Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

24.2.11

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ MARI KIVINIEMI ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ, MARI KIVINIEMI, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2011




Μ. KIVINIEMI: Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που συναντώ τον Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, τον Γιώργο, στο Ελσίνκι. Κατά τη συνάντησή μας, συζητήσαμε κυρίως το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, την κατάσταση εν γένει της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά πρωτίστως την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες προκλήσεις και η τρέχουσα κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως ευαίσθητη, ενώ η εφαρμογή της πλειονότητας των επώδυνων μεταρρυθμίσεων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Φιλανδία είναι ικανοποιημένη με την άμεση λήψη μέτρων, στην οποία προχώρησε η Ελλάδα, προκειμένου να αποκαταστήσει την ισορροπία στην εθνική της οικονομία και προσδοκούμε από την Ελλάδα να εξακολουθήσει να θέτει σε εφαρμογή δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εντός των επομένων μηνών.

Αυτό είναι απαραίτητο για το μέλλον της ίδιας της Ελλάδας, αλλά και για το μέλλον της Ευρωζώνης στο σύνολό της. Είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και η ευημερία των πολιτών μας και, όπως εξάλλου συμφωνήσαμε με τον Γιώργο, στόχος μας θα έπρεπε να είναι οικονομίες, οι οποίες θα βρίσκονται σε εξίσου καλή κατάσταση με τις οικονομίες των σκανδιναβικών χωρών.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σε ευχαριστώ πολύ, Mari. Καταρχήν, να σε ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και, μάλιστα, σε μια περίοδο όπου το πρόγραμμά σου είναι ιδιαιτέρως φορτωμένο δεδομένων, φυσικά, των επερχόμενων εκλογών. Και είναι βεβαίως μείζονος σημασίας για την Ευρώπη, να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Προ ενός έτους, η Ελλάδα ήταν αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, αλλά έκτοτε έχουν μεσολαβήσει πολλά. Πρώτον, όλοι λάβαμε από κοινού τη σημαντικότατη απόφαση της συγκρότησης ενός μηχανισμού σταθερότητας, απόφαση η οποία προσέφερε στην Ελλάδα χρόνο, ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές, τις οποίες και υλοποιούμε.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση της Φιλανδίας και τον Φιλανδικό λαό, για την στήριξη που προσέφεραν στην Ελλάδα, αφού αυτή ήταν που επέτρεψε στη χώρα μας να ξεκινήσει ένα πολύ ριζοσπαστικό και ιδιαιτέρως φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Ελπίζουμε να καταφέρουμε, ει δυνατόν, να καταστούμε Φιλανδία του Νότου. Δεν γνωρίζω σε ποιο βαθμό θα το καταφέρουμε, πάντως, πραγματοποιούμε πλειάδα αλλαγών και, μάλιστα, στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και για τη στενή συνεργασία μας σε ορισμένους τομείς, όπως στην εκπαίδευση, ενώ κατά τη συνάντησή μας συζητήθηκαν και άλλοι δυνητικοί τομείς συνεργασίας.

Εν τάχει, πάντως, θα προσθέσω ότι έχει σημασία να μάθει ο Φιλανδικός λαός ότι τα όσα πετύχαμε, τα οφείλουμε στο χρόνο που μας δόθηκε, μέσω του μηχανισμού που δημιουργήθηκε. Καταρχήν, έτσι στάθηκε δυνατό να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε και να μείνουμε εντός πορείας, ως προς το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.

Σε ένα μόλις χρόνο, κατορθώσαμε να μειώσουμε το έλλειμμά μας κατά 6% του ΑΕΠ.

Εφαρμόσαμε μια ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, κάνοντάς το ένα από τα πλέον βιώσιμα πια στην Ευρώπη. Υλοποιήσαμε ένα ευρύτατο φάσμα φορολογικών μεταρρυθμίσεων, ώστε το σύστημα να γίνει πιο δίκαιο κοινωνικά, αλλά και να κάμψουμε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, το οποίο ενδημούσε στην Ελλάδα.

Προχωρήσαμε σε αλλαγές στον προϋπολογισμό και στη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να σταματήσουν οι σπατάλες και να περισταλούν οι δαπάνες, ενώ υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη λήψη κάθε είδους απόφασης. Τώρα πια, όποια απόφαση κι αν λάβουμε, αναρτάται και δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο.

Προχωρήσαμε στο άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Χθες, ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο στην οριστική του μορφή και έτσι περί τα εκατό επαγγέλματα άνοιξαν, ώστε να μεταρρυθμιστεί και η αγορά εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους νέους.

Και όπως είπα, συνεχίζουμε. Επιδιδόμαστε σε ένα μαραθώνιο, αλλά ξεκινήσαμε με ένα αγώνα ταχύτητας. Έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στον Ελληνικό λαό, ώστε να κάνουμε την οικονομία της χώρας βιώσιμη, αλλά και να είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους μας, φερέγγυοι στους πιστωτές μας - και εσείς, είστε ένας εξ αυτών. Είμαστε αξιόπιστοι και θα αποπληρώσουμε το δάνειο και, μάλιστα, με τόκο.

Ταυτοχρόνως, οφείλουμε να επανεξετάσουμε και να ενισχύσουμε το πλαίσιο των κανόνων, που άπτονται του μεγαλύτερου επιτεύγματός μας, της νομισματικής ένωσης, ώστε να επικρατεί σταθερότητα στις αγορές, διότι παρατηρήθηκε μεγάλος φόβος και αστάθεια στις αγορές προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, αλλά και πολλών άλλων χωρών και, γενικότερα, προς το ευρώ. Και όλα αυτά, συνεπάγονται πολύ σημαντικές και συνολικές αποφάσεις-πακέτο, αυτό το Μάρτιο, αποφάσεις στις οποίες η Φιλανδία, βεβαίως, θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο.

Επίτρεψέ μου, επομένως, Mari, να σε ευχαριστήσω και πάλι. Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω, σε αυτή την πρώτη μου τοποθέτηση, ότι βιώνουμε από πολύ κοντά ιστορικές εξελίξεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στη λεκάνη της Μεσογείου. Η Ελλάδα γειτνιάζει άμεσα με την Αίγυπτο και τη Λιβύη και, βεβαίως, έχουμε καταδικάσει τα φαινόμενα βίας εκεί. Απαιτείται μια ειρηνική μετάβαση στη Δημοκρατία και η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει ένα ιστορικό ρόλο, αλλά και οι χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς είναι ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, ενώ ταυτοχρόνως έχουν την πείρα της μετάβασης από δικτατορικά καθεστώτα σε δημοκρατικά. Και εγώ ο ίδιος ήμουν εξόριστος εδώ, στις χώρες του Βορρά, προ πολλών ετών, και γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτό.

Αυτή την περίοδο, και εμείς εμπλακήκαμε σε προσπάθειες μεταφοράς πληθυσμού από τη Λιβύη, όπως έκαναν και άλλες τρίτες χώρες. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει. Αυτή τη στιγμή, παραδείγματος χάριν, βοηθούμε Κινέζους πολίτες να μετακινηθούν μέσω Κρήτης. Και είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε βοήθεια σε οποιοδήποτε κράτος αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.

Για άλλη μια φορά, σε ευχαριστώ, Mari, για τη θερμή φιλοξενία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση για την Πρωθυπουργό της Φιλανδίας. Η Ελλάδα, από την αρχή της οικονομικής κρίσης, προχώρησε στη λήψη δύσκολων μέτρων και εξακολουθεί να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις με τόλμη. Εσείς, πώς θα αξιολογούσατε τις προσπάθειες αυτές και τη μέχρι στιγμής πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα;

Μ. KIVINIEMI: Όντως, θα πρέπει να εκτιμήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα πραγματοποίησε και τις αξιολογούν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ και εμείς, βεβαίως, παρακολουθούμε προσεκτικά τις αξιολογήσεις τους. Και μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα υπήρξαν καλά, αλλά ασφαλώς, όπως προανέφερα, έχει ιδιαίτερη σημασία η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Πολλά ακόμα απομένει να γίνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κατά πόσον πιστεύει ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πρόκειται να επιτρέψουν την αναδιάρθρωση των δανείων σας και να σας δώσουν παράταση χρόνου αποπληρωμής. Επίσης, είστε σε θέση να παράσχετε εγγυήσεις ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν εγκυμονεί κινδύνους για τους Φιλανδούς φορολογούμενους;

Θα ήθελα, επίσης, να απευθύνω ένα ερώτημα προς τη Φιλανδή Πρωθυπουργό, για να μάθω κατά πόσον η Φιλανδία προτίθεται να δώσει παράταση χρόνου στην Ελλάδα και να εγγυηθεί ότι αυτό δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για τη Φιλανδική Κυβέρνηση.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο λόγος ύπαρξης αυτών των μεταρρυθμίσεων, ένας από τους λόγους, είναι να καταστήσουμε την οικονομία μας βιώσιμη, αλλά και να είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας.

Οι τομές και οι αλλαγές που έγιναν, υπήρξαν βαθιές. Θα σας δώσω μόνο ένα στοιχείο, λέγοντας ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κατά τις αξιολογήσεις του Dow Jones, μπορεί να μας αποφέρει έσοδα της τάξης των 200 δις περίπου, εντός της επόμενης πενταετίας, χάρη στις αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται.

Επίσης, περιορίζουμε σε σημαντικότατο βαθμό τη σπατάλη και διασφαλίζουμε τη διαφάνεια. Όλα αυτά, ενδέχεται να διαφέρουν σε σχέση με το είδος των προβλημάτων των σκανδιναβικών χωρών. Δυστυχώς, ένα από τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζαμε στην Ελλάδα, ήταν η έλλειψη διαφάνειας στο δημόσιο τομέα, γεγονός που οδηγούσε σε έντονη διαφθορά και αυξημένη φοροδιαφυγή.

Φορείς αξιολόγησης, όπως το Brookings Institute, σε εκθέσεις τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η ύπαρξη καλύτερων συστημάτων, τα οποία εμείς τώρα εισάγουμε, όπως αυτοματοποίηση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.λπ., επιφέρει άνοδο του ΑΕΠ, δηλαδή με την περιστολή των προαναφερθέντων φαινομένων, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 4%-8%. Αν επιτύχουμε τα επίπεδα διαφάνειας της Σουηδίας, λέει η σχετική έκθεση, τότε θα αυξήσουμε το ΑΕΠ μας κατά 8%. Άρα, με αυτές τις μείζονος κλίμακας μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος.

Προφανώς, επικρατεί αρκετή αβεβαιότητα στις αγορές, όπως είπα και νωρίτερα. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο θεωρώ ότι, μέτρα καλύτερης διαχείρισης του χρέους, όπως θα ίσχυε και στην περίπτωση μιας εταιρείας, οποιασδήποτε εταιρείας ή τράπεζας, θα ήταν χρήσιμα. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα ηρεμούσε τις αγορές και θα επέτρεπε να διαχειριστούμε την κατάσταση πολύ πιο αποτελεσματικά.

Σας εγγυώμαι, όμως, ότι θα σας αποπληρώσουμε. Ο Φιλανδός φορολογούμενος δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί και το δάνειο θα αποπληρωθεί, και δη με τόκο.

M. KIVINIEMI: Όσον αφορά τη Φιλανδία, είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη λήψη ενός συνολικού πακέτου, ώστε να καθησυχάσουμε και τις αγορές. Σχεδιάζουμε το πακέτο αυτό εδώ και καιρό και από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και έτσι, αν υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις, αν άλλες χώρες αντιμετωπίσουν παρόμοιες δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, τότε η λύση θα τους προσφερθεί μέσω του πακέτου αυτού.

Και βεβαίως, η Φιλανδική Κυβέρνηση θα λάβει μόνο αποφάσεις, οι οποίες θα προστατεύουν τους Φιλανδούς πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση και για τους δύο Πρωθυπουργούς. Σε αυτή τη δύσκολη και ιστορική συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύετε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης για το παρόν και το μέλλον της Ένωσης;

Πιστεύετε, επίσης, ότι στην Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, θα δοθεί πλήρης και συνολική απάντηση, καθώς και λύση στα προβλήματα;

M. KIVINIEMI: Νομίζω ότι εμείς, οι πολιτικοί, πρέπει να είμαστε σε θέση να εξηγούμε στους πολίτες μας τι κάναμε και, αν πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα, για ποιο λόγο λαμβάνονται αυτά. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε λεπτομερώς στους πολίτες, τι βρίσκεται πίσω από τις αποφάσεις και αυτό είναι το δυσκολότερο έργο του πολιτικού.

Πιστεύω, όμως, ότι μέχρι τώρα, τα καταφέραμε αρκετά καλά στη Φιλανδία, στο να εξηγήσουμε γιατί πράξαμε κάτι και για ποιο λόγο λάβαμε αυτές τις αποφάσεις. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Είμαι διατεθειμένη, ως Πρωθυπουργός, να συζητήσω με τους Φιλανδούς πολίτες και τις λεπτομέρειες αυτών των πακέτων, επειδή οι αποφάσεις που λάβαμε και που θα λάβουμε στο μέλλον, θα είναι για το καλό των Φιλανδών πολιτών.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Συμφωνώ με την Πρωθυπουργό της Φιλανδίας, συμφωνώ μαζί σου Μαρί, ότι βρεθήκαμε μπροστά σε πρωτοφανή γεγονότα και σε εκπληκτικές αλλαγές στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας. Εμείς, οι πολιτικοί, είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να μαθαίνουνουμε ορισμένα πράγματα. Πριν από ένα χρόνο, δεν θα φανταζόμουν ότι θα γινόμουν "εμπειρογνώμονας" στις αγορές ομολόγων, αλλά προχωρώντας μαθαίνουμε.

Μερικές φορές, τα θέματα είναι πολύ περίπλοκα, τελικά όμως, οι αποφάσεις που λαμβάνουμε πρέπει να έχουν ως γνώμονα τα συμφέροντα των λαών μας και, φυσικά, τα συμφέροντα της Ένωσης, επειδή ζούμε σε μια Ένωση, με κοινές αξίες, κοινό νόμισμα, σε μια κοινή πολιτική και οικονομική ένωση.

Όλα αυτά, γίνονται με τρόπο, ώστε να κρατάμε ενήμερους τους πολίτες μας - αυτό είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας - φροντίζοντας να γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται για το καλό τους.

Πιστεύω ότι οι αποφάσεις που θα λάβουμε, θα είναι αποφασιστικής σημασίας, θα είναι ιστορικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, καθώς και για το ευρωπαϊκό μας νόμισμα. Και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, αν κατορθώσουμε να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις, παρόλο που είναι δύσκολες και πολύπλοκες, στο δύσκολο κόσμο όπου ζούμε, επειδή τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Παρόλο λοιπόν που οι αποφάσεις είναι δύσκολες, πιστεύω ειλικρινά ότι θα έχουμε την υποστήριξη των λαών μας και θα κάνουμε το ευρώ ισχυρό, θα φροντίσουμε να παραμείνει ισχυρό και σταθερό, σταθεροποιώντας τις οικονομίες της περιοχής μας και βοηθώντας την Ευρώπη να γίνει πολύ πιο ανταγωνιστική σε όλη την υφήλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση για τον κ. Παπανδρέου. Μιλήσατε για πρόοδο, αλλά η Ε.Ε. και το ΔΝΤ επικρίνουν την Ελλάδα, λέγοντας ότι πρέπει να λάβετε περισσότερα μέτρα και ταχύτερα, για να επιτευχθεί οικονομική πρόοδος. Παράλληλα, οι πολίτες σας διαδηλώνουν σήμερα στους δρόμους.

Πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για την Κυβέρνησή σας; Σχεδιάζετε να πάρετε νέα μεγάλα μέτρα και ο λαός σας, τελικά, θα αντέξει;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτον, πράγματι, η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη. Χρειάστηκε να πάρουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι είχαμε ένα τόσο μεγάλο έλλειμμα και ένα τόσο μεγάλο χρέος, που μας κληροδοτήθηκαν.

Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν προβλήματα, αλλά δεν γνωρίζαμε το βάθος και την έκτασή τους. Επιδείξαμε, όμως, αποφασιστικότητα. Δείξαμε ότι είχαμε την πολιτική βούληση να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις. Θα έλεγα ότι το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων έχει ήδη ληφθεί. Υπάρχουν ακόμα τομείς που πρέπει να αλλάξουν. Όταν όμως λέμε ότι μεταρρυθμίσαμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, όταν λέμε ότι ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλάζει, όταν λέμε ότι άλλαξε το φορολογικό καθεστώς, όταν έχουμε μείωση του ΑΕΠ κατά 6%, όταν ανοίγουμε 100 επαγγέλματα, και όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο, δείχνουμε πόσο αποφασισμένοι είμαστε να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές.

Φυσικά, πολλά απομένουν να γίνουν. Θέλουμε πλήρη διαφάνεια, θέλουμε ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θέλουμε καλύτερη διοίκηση στο Δημόσιο. Θέλουμε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, που θα συμβάλλουν στη μείωση του χρέους και στην ενίσχυση της ανάπτυξης.

Στο εκπαιδευτικό σύστημα, στη γεωργία, υπάρχουν πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες στην Ελλάδα. Ελληνική γεωργία σημαίνει και μεσογειακή διατροφή, ελληνική ή κρητική διατροφή, αναγνωρισμένη ως όνομα. Ωστόσο, η ελληνική γεωργία δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά μπορεί να γίνει.

Ο ελληνικός τουρισμός δεν τα πήγαινε και τόσο καλά. Παραμένει, όμως, ένας σημαντικός κλάδος. Τώρα αλλάζει και γίνεται, θα έλεγα, πιο ανταγωνιστικός, πιο φθηνός και πιο ποιοτικός.

Η πράσινη ενέργεια: δεν είχαμε επενδύσει σε πράσινη ενέργεια. Η Ελλάδα διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, την αιολική, αλλά και τη γεωθερμική.

Αυτές, λοιπόν, είναι μεγάλες αλλαγές. Είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε. Καταλαβαίνω ότι είναι επώδυνες. Καταλαβαίνω τις διαμαρτυρίες. Μερικές φορές, λέω στους διαδηλωτές: "θα ήθελα κι εγώ να διαμαρτύρομαι μαζί σας, επειδή δεν είμαι ευτυχής με τα όσα συμβαίνουν. Γιατί να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση;".

Δεν αρκούν, όμως, οι διαμαρτυρίες. Πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και νομίζω ότι και ο Ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης