Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

30.10.09

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ κυρία MICHAËLLE JEAN ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 29.10.2009

Κυρία Γενική Κυβερνήτη,

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω στην Ελλάδα εσάς και τον σύζυγό σας. Η σημερινή σας επίσκεψη είναι ιδιαίτερα σημαντική και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω σύσφιγξη των άριστων διμερών μας σχέσεων.

Οι δύο χώρες μας και οι λαοί τους συνδέονται με μακροχρόνια βαθιά φιλία και ισχυρούς δεσμούς. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, σε ώρες ιδιαίτερα κρίσιμες για ολόκληρο τον κόσμο, οι χώρες μας συμπαρατάχθηκαν στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου. Ο ελληνικός λαός θυμάται πάντα με ευγνωμοσύνη ότι ο Καναδάς ήταν μία από τις λίγες εκείνες χώρες, που έστειλε στην Ελλάδα ιδιαίτερα σημαντική επισιτιστική βοήθεια, όταν χιλιάδες συμπατριώτες μας πέθαιναν από την πείνα στους δρόμους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.



Στα χρόνια που ακολούθησαν, και ενώ εμείς εδώ επουλώναμε τις πληγές του πολέμου, ο Καναδάς κράτησε μια ανοικτή και φιλόξενη αγκαλιά, για αμέτρητες χιλιάδες Έλληνες που αναζήτησαν εκεί μια καλύτερη ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Έτσι, τη μεγάλη γεωγραφική μας απόσταση, τη γεφυρώνει σήμερα μια ακμάζουσα ελληνική κοινότητα που συμβάλλει κι αυτή, με δυναμισμό, στην πρόοδο της νέας, καναδικής πατρίδας.

Με υπερηφάνεια διακρίνουμε, στην υψηλή αντιπροσωπεία που σας συνοδεύει, διαπρεπείς εκπροσώπους της ελληνο-καναδικής κοινότητας με προεξάρχοντα τον εκπρόσωπο του ελληνορθόδοξου οικουμενισμού, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τορόντο, Υπέρτιμο και Έξαρχο παντός Καναδά, κ.Σωτήριο.

Κυρία Γενική Κυβερνήτη,

Η Ελλάδα επιθυμεί σταθερά εμπέδωση της ειρήνης, συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας σ’ολόκληρο τον κόσμο και, βεβαίως, στην ευρύτερη περιοχή μας.

Απαρέγκλιτος, πάντα, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας καθώς και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιθυμούμε, στο πλαίσιο αυτό, την περαιτέρω ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας. Καθήκον όμως όλων των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στις δομές αυτές και αναγκαία προϋπόθεση για την αποδοχή τους, είναι η πλήρης υιοθέτηση από αυτές, των παραπάνω Αρχών καθώς και η πλήρωση των κατά περίπτωση κριτηρίων και προϋποθέσεων.

Με βάση τις ίδιες θεμελιώδεις Αρχές, επιθυμούμε την επίλυση και του Κυπριακού προβλήματος, ενός προβλήματος ξένης κατοχής και αναχρονιστικής διχοτόμησης, η διαιώνιση του οποίου προσβάλλει το δημοκρατικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τραυματίζει τις βαθύτερες αξίες της, ενώ δεν τιμά ούτε την Κοινοπολιτεία, ούτε την παγκόσμια κοινότητα.

Στα μεγάλα διεθνή ζητήματα, που εξετάζονται στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών, οι δύο χώρες μας συνεργάζονται στενά, ως εταίροι και σύμμαχοι, για την αντιμετώπισή τους, αναζητώντας εποικοδομητικές και ειρηνικές λύσεις.

Μέσα από διάφορες δομές του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, Ελλάδα και Καναδάς, συνεργαζόμενοι στενά, αναζητούμε ειρηνικές και εποικοδομητικές λύσεις σε δύσκολα διλήμματα, όπως η ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, η μη διασπορά πυρηνικών, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών σε πολλές περιοχές του πλανήτη και, βέβαια, οι διεθνείς εστίες συγκρούσεων και οι περιφερειακές εντάσεις.

Εκτιμούμε πάντοτε το γεγονός ότι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη διεθνή κοινότητα, Καναδοί Κυανόκρανοι συμβάλλουν, επί πολλές δεκαετίες, σε όλες σχεδόν τις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, ακόμη και στην πολύ κοντινή περιοχή μας.

Σε λίγες ημέρες, μάλιστα, θα έχουμε την τιμή να υποδεχθούμε στην Αθήνα τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αλλά, ελπίζουμε, και καναδική αντιπροσωπεία, στην τρίτη διάσκεψη του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, την προεδρία του οποίου έχει εφέτος η Ελλάδα. Η χώρα μας, έχοντας πλέον καταστεί και η ίδια χώρα υποδοχής μεταναστών, ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία προσβλέποντας σε υψηλού επιπέδου ανταλλαγή απόψεων για ένα θέμα που μας απασχολεί όλους. Στο κράτος δικαίου, στο οποίο όλοι θέλουμε να ζούμε, στοίχημά μας είναι σήμερα να παραμείνουν οι κοινωνίες μας ανοικτές, με σεβασμό βέβαια των νόμων, αλλά και του δικαιώματος στην πολυμορφία.

Κυρία Γενική Κυβερνήτη,

Πριν λίγες μόνον ώρες, η Ολυμπιακή Φλόγα, ξεκίνησε άλλο ένα μεγάλο ταξίδι για να μεταφέρει το ουμανιστικό κλασσικό μας παρελθόν από την Αρχαία Ολυμπία στο μακρινό Βανκούβερ. Ευχόμαστε στον φίλο καναδικό λαό να διοργανώσει για άλλη μια φορά με επιτυχία τους ερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ, αναδεικνύοντας τα μεγάλα ολυμπιακά ιδεώδη του ευ αγωνίζεσθαι. Και είθε το νόημα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας να εμπνεύσει και να εφαρμοσθεί εκεί, όπου και τούτη τη στιγμή βασανίζονται και αλληλοεξοντώνονται συνάνθρωποί μας, με στόχο, έστω και στιγμιαία, την κατάπαυση των εχθροπραξιών, και την αποστολή έτσι ενός ισχυρού συμβολικού μηνύματος ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών.

Στο πρόσωπό σας, κυρία Γενική Κυβερνήτη, ενσαρκώνεται το καναδικό όνειρο και Εσείς εκπροσωπείτε σήμερα εδώ τον σύγχρονο Καναδά και τον φίλο καναδικό λαό. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω και κάτι για την χώρα της καταγωγής σας, την Αϊτή. Υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε επίσημα τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821, ύστερα από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς. Κι αυτό επίσης δεν το ξεχνά ο ελληνικός λαός.

Είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσουμε και οι δύο πλευρές το εξαίρετο κλίμα της σημερινής επίσημης επίσκεψής σας και των διμερών μας σχέσεων, προκειμένου να διερευνήσουμε ακόμη περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας, σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος και μάλιστα με το βλέμμα στραμμένο στις νεώτερες γενιές.

Με αυτές τις σκέψεις και με πίστη στην εγκάρδια φιλία και αλληλοκατανόηση των χωρών και των λαών μας, υψώνω το ποτήρι μου ευχόμενος σε Σας και τον σύζυγό σας υγεία, ευτυχία καθώς και πρόοδο και ευημερία στον φίλο λαό του Καναδά.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης