Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

27.11.09

Στην υπογραφή συμφωνίας στις 2 Φεβρουαρίου 2010 πρόκειται να προχωρήσουν η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ σχετικά με την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών, σύμφωνα με την κοινή δήλωση στην οποία προχώρησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Α. Παπανδρέου, της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη σημερινή, άτυπη, τριμερή συνάντησή τους στην Πύλη Πρεσπών, συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία - πρόσκληση της Ελλάδας.


Εμείς, οι Πρωθυπουργοί, Γιώργος Α. Παπανδρέου, Sali Berisha και Nikola Gruevski, των τριών χωρών που μοιράζονται την Περιοχή της Λεκάνης των Πρεσπών, συναντηθήκαμε σήμερα, την 27η Νοεμβρίου του έτους 2009, στην Πύλη Δήμου Πρεσπών, στην Ελλάδα,

Λαμβάνοντας υπόψιν τη Διακήρυξη των Πρωθυπουργών των τριών χωρών από 2 Φεβρουαρίου 2000 για τη Δημιουργία του Πάρκου Πρεσπών και την Προστασίας του Περιβάλλοντος και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πρεσπών και των περιχώρων τους·





Εκτιμώντας ότι οι Πρέσπες και η περιβάλλουσα λεκάνη απορροής τους αποτελούν μία μοναδική φυσική περιοχή με γεωμορφολογικά, οικολογικά, πολιτιστικά χαρακτηριστικά και βιοιποικιλότητα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και παράλληλα ένα ευπαθές και εύθραυστο οικοσύστημα που απειλείται μεταξύ άλλων από ανθρώπινες δραστηριότητες των οποίων τα αποτελέσματα επιδεινώνονται περαιτέρω από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής·



Αναγνωρίζοντας την κοινή μας ευθύνη για τη διατήρηση του οικοσυστήματος των Πρεσπών, των υπηρεσιών και των λειτουργιών του, ως βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής διατήρησης και βιωσιμότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της βιώσιμης διαβίωσης των κατοίκων της, αποτελώντας καταλύτη για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Περιοχή·



Έχοντας συναίσθηση ότι οι μονομερείς δράσεις μίας χώρας δεν επαρκούν για την επίτευξη της διατήρησης του οικοσυστήματος των Πρεσπών και της πολιτιστικής του κληρονομιάς, και ως εκ τούτου επιθυμώντας να βελτιώσουμε τη διασυνοριακή μας συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης καθώς επίσης μέσω αποτελεσματικής συνεργασίας με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών· και



Λαμβάνοντας υπόψιν τις σχετικές διατάξεις των ισχυόντων διεθνών νομικών εργαλείων στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος των οποίων είμαστε Μέρη ή τα οποία έχουμε υπογράψει, τις ισχύουσες διμερείς Συμφωνίες μεταξύ των τριών κρατών μας σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς επίσης το γεγονός ότι μόνο ένα εκ των τριών χωρών αποτελεί Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης·



Συμφωνούμε τα κάτωθι:



1. Αναγνωρίζουμε τη σημαντική εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την τριμερή συνεργασία μας στο πλαίσιο του Πάρκου Πρεσπών από το 2000, μέσω της λειτουργίας της ενδιάμεσης Συντονιστικής Επιτροπής και της Γραμματείας και αναγνωρίζουμε τα καίρια στοιχεία που εμπεριέχονται στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών που έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο αυτό, ως βάση για τη θεμελίωση της περαιτέρω διακρατικής μας συνεργασίας.



2. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη προστασία του οικοσυστήματος και η γενικότερη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιοχής της Λεκάνης των Πρεσπών, προσβλέπουμε με ευχαρίστηση στην υπογραφή, στις 2 Φεβρουαρίου του 2010, δέκατη επέτειο της δημιουργίας του Πάρκου Πρεσπών και Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, Συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως τέταρτο Συμβαλλόμενο Μέρος, σχετικά με την «Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιοχής της Λεκάνης των Πρεσπών», ως έκφραση της πρόθεσής μας να υλοποιήσουμε πλήρως την Διακήρυξη των Πρωθυπουργών από 2 Φεβρουαρίου 2000.



3. Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη, δεσμευόμαστε για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς μας συνεργασίας προκειμένου να:

- Ενταθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, με έμφαση τόσο σε θέματα ποιότητας όσο και σε θέματα ποσότητας των επιφανειακών και υπογείων υδάτων που περιλαμβάνονται στο σύστημα της Λεκάνης των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης σχεδίων ολοκληρωμένης διαχείρισης διασυνοριακών λεκανών απορροής, σύμφωνα με τα ισχύοντα Διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα, πλαίσια και δεσμεύσεις,

- Προληφθεί, ελεγχθεί και μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την Περιοχή των Πρεσπών, βάσει των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών,

- Προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι μεταξύ άλλων από τη διάβρωση και την υποβάθμιση,

- Προστατευθεί, διατηρηθεί και προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας στην περιοχή της Λεκάνης των Πρεσπών μέσω μεταξύ άλλων του ελέγχου των αρνητικών επιπτώσεων των ανθρωπίνων/οικονομικών δραστηριοτήτων επί των φυσικών πόρων της Λεκάνης των Πρεσπών σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.



4. Προς την κατεύθυνση αυτή, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τα μέσα συνεργασίας μας προκειμένου να αναπτύξουμε κοινά σχέδια, στρατηγικές και μέτρα, στοχεύοντας στην αποτελεσματική ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις τομεακές και οικονομικές δραστηριότητες στην Περιοχή της Λεκάνης των Πρεσπών όπως η γεωργία, ο τουρισμός, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η αλιεία, η δασοκαλλιέργεια, η ανάπτυξη υποδομών και η ενέργεια, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και της διαχείρισης των προστατευμένων περιοχών εντός της Λεκάνης των Πρεσπών.



5. Επιπροσθέτως, αναγνωρίζουμε τη συνεργασία σε θέματα ανάπτυξης ικανοτήτων, ανταλλαγής εμπειριών, πληροφόρησης και τεχνογνωσίας ως αναπόσπαστο στοιχείο των κοινών μας προσπαθειών, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στη στήριξη της διαδικασίας μετάφρασης των τοπικών αναγκών σε συγκεκριμένα και έτοιμα προς χρηματοδότηση προγράμματα, μέσω εις-βάθος εκτιμήσεων και αξιολογήσεων, εστιάζοντας στην ανάπτυξη συνοχής, οικειοποίησης, ευθυγράμμισης και εναρμόνισης των σχετικών δράσεων.



6. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική απειλή για τους υδατικούς πόρους και τα οικοσυστήματα, όπως οι Πρέσπες, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα ευαίσθητα χαρακτηριστικά τους και δυσχεραίνοντας την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, ενόψει της 15ης Συνόδου των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των ΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009, δεσμευόμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να συνεισφέρουμε σε μία ισχυρή και δίκαιη Συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που να συνάδει με τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.



7. Σε αυτούς τους άξονες, τονίζουμε την ανάγκη της συνέχισης ανάπτυξης γεφυρών μεταξύ των χωρών μας, ώστε να βελτιώσουμε το γνωστικό υπόβαθρο και την απόκρισή μας στις κοινές μας προκλήσεις μέσω εφαρμόσιμων, φιλόδοξων, σταθερών και πρακτικών δράσεων.



8. Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουμε ενθέρμως μία Συμφωνία στην Κοπεγχάγη που θα δίνει τη δέουσα έμφαση στα θέματα προσαρμογής μέσω μεταξύ άλλων της δημιουργίας ενός Πλαισίου Δράσης για την Προσαρμογή που θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των αποτελεσμάτων της Κοπεγχάγης και το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη μέτρων προσαρμογής και άμυνας προς τις αυξανόμενες κλιματικές διακυμάνσεις και την κλιματική αλλαγή, μέσω της εφαρμογής ολοκληρωμένων προσεγγίσεων σε επίπεδο λεκάνης απορροής, για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και των λειτουργιών και υπηρεσιών τους, όπως αυτό των Πρεσπών, έως το 2012 και μετά.



9. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε το Πάρκο Πρεσπών να αποτελέσει και να παραμείνει μοντέλο στο είδος του καθώς επίσης επιπρόσθετο σημείο αναφοράς για την ειρηνική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης