Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.3.17

Γ. Δραγασάκης: Η συμφωνία θα κλείσει στην ώρα της


Γ. Δραγασάκης: Η συμφωνία θα κλείσει στην ώρα της

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία θα κλείσει και μάλιστα στην ώρα της εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και αυτό γιατί οι στόχοι του προγράμματος καλύπτονται, ενώ πολλοί από αυτούς υπερκαλύπτονται, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών επεσήμανε, ότι η συμφωνία καθυστερεί γιατί οι δανειστές έχουν αποκλίνουσες απόψεις και το ΔΝΤ ζήτησε νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ένα θέμα που ακόμα εμποδίζει την επίτευξη της συμφωνίας είναι το εξωδικαστικό ζήτημα των δανείων.
Δεν μπορούν να λυθούν κοινωνικά θέματα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (..) δεν αρκεί να απελευθερώσουμε τις αγορές, θέλουμε σχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας μεγάλος κοινωνικός διάλογος. «θα είμαστε ανοιχτοί για συζητήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς», είπε και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κατά την οποία συμφωνήθηκε να ανοίξει η συζήτηση για μια σειρά θεμάτων όπως τον τρόπο που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα βελτιώσουν την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Αναφερθείς στις εξαγωγές είπε:«Θέλω να κάνω μια διευκρίνιση στατιστικού χαρακτήρα. Με την έκθεση του ΔΝΤ εμφανίζεται μια πάρα πολύ κακή εικόνα για την Ελλάδα αλλά οι εξαγωγές αυξήθηκαν πιο έντονα και από την Ιταλία και ίσως και από την Ισπανία. Το Ταμείο αφαιρεί από τον τρόπο υπολογισμού το ναυτιλιακό συνάλλαγμα και βγάζει ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Έτσι μετά τα greekstatistics έχουμε τα Tomsenstatistics» διευκρίνισε ο κ. Δραγασάκης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμπλήρωσε:«αυτό που λέγαμε και πριν την κρίση, ήταν ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, στο κομμάτι των εξαγωγών είναι ότι πρέπει να αλλάζει και το παραγωγικό πρότυπο, δηλαδή χρειαζόμαστε προϊόντα διεθνούς ενδιαφέροντος».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Δραγασάκης είπε:«χρειαζόμαστε μια πρωτότυπη σύνθεση ανάμεσα σε μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες και εξαγωγές που είναι αναγκαίες (...) αυτό που σχεδιάζουμε είναι να εισάγουμε στο αναπτυξιακό σχέδιο, επιταχυντές».
Αναφερθείς στα τρια σενάρια (των: ΔΝΤ- Ελληνικής κυβέρνησης και Standards and Pours) για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα , τα επόμενα χρόνια από το πιο απαισιόδοξο έως το πλέον αισιόδοξο, είπε ότι είναι εκτιμήσεις που μπορεί να επιβεβαιωθούν ή όχι για αυτό η κυβέρνηση προκρίνει την ανάγκη επιταχυντών σε επενδύσεις και απασχόληση.
«Βασικό θέμα οι επενδύσεις-εγχώριες και διεθνείς- και η απασχόληση, πρέπει να βρούμε τρόπο να επιταχύνουμε. Χρειαζόμαστε ένα σοκ απασχόλησης (...) η πρόταση μας έγινε αποδεχτή από το Eurogroup στις 20 Φλεβάρη, να χρηματοδοτηθεί από πρόσθετη πηγή η απασχόληση και να μην υπολογίζεται στο έλλειμμα» είπε ο κ. Δραγασάκης με στόχο σε βάθος 10ετίας να υποχωρήσει αισθητά η ανεργία.
Ο κ. Δραγασάκης στην ομιλία του είπε ότι η μετάβαση από τον κρατικό δανεισμό στις αγορές δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Αναφερθείς στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων, θα βοηθήσει τη χώρα να βγει δοκιμαστικά το 2017 στις αγορές και το 2018- χωρίς γραμμή στήριξης- να βγει κανονικά στις αγορές και να μπορεί να εξασφαλίζει τη δανειοδότηση της.
Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις του α΄εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:«θα χαρώ πολύ εάν με καλέσετε να μιλήσουμε για το τι έγινε το α΄ 6μηνο του 2015. Εμείς κάναμε μια θετική πρόταση στην Ευρώπη (...) εάν δεν υπήρχαν τότε οι απειλές για Grexit, ίσως σήμερα να μην είχαμε και το Brexit» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τόνισε:«πρέπει να αποφασίσουμε ως χώρα τι θέλουμε να κάνουμε. Εμείς αγωνιζόμαστε με την παραδοχή ότι δεν χρειαζόμαστε ούτε νέο μνημόνιο ούτε νέα στήριξη εάν κάνουμε ότι έχουμε συμφωνήσει» σημείωσε μεταξύ άλλων ενώ άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση , καθώς όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, ζητούσε να υπογράψουμε τη συμφωνία και από εκείνη τη στιγμή και μετά ζητά συνέχεια εκλογές.
Για τη διαπραγμάτευση του Δεκεμβρίου, είπε:«αυτό που αντιμετώπισε η κυβέρνηση από το ΔΝΤ, ήταν ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα έπρεπε να υπογράψουμε μέτρα 3,6 δις ευρώ ενώ υπήρχε και μια φήμη ότι εάν έφευγε το Ταμείο, η Γερμανία δεν θα συμμετείχε στο πρόγραμμα γιατί θα έπρεπε να πάει στο κοινοβούλιο της, πράγμα που αποδείχτηκε εκ των υστέρων με διάφορες ερωτήσεις, ότι δεν ισχύει (...) Η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από τη διαπραγμάτευση να μην επιβαρύνει περαιτέρω, ωστόσο κάποιος μπορεί να πει έπρεπε να υπογράψουμε τότε να τελειώνουμε και κάποιος να πει καλώς διαπραγματευόμαστε, αυτό είναι υποκειμενικό το πως δηλαδή το κρίνει ο καθένας πολιτικά» τόνισε ο κ Δραγασάκης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης