Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

6.10.11

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
κ.κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ VIKTOR YANUKOVYCH
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
6.10.2011



(ανεπίσημη μετάφραση)


Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι σήμερα, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Victor Yanukovych και τα μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύουν. Η επίσημη επίσκεψή σας, συμπίπτει με τη συμπλήρωση είκοσι ετών από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων και επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Με τον Πρόεδρο και αγαπητό φίλο κ.Yanukovych είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά το συνολικό φάσμα των διμερών μας σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών και να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει εκατέρωθεν η πολιτική βούληση για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μας. Η υπογραφή έξι σημαντικών συμφωνιών αποτελεί απτή απόδειξη της ισχυροποίησης του θεσμικού πλαισίου της διμερούς μας συνεργασίας.

Η δραστήρια ιστορική ελληνική ομογένεια που ζει στην Ουκρανία, καθώς και η δυναμική ουκρανική κοινότητα στην Ελλάδα, ενισχύουν τους ισχυρούς μας δεσμούς και διατηρούν ζωντανή την εγκάρδια φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό που διαχρονικά τις χαρακτηρίζει. Οι πολιτιστικές μας σχέσεις ευρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και οι ιδιαίτεροι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν τους δύο λαούς, μας παρέχουν ένα στέρεο και γόνιμο υπόβαθρο για το μέλλον.

Αύριο, θα κηρύξουμε την έναρξη των εργασιών του Ελληνο-Ουκρανικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο Yanukovych για τις πρόσφατες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Ειδικότερα για το Κυπριακό, τόνισα την επιτακτική ανάγκη τερματισμού της τουρκικής εισβολής και κατοχής για να επιτευχθεί μια βιώσιμη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση.
Θα ήθελα να καλωσορίσω για μία ακόμη φορά τον φίλο Πρόεδρο κ.Yanukovych στην Αθήνα και να του ευχηθώ καλή διαμονή στη χώρα μας.


V.YANUKOVYCH: Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι,
Πρώτα απ’όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια για τη θερμή φιλοξενία που επεφύλαξε στην ουκρανική αντιπροσωπεία και σε μένα προσωπικά κατά την επίσκεψή μας αυτή στην Ελλάδα.

Η συνάντησή μας έγινε σε μια φιλική ατμόσφαιρα, σε μια ατμόσφαιρα αλληλοστήριξης και αλληλοκατανόησης. Οι σημερινές ελληνο-ουκρανικές σχέσεις στηρίζονται σε μια καλή παράδοση, σε μια κοινή ιστορία, σε πολύ στενούς πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Η σημερινή επίσημη επίσκεψη είναι η πρώτη στην ιστορία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός που θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, σε ένα νέο επίπεδο που θα μας επιτρέψει να βαδίσουμε μαζί στηρίζοντας ο ένας τον άλλον.

Συζητήσαμε τα ζητήματα της υλοποίησης των οδυνηρών αλλά τόσο αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που γίνονται στις δύο χώρες μας, αναγκαίες για τις κοινωνίες μας. Έχομε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε για την πολιτική σταθεροποίηση και για την οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες βασιζόμενοι στην αλληλοστήριξη.

Καινούργιες ευκαιρίες μας δίνει η σημερινή υπογραφή των διμερών συμφωνιών που θα δώσουν την ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε τόσους βασικούς τομείς, όπως η ιατρική περίθαλψη, ο αμυντικός τομέας, επενδύσεις και αερομεταφορές.

Εκτιμούμε την πλήρη στήριξη της Ελλάδος προς την Ουκρανία στα ζητήματα της ευρωπαϊκή ολοκλήρωσης της χώρας μας. Ολοκληρώνεται η διαδικασία των δύο σημαντικών συμφωνιών της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση: είναι η συμφωνία για διευρυμένη ζώνη ελεύθερων εμπορικών ανταλλαγών και ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Ουκρανούς πολίτες που έχουν σκοπό να ταξιδεύσουν στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ενδιαφερόμαστε επίσης για απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας στις σχέσεις Ουκρανίας με την Ελλάδα στο διμερές επίπεδο, γιατί τα μέτρα που θα προκύψουν από μια τέτοια συμφωνία θα διευκολύνουν όχι μόνο τους Ουκρανούς πολίτες αλλά πολίτες και των δύο χωρών. Αυτή η απελευθέρωση θα διασφαλίσει το τουριστικό ρεύμα των Ουκρανών προς την Ελλάδα, αλλά και των Ελλήνων στην Ουκρανία, θα συμβάλει όμως και στις επιχειρηματικές, επενδυτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο χωρών.

Θα δώσει επίσης πολύ καλές ευκαιρίες στους πολίτες που ταξιδεύουν όχι μόνο για τουρισμό, αλλά και για να γνωρίσουν την πολύ σημαντική ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία, όπως και τη μεγάλη ουκρανική κοινότητα στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή θα διευκολύνει τις μεταξύ τους επαφές.

Για τη δραστηριοποίηση του πολιτικού διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο, προσκαλώ τον εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί την Ουκρανία όποτε αυτό είναι εφικτό.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης