Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

1.12.09

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν

O Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν κ. Vladimir Norov, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας για να συμμετάσχει στην 17η Υπουργική Σύνοδο του Ο.Α.Σ.Ε.



Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και στη βούληση της Ελλάδας για ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, κυρίως στον τομέα του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δημιουργία της Ελληνο-ουζμπεκικής Σχολής Τουρισμού. Ο κ. Πετσάλνικος προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά στους ελληνικής καταγωγής πολίτες που διαβιούν στο Ουζμπεκιστάν και που αποτελούν γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Τόνισε χαρακτηριστικά πως στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας μορφωτικής συνεργασίας η Ελλάδα χορηγεί υποτροφίες σε Ουζμπέκους φοιτητές για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Υπογράμμισε ακόμη τη στήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες που καταβάλλει το Ουζμπεκιστάν για την προώθηση της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την υποστήριξη του Ουζμπεκιστάν στο Κυπριακό ζήτημα και ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Όσον αφορά στις διακοινοβουλευτικές σχέσεις των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βούληση για προγραμματισμό ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ αντιπροσωπειών των νομοθετικών σωμάτων των δύο χωρών.



Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν αναφέρθηκε στους διαχρονικά φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί την ενίσχυση της συνεργασίας ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα και στον τομέα της μεταποίησης. Τόνισε ότι μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα του τον προσεχή μήνα, θα προχωρήσουν στη λήψη απόφασης για τη συγκρότηση ομάδας φιλίας με το ελληνικό κοινοβούλιο, αντίστοιχη με αυτή που συγκροτείται στη Βουλή των Ελλήνων. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα για περαιτέρω ενδυνάμωση των ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης