Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

3.12.09

AΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ κ.VACLAV KLAUS ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να επισκεφθώ τη Δημοκρατία της Τσεχίας. Έχω την βεβαιότητα ότι η επίσκεψη αυτή επισφραγίζει το άριστο κλίμα των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες και στους λαούς μας. Σας ευχαριστώ για τη θερμή και εγκάρδια φιλοξενία και για τα καλά λόγια με τα οποία εκφραστήκατε για τη χώρα μου και τον ελληνικό λαό.





Η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν συμβάλει ουσιαστικά στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Σημαντικοί Τσέχοι λογοτέχνες και μουσουργοί επηρέασαν τα πνευματικά και καλλιτεχνικά ρεύματα των διαφόρων εποχών, σφραγίζοντας με το έργο τους την ευρωπαϊκή πνευματική παραγωγή. Ένα από τα παλαιότερα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη έχει την έδρα του στην Πράγα. Σήμερα, οι Έλληνες που φοιτούν σ' αυτό αποτελούν ζωντανό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των λαών μας. Η ελληνική παροικία στην Τσεχία έχει αναδείξει στελέχη, που κατέχουν εξέχουσες θέσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, διατηρώντας ταυτόχρονα τις ελληνικές τους ρίζες.



Η Ακρόπολη των Αθηνών και το ιστορικό κέντρο της Πράγας αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενα από την UNESCO. Στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, μπορεί κανείς πλέον να δει συγκεντρωμένα τα γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια όμως λείπουν. Τα κενά στις μετώπες είναι ανοικτές πληγές στο σώμα του μοναδικού αυτού μνημείου. Το Βρετανικό Μουσείο, οφείλει να εγκαταλείψει την μέχρι τώρα εγωϊστική στάση του. Στάση, που προέρχεται από μια παρωχημένη αντίληψη, καταδικασμένη στη συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης.



Στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται σταθερά. Η τουριστική συνεργασία έχει επίσης περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Υπάρχει μια σημαντική δυναμική, που αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια. Προς την κατεύθυνση αυτή στοχεύει και το Επιχειρηματικό Συνέδριο, που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της επίσκεψής μας.



Κύριε Πρόεδρε,



Στις 7 Δεκεμβρίου ξεκινά η Σύνοδος της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Το διακύβευμα είναι σαφές. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη σημαντικότερη περιβαλλοντική, κοινωνική αλλά και οικονομική πρόκληση για τον πλανήτη μας. Θέλω να είμαι σαφής. Η Ελλάδα, στην Κοπεγχάγη δεν επιδιώκει μόνο μια πολιτική συμφωνία. Δεν επιδιώκει ημίμετρα, τη δημιουργία εντυπώσεων. Επιδιώκει ουσία και σ' ό,τι αφορά τους στόχους και σ' ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση. Επιδιώκουμε, δηλαδή, μια ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα είναι και νομικά δεσμευτική. Οφείλουμε όλοι μας, αλλά κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθούμε με αποφασιστικότητα στην πρόκληση ενός οξύτατου διεθνούς προβλήματος, όπως είναι η κλιματική αλλαγή. Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, οφείλουμε έστω και καθυστερημένα να προσέλθουμε στη Σύνοδο με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, ώστε το όραμα να καταστεί πραγματικότητα.



Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω ότι το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι επιτακτικό. Οι χώρες μας πρέπει να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Τη φύση, το κλίμα, τις νέες πρακτικές, την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας. Πρέπει να προχωρήσουμε με όραμα, αλλά και με πρακτικά μέτρα στην υιοθέτηση πολιτικών ενέργειας, που θα παράγουν χαμηλές ή και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων καθαρών τεχνολογιών, που θα ευνοήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση.



Κύριε Πρόεδρε,



Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου δεν κρίνεται μόνον η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Κρίνεται ο αυτοσεβασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί με σαφήνεια εδώ και χρόνια. Γενναιόδωρες προθεσμίες και πάλι προθεσμίες. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορεί η Τουρκία να διεκδικεί για τον εαυτό της μια προνομιακή ενταξιακή διαδικασία, που δεν έχει ισχύσει για καμία άλλη χώρα. Αναφορικά με την υλοποίηση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να έχουμε απτή και ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους της Άγκυρας. Εάν, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρξει αυτή η ανταπόκριση, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να είναι προσχηματικές.



Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με σταθερότητα για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Επιδιώκουμε την επίλυση των προβλημάτων με βάση την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της συνεργασίας και της διεθνούς νομιμότητας. Για την ολοκλήρωση ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου και για την εμπέδωση της σταθερότητας στη γειτονική μας περιοχή, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.



Κύριε Πρόεδρε,



Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για τη θερμή σας φιλοξενία. Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή μου θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας και θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών και των λαών μας. Με τις σκέψεις αυτές, υψώνω το ποτήρι μου ευχόμενος σε σας και την σύζυγό σας, υγεία και ευτυχία και στο φίλο λαό της Τσεχίας πρόοδο και ευημερία.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης