποδομές, ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της EY περί ελκυστικότητας, τα logistics αποτελούν - σε ποσοστό 58% -  κορυφαία επιλογή εταιριών που είναι ήδη εγκατεστημένες στη χώρα και προτίθενται να διευρύνουν την επενδυτική τους δραστηριότητα.
 
Την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού και ειδικά τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους τομείς αιχμής των ΑΠΕ, της πράσινης ενέργειας και της τεχνολογίας, παρουσίασε ο κ. Φραγκογιάννης και σε κλειστή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν 20 υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών κεφαλαίων, υπό την συμπροεδρία του Υπουργού Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Α.Ε. Khalid Al Falih και του Υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας Goyal, στο πλαίσιο του 7ου επιχειρηματικού και επενδυτικού φόρουμ Future Investment Initiative της 24ης Οκτωβρίου, με θέμα “Ανερχόμενος Νότος: Στρατηγικές για Αναδυόμενες Οικονομίες στην Εποχή της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής».
 
Στην επίσκεψη εργασίας στο Ριάντ, ο κ. Φραγκογιάννης συνοδευόταν από τη Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Μάιρα Μυρογιάννη, με την οποία είχαν διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Α.Ε. Khalid AlFalih. Στη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα στην οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών και εξετάστηκαν ευκαιρίες για νέα εγχειρήματα. Επίσης, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
 
Κατά την παραμονή τους στο Ριάντ, ο Υφυπουργός κ. Φραγκογιάννης και η ΓΓΔΟΣΕ κα Μυρογιάννη παραβρέθηκαν στα εγκαίνια της νέας έδρας της τράπεζας SAB και είχαν σύντομες συναντήσεις με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Κόλπο και πρώην ΥΠΕΞ Ιταλίας Luigi Di Maio, με τον Υπουργό Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας Majid bin Abdullah Al Qasabi και με τον επικεφαλής του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου (PIF), Yassir Al Rumayyan.
 
Ο κ. Φραγκογιάννης και η κα Μυρογιάννη είχαν, τέλος, συνάντηση με στελέχη της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών STC για το σχέδιο καλωδίου δεδομένων EMC καθώς και γεύμα εργασίας με μέλη του Ελληνο-Σαουδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης