voulinet_politics

Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

30.9.09


 H φωνή σας φτάνει παντού. Σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Ψηλά τις σημαίες των κοινών μας αρχών! Ακόμα πιο ψηλά. Την Κυριακή αποφασίζουμε για την Πατρίδα μας. Αποφασίζουμε για την Οικονομία μας. Για την οικογένειά μας. Για το μέλλον των παιδιών μας. Οι Μακεδόνες ξέρουμε πολύ καλά πώς δίνονται οι μάχες. Ξέρουμε και πώς κερδίζονται. Συνεχίστε τον αγώνα. Όλοι μαζί! Η νίκη είναι στα χέρια μας.
Μακεδόνες, Σαλονικιές και Σαλονικοί, Δεν χρειάζεται να πω ότι αυτή η πόλη θα είναι πάντα, η πόλη της καρδιάς μου. Με συγκινείτε βαθύτατα. Σας ζητώ να απευθυνθείτε σε όλους. Την Κυριακή να μη λείψει κανένας. Αποφασίζουμε για την Πατρίδα μας. Αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Αποφασίζουμε για τα παιδιά μας. Να είμαστε όλοι παρόντες.


Η Θεσσαλονίκη μίλησε! Η Μακεδονία αποφάσισε! Είναι συγκλονιστική η σημερινή συγκέντρωση. Έχει ψυχή! Έχει πάθος! Στέλνει ισχυρότατο μήνυμα.


Μακεδόνες συμπατριώτες μου:

Η φωνή σας φτάνει παντού. Σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Ψηλά τις σημαίες των κοινών μας αρχών! Ακόμα πιο ψηλά. Την Κυριακή αποφασίζουμε για την Πατρίδα μας. Αποφασίζουμε για την Οικονομία μας. Για την οικογένειά μας. Για το μέλλον των παιδιών μας. Οι Μακεδόνες ξέρουμε πολύ καλά πώς δίνονται οι μάχες. Ξέρουμε και πώς κερδίζονται. Συνεχίστε τον αγώνα. Όλοι μαζί! Η νίκη είναι στα χέρια μας.


Φίλες και Φίλοι,


Οι πολίτες θα πρέπει να σταθμίσουν ένα σημαντικότατο ερώτημα που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα:


Το ποια πλευρά ανοίγει τα χαρτιά της για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει την επόμενη ημέρα, και το ποια πλευρά τα κρύβει. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, η πλευρά του ΠΑΣΟΚ κρύβει τα χαρτιά της, όλο και περισσότερο. Όπου υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει πρόσφατα εξαφανισθεί. Αρνήθηκε ένα δεύτερο δημόσιο διάλογο σε επίπεδο υποψήφιων Πρωθυπουργών. Αρνείται να δώσει συνεντεύξεις στην τηλεόραση, σε δημοσιογράφους πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτό είναι πρωτοφανές στα εκλογικά χρονικά. Εν τέλει: Όπου δύσκολο ερώτημα, απουσιάζει ο κύριος  Γιώργος Παπανδρέου!


Και ποια είναι τα ερωτήματα που θέλει να αποφύγει; Έχουν να κάνουν με την απουσία συγκεκριμένου σχεδίου και συγκεκριμένων μέτρων. Έχουν να κάνουν με εξωπραγματικές παροχές και το πού θα βρεθούν οι πόροι για τις παροχές αυτές. Εχουν να κάνουν με τα φορολογικά σχέδια του ΠΑΣΟΚ, όπου βασιλεύει η απόλυτη αοριστία και κρύβονται απειλητικές προθέσεις.


Έχουν να κάνουν με τις επικίνδυνες για τον τόπο συνέπειες αυτών των αλόγιστων και ανεύθυνων παροχών. Γιατί οι συνέπειες θα είναι σοβαρότατες στο δημόσιο χρέος, στο έλλειμμα, στην αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές, απ΄ όπου δανείζονται όλες οι χώρες. Τίποτα απ΄ όλα  αυτά δεν θέλει να συζητήσει ο κύριος Παπανδρέου. Σε τίποτα απ΄ αυτά δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του. Κρύβει. Και κρύβεται!


Μακεδόνες,


Οι επόμενοι μήνες επιφυλάσσουν σοβαρές προκλήσεις,  όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά και στα εθνικά μας ζητήματα. Μπαίνουν σε κρίσιμη και λεπτή φάση…
-       το θέμα των Σκοπίων,
-       το Κυπριακό,
-       η αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.
Χρειάζονται, τις ώρες αυτές, σύνεση και τόλμη. Χρειάζεται εθνική επαγρύπνηση.


Στο θέμα των Σκοπίων, το επαναλαμβάνω σε κάθε κατεύθυνση: Ανιστόρητες κραυγές δεν περνούν. Το αποδείξαμε στο Βουκουρέστι! Κάναμε συμμαχική την εθνική μας θέση. Τραβήξαμε μία ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή. Και από τη γραμμή αυτή δεν υποχωρούμε ούτε ένα βήμα. Οι Μακεδόνες, όλοι εμείς, περήφανοι για την ιστορία μας, περήφανοι για τις ρίζες μας, το επαναλαμβάνουμε ακόμα πιο δυνατά. Η ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, δεν ξαναγράφεται. Σαφέστατο μήνυμα στέλνουμε και στην απέναντι όχθη:
·                     Οφείλει, πρώτ’ απ’ όλα, η Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία επανεισδοχής για τους παράνομους μετανάστες. Να πάψει να καλύπτει σύγχρονους δουλέμπορους.
·                     Οφείλει η Τουρκία να συμβάλει στην επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Να πέσει το τείχος της βίας, που διχοτομεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Να τερματιστεί η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους.
·                     Η πολιτική μας, σ’ ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, συμπυκνώνεται σε λίγες μόνο λέξεις: «Πλήρης συμμόρφωση – πλήρης ένταξη». Καθαρές, ανυπόκριτες κουβέντες.
·                     Παραβιάσεις, προκλήσεις, απειλές, δεν αλλάζουν το καθεστώς στο Αιγαίο. Τα δικαιώματά μας κατοχυρώνονται στο Διεθνές Δίκαιο. Και από τα δικαιώματα αυτά δεν υποχωρούμε, δεν παραχωρούμε και δεν εκχωρούμε τίποτα!


Σ’ ό,τι αφορά τις μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε, είχαμε την τόλμη να τις προχωρήσουμε. Έχουμε την αποφασιστικότητα να τις υπερασπιζόμαστε. Αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική σπουδαιότητα της Ελλάδας. Δυναμώνουν τη συνεργασία μας με τους γείτονές μας, υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Περίεργοι ισχυρισμοί για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, απ’ όπου κι αν ακούγονται, απ’ όπου κι αν υπαγορεύονται, δεν γίνονται δεκτοί.


Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανακαλέσει. Δεν ξεχνούμε τί έλεγε το 2007. Μιλώντας για τη Ρωσία και διαστρεβλώνοντας τα πράγματα, ισχυριζόταν, τάχα ότι «η Χώρα μας δέχεται»,  «χαστούκια από υποτιθέμενους φίλους». Δεν ξεχνούμε ούτε τα Ίμια, ούτε τη Μαδρίτη, ούτε τον Οτσαλάν. Δεν ξεχνούμε τις πιέσεις στους ελληνοκύπριους για το Σχέδιο Ανάν. Δεν ξεχνούμε ότι άλλα έλεγαν δημόσια και άλλα συζητούσαν στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Δεν ξεχνούμε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας. Αποφασίζετε εσείς. Επιλέγετε εσείς.


 Μακεδόνες,


Η πιο πιεστική εθνική υπόθεση, στο διάστημα που ακολουθεί, είναι η Οικονομία μας. Κρίνεται η δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας. Κρίνεται η αποτελεσματικότητά μας στη σύγκρουση με τις αδυναμίες και τα βάρη, που άφησε η ανευθυνότητα ΠΑΣΟΚ. Κρίνεται η ικανότητά μας να εξασφαλίσουμε συνθήκες δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης την επομένη της κρίσης.
Οι καιροί είναι κρίσιμοι.  Τα διακυβεύματα είναι μεγάλα.


Η διεθνής οικονομική κρίση είναι πραγματική απειλή. Και είναι εδώ. Και θα είναι ακόμα μπροστά μας για δύο δύσκολα χρόνια. Κανένας δεν μπορεί να την αγνοεί. Κανένας δεν μπορεί να την αρνείται. Οι επιπτώσεις της είναι σοβαρές. Επιβάλλουν δύσκολες αποφάσεις. Επιβάλλουν ρεαλιστικό Σχέδιο, που να εξασφαλίζει σίγουρα αποτελέσματα. Δεν είναι ώρα για ανεύθυνες παροχολογίες που αν γίνουν πράξη θα έχουν καταστροφικές συνέπειες. Είναι η ώρα της υπεύθυνης δράσης. Ώρα ειλικρινούς στάσης, από όλους. Επιβάλλεται, τώρα,...
-       να μειωθούν τα έξοδα του κράτους.
-       Να καταπολεμηθεί  αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή.
-       Να γίνουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.


Κατέθεσα, με ευθύτητα, το Σχέδιό μας. Μίλησα χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ωραιοποιήσεις.


Από το ΠΑΣΟΚ δεν ακούγεται τίποτα καθαρά. Ένα, μόνο, είναι βέβαιο. Αύξηση των φόρων: Για τους αγρότες. Για τους μικρούς επιχειρηματίες. Για τα μεσαία εισοδήματα. Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ  αποφεύγει να καταθέσει ξεκάθαρες προτάσεις. Αποφεύγει να πει συγκεκριμένα μέτρα. Συγκεκριμένες πολιτικές. Δεν απαντά σε τίποτα. Δραπέτευσε από το δημόσιο διάλογο. Κρύβεται στην αοριστία. Κρύβεται στη γενικολογία. Κρύβεται γενικά.


Το ΠΑΣΟΚ και ο Αρχηγός του υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Οι θέσεις τους είναι σκόρπιες θεωρίες και συνεχείς αντιφάσεις.  Τη μια αλλάζουν τη φορολογική κλίμακα και την άλλη δεν την αλλάζουν. Από κει και πέρα, απόλυτη σιωπή. Τίποτα χειροπιαστό. Τίποτα συγκεκριμένο. Απέναντι στη σφοδρότερη παγκόσμια οικονομική κρίση, το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του δεν προτείνουν, ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο. Έχουν μόνο ευχάριστες, αλλά επικίνδυνες συνταγές.


Υπόσχονται αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού. Είναι 8-10 ευρώ το μήνα (100-150 ευρώ το χρόνο) για τους χαμηλόμισθους. Εμείς λέμε να μη δοθούν, για ένα χρόνο,  αυξήσεις στους υψηλόμισθους του Δημόσιου Τομέα. Είναι οι μόνοι που δεν επηρεάζονται άμεσα από την κρίση. Λέμε όμως, να δοθούν  περισσότερα στους χαμηλόμισθους, να τους ενισχύσουμε ουσιαστικά. Όπως έγινε και φέτος. Δόθηκαν απο 300 μέχρι 500 ευρώ, αντί των 100 που λέει το ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια όλα αυτά δεν αφορούν τα 4 εκ. εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Πήραν, φέτος, αυξήσεις 5,5%, όπως προβλεπόταν από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Θα πάρουν το 2010 και 2011 τις αυξήσεις που θα συμφωνηθούν με τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους. Η απύθμενη υποκρισία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται και από το γεγονός ότι καταψήφισαν στη Βουλή την έκτακτη εισφορά στους έχοντες.


Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ και ο Αρχηγός του δηλώνουν ότι χρειάζονται 10 δις ευρώ για το έλλειμμα. Την ίδια στιγμή, μοιράζουν υποσχέσεις που κοστίζουν άλλα τόσα. Είναι αδύνατον να βρεθούν. Θα ήταν καταστροφικό για την Οικονομία κάτι τέτοιο.


Δηλώνουν ότι θα αλλάξουν το φορολογικό σύστημα. Δεν δίνουν όμως, καμιά λεπτομέρεια. Γιατί; Πόσο, τελικά, θα αυξηθούν οι φόροι; Πόσα περισσότερα θα πληρώνουν οι μικρές επιχειρήσεις; Πόσα βάρη θα πέσουν στα μεσαία νοικοκυριά; Μιλούν για άλλο ασφαλιστικό. Ποιό; Τί θα κάνουν με τα όρια ηλικίας; Τί θα κάνουν με τον Ασφαλιστικό Νόμο, που λυσσαλέα πολέμησαν; Θα διασπάσουν ξανά τα Ταμεία;


Αφήνουν να εννοηθεί ότι θα βρουν πόρους από νέα δάνεια. Πού θα φτάσει το δημόσιο χρέος; Δεν αντιλαμβάνονται την καταστροφή που προκάλεσαν είκοσι χρόνια στην εξουσία; Δεν ξέρουν ότι μόνο για τους τόκους πληρώνουμε, σήμερα, ένα δις ευρώ το μήνα; Πόσα θα χρειασθεί να πληρώνουμε από αύριο;  Από πού θα βρίσκονται;


Ένα είναι βέβαιο: Με τις ανεύθυνες υποσχέσεις ΠΑΣΟΚ,…
-       τα προβλήματα θα διογκώνονταν.
-       Οι λύσεις θα απομακρύνονταν.
-       Η χώρα  θα αντιμετώπιζε επικίνδυνα  αδιέξοδα.


Το λέω ευθέως, το λέω ρητά, το λέω κατηγορηματικά:
Εάν δεν δράσουμε άμεσα, η κρίση...
-       θα τραυματίσει την Οικονομία μας για χρόνια.
-       Θα υπονομεύσει την ανάπτυξη.
-       Θα δημιουργήσει συνθήκες χρόνιας  ανεργίας.
-       Θα ισοπεδώσει τις προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς.


Η κρίση δεν είναι περίπατος. Τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα: Σταθερή ανάκαμψη ή οικονομική περιπέτεια; Πραγματικό σχέδιο ή κούφιες υποσχέσεις; Υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα;


Μακεδόνες,


Μπήκα στην πολιτική γιατί πιστεύω σε μια καλύτερη Ελλάδα. Πιστεύω ότι η Πατρίδα μας μπορεί να είναι στην κούρσα της ανάπτυξης, που έρχεται το 2011. Αρκεί να επιλέξουμε το σίγουρο δρόμο. Το δρόμο της σταθερής και μόνιμης ανάπτυξης. Το δρόμο που μετατρέπει τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία.


Με το Σχέδιό μας, η Ελλάδα του 2011...
-       έχει Οικονομία σε υγιείς βάσεις. Απαλλαγμένη από την αιχμαλωσία των ελλειμμάτων και του χρέους.
-       Έχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
-       Έχει απλοποιημένες διαδικασίες για όσους θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.
-       Έχει ανοικτά τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα».
-       Έχει ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που εξασφαλίζει σίγουρες συντάξεις στα παιδιά μας.


Με το Σχέδιό μας, η Ελλάδα του 2011...
-       έχει ένα τεράστιο πλέγμα υποδομών. Νέους αυτοκινητόδρομους, Μετρό, αναβαθμισμένα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
-       Έχει Κτηματολόγιο.
-       Έχει Ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και προστατεύει το περιβάλλον.
-       Έχει εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών.


Με το Σχέδιό μας, η Ελλάδα του 2011... 
-       έχει αυτόνομο Λύκειο.
-       Έχει σύγχρονο εξεταστικό σύστημα, που ανακουφίζει την ελληνική οικογένεια από τα βάρη της παραπαιδείας.
-       Δεν έχει καταλήψεις.
-       Δεν έχει βανδαλισμούς και βιαιότητες στα Πανεπιστήμια.
-       Δεν δέχεται την άποψη ότι το Πανεπιστημιακό Άσυλο μπορεί να ταυτίζεται με την ασυλία στο έγκλημα.


Με το Σχέδιό μας, η Ελλάδα του 2011... 
-       έχει μια νέα δομή στη διοικητική της οργάνωση.
-       Λιγότερους δημόσιους φορείς.
-       Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Υγεία.


Με το Σχέδιό μας, η Ελλάδα του 2011... 
-       δεν δέχεται να κλείνουν οι δρόμοι από λίγους και να ταλαιπωρούνται εκατομμύρια πολίτες.
-       Δεν έχει καμιά ανοχή στην εγκληματικότητα.
-       Καμιά ανοχή στην εξτρεμιστική δραστηριότητα.
-       Εξασφαλίζει σε όλους το δικαίωμα να περπατάμε με ασφάλεια στις γειτονιές μας.
-       Σέβεται τους μετανάστες που εργάζονται νόμιμα και ενθαρρύνει την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
-       Δεν ανέχεται, όμως, αδίσταχτους δουλέμπορους.


Μακεδόνες συμπατριώτες μου,


Οι προσδοκίες και τα όνειρά μας, μπορούν να γίνονται πράξη…
-       μόνο όταν τολμούμε έγκαιρα δύσκολες αποφάσεις.
-       Μόνο όταν ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε.
-       Μόνο όταν ξέρουμε πώς ακριβώς θα πάμε.


Το κοινό μας όραμα είναι ζωντανό, είναι δυνατό, είναι μοναδικό. Μοιραζόμαστε τους ίδιους αγώνες, τις ίδιες αξίες, την ίδια αγάπη για κάθε τι ελληνικό.


Είμαστε περήφανοι για την Πατρίδα μας. Όχι γιατί τα βλέπουμε όλα τέλεια. Αλλά γιατί πιστεύουμε στην Πατρίδα μας. Γιατί πιστεύουμε πως μπορεί να γίνεται διαρκώς καλύτερη.


Γιατί πιστεύουμε στην Ιστορία μας. Πιστεύουμε στις παραδόσεις μας. Υποδεχθήκαμε, σ’ αυτή τη Γη και αγκαλιάσαμε ένα περήφανο τμήμα του Ελληνισμού. Τους αδελφούς μας Έλληνες του Πόντου. Είναι μαζί μας και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.


Στα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν σχεδιάσαμε ένα νέο ρόλο για το Βορειοελλαδικό Τόξο. Μαζί διεκδικήσαμε μια καλύτερη προοπτική για την πόλη μας. Μαζί βλέπουμε, σήμερα, τους στόχους μας να γίνονται πραγματικότητα.


Η Μακεδονία μας, η Ήπειρος, η Θράκη λειτουργούν, ήδη, ως ευρωπαϊκή πύλη. Λειτουργούν πλέον με την Εγνατία ως μία ενότητα. Η Εγνατία Οδός, ένα όραμα δεκαετιών, είναι πραγματικότητα. Την ολοκληρώσαμε. Ενώνει την Ανατολή με τη Δύση και φέρνει, με τους κάθετους άξονές της, πιο κοντά τους βόρειους γείτονές μας. Η Θεσσαλονίκη γίνεται, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, το κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Σ’ αυτό συνδράμει και η μετατροπή του αεροδρομίου σε Διεθνές.


Κατασκευάζεται ο νέος διάδρομος προσαπογειώσεων και έχουν ολοκληρωθεί οι υπόλοιπες υποδομές.
·      Οι μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε, καθιστούν τη Β. Ελλάδα στρατηγικό ενεργειακό δίαυλο.
·      Η Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, μετατρέπεται σε σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.
·      Η Θεσσαλονίκη αποκτά το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη.
·      Το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι σε λειτουργία.
·      Η Σίνδος ετοιμάζεται να δεχτεί το νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο.
·      Στα Ανατολικά της πόλης, χωροθετείται η Ζώνη Καινοτομίας.
·      Ανάμεσα στο Λαγκαδά και τη Μυγδονία, προετοιμάζεται η δημιουργία τρίτου πυλώνα ανάπτυξης.
·      Ο σημερινός χώρος της ΔΕΘ, μεταβάλλεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Γίνεται πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά του αστικού ιστού.


Η πόλη μας άλλαξε. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Σε ότι αφορά το θέμα της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ανευθυνότητας με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα. Σε μια στιγμή που το Δημόσιο βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία με το Παραχωρησιούχο και το θέμα εκκρεμεί στην Διαιτησία, όπως προβλέπει η σύμβαση την οποία ψήφισε και το κόμμα του στην Βουλή, έρχεται και παίρνει θέση υπέρ του Παραχωρησιούχου  και σε βάρος του Δημοσίου.


Μακεδόνες συμπατριώτες μου,


Είμαι ένας από εσάς. Παλέψαμε μαζί.
-       για τη Δημοκρατία.
-       Για την Κύπρο.
-       Για τη Μακεδονία.
-       Για τα εθνικά μας δίκαια.


Παλέψαμε, μαζί, με εκατομμύρια άλλους,...
-       για τις ίδιες αρχές και αξίες.
-       Για τους ίδιους εθνικούς στόχους.
-       Για τα ίδια κοινωνικά αιτήματα.


Από εδώ ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή. Με τη δική σας ενθάρρυνση.


Με τη δική σας υποστήριξη. Θέλαμε πάντα μια Ελλάδα, δυνατή και περήφανη. Με πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική. Με ενισχυμένη τη γεωπολιτική της θέση. Με τόλμη στην προάσπιση των δικαίων της. Θέλαμε πάντα μια Ελλάδα που δεν λυγίζει σε δύσκολους καιρούς.


Μια Ελλάδα που διεκδικεί και κερδίζει…
-       σταθερή Οικονομία.
-       Μακροχρόνια ανάπτυξη.
-       Πιο δίκαιη κοινωνία.


Αυτά υπηρετώ και σήμερα. Τολμώ δύσκολες αποφάσεις. Γιατί πάνω από όλα βάζω το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον. Αυτή είναι η μόνιμη έγνοια μου. Αυτός είναι ο γνώμονας των αποφάσεών μου. Παλεύω, όποιο κι αν είναι το προσωπικό μου κόστος, για την Πατρίδα μου και μόνο. Προχωρώ στο δρόμο της ευθύνης. Στο δρόμο που πίστεψα και πιστεύω. Στο δρόμο που μαζί πιστέψαμε. Στο δρόμο που οδηγεί πιο ψηλά την Πατρίδα μας. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Δύναμή μου είστε εσείς. Μόνη δύναμή μου είστε εσείς. Μόνη δύναμή μου είναι η εμπιστοσύνη σας.


Κρατήστε ψηλά τα λάβαρα και τις σημαίες των κοινών μας αξιών. Στείλτε παντού το μήνυμά μας: Συστράτευση. Συσπείρωση. Συμμετοχή. Προχωρούμε δυνατά και προχωρούμε αισιόδοξα. Αυτή η Παράταξη, η δική μας Παράταξη, ξέρει να δίνει μάχες. Ξέρει να κερδίζει μάχες. Ξέρει να κερδίζει αγώνες. Προχωρούμε, όλοι και όλες, μαζί. Αποφασισμένοι να νικήσουμε. «Ναι», να νικήσουμε. Να νικήσουμε για την Πατρίδα μας. Πιστεύω στην ωριμότητα των Μακεδόνων. Πιστεύω στην ωριμότητα των Ελλήνων. Η νίκη είναι στα χέρια μας. Συνεχίστε τον αγώνα. Καμία ψήφος χαμένη. Καμία ψήφος χαρισμένη. Πάμε, όλοι και όλες, μαζί. Πάμε μαζί Μακεδόνες. Πάμε μαζί για τη νίκη.


Μακεδόνες,
Σαλονικιές και Σαλονικοί,


Δεν χρειάζεται να πω ότι αυτή η πόλη θα είναι πάντα, η πόλη της καρδιάς μου. Με συγκινείτε βαθύτατα. Σας ζητώ να απευθυνθείτε σε όλους. Την Κυριακή να μη λείψει κανένας. Αποφασίζουμε για την Πατρίδα μας. Αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Αποφασίζουμε για τα παιδιά μας. Να είμαστε όλοι παρόντες.


Σας ευχαριστώ, σας ευγνωμονώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Το σχέδιό μας έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και ξεκάθαρο ορίζοντα. Είναι ρεαλιστικό. Αποτελεσματικό στην Οικονομία και δίκαιο στην Κοινωνία. Είναι άμεσα εφαρμόσιμο. Οδηγεί με σιγουριά σε μια καλύτερη μέρα.


Η συστράτευσή σας στον κοινό αγώνα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Η κινητοποίησή σας φέρνει τη νίκη. Νίκη απέναντι στο λαϊκισμό. Νίκη απέναντι στην πολιτική ανευθυνότητα. Νίκη απέναντι στον κίνδυνο να μπούμε σε οικονομική περιπέτεια.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Λαύριο, 30 Σεπτεμβρίου 2009
ΟΜΙΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Πολίτες του Λαυρίου,
Κάτοικοι των Μεσογείων,
της Ανατολικής Αττικής,

Η συστράτευσή σας στον κοινό αγώνα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Η κινητοποίησή σας φέρνει τη νίκη. Νίκη απέναντι στο λαϊκισμό. Νίκη απέναντι στην πολιτική ανευθυνότητα. Νίκη απέναντι στον κίνδυνο να μπούμε σε οικονομική περιπέτεια.

Από το Λαύριο, από τα Μεσόγεια, από την Αν. Αττική ένα είναι το μήνυμα: Νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Προχωρούμε όλοι και όλες μαζί. Ενωμένοι. Αποφασισμένοι. Ισχυροί. Αυτή η Παράταξη ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει. Είμαστε η Παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Είμαστε η Παράταξη που δίνει λύσεις σε δύσκολους καιρούς. Προχωρούμε δυνατά. Ανατρέπουμε τα προγνωστικά. Κερδίζουμε για την Ελλάδα. Για όλους τους Έλληνες.

Φίλες και φίλοι,

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι εθνική πρόκληση. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Εμείς έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο και ανοίγουμε τα χαρτιά μας. Δεσμευόμαστε για δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις. Η άλλη πλευρά δεν έχει σχέδιο. Κρύβει τα χαρτιά της. Προτείνει, σε καιρούς δύσκολους, μόνο ευχάριστα, που είναι απραγματοποίητα. Με παροχές, που, ακόμη και μέρος τους αν γίνει πράξη, θα οδηγήσουν τη χώρα σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Θα εκτινάξουν το δημόσιο χρέος, το έλλειμμα. Θα δυσκολέψουν τον δανεισμό της χώρας.

Απλές κουβέντες: Τα πρόσκαιρα ευχάριστα, θα γίνουν μακροχρόνια εξαιρετικά δυσάρεστα. Για όλους τους πολίτες. Όλα αυτά γεννούν σοβαρότατα ερωτήματα για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από το πού θα βρει πόρους για τις παροχές του, έως τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των παροχών. Και επειδή δεν μπορεί να τα απαντήσει, αποφεύγει τον διάλογο. Όχι μόνο μια δεύτερη δημόσια συζήτηση. Αλλά και όλες τις πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις με δημοσιογράφους στην τηλεόραση. Έχει επιβάλλει πλήρη συσκότιση! Και κρύβεται μέσα σ΄ αυτή!

Η Πατρίδα μας έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της.

Η Οικονομία μας...
- δέχεται πίεση από την παγκόσμια οικονομική θύελλα.
- Σηκώνει τεράστια βάρη από το δημόσιο χρέος.
- Αντιμετωπίζει χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες.

Η περίοδος που έχουμε μπροστά μας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία του Τόπου μας. Οι περιστάσεις απαιτούν να πάρουμε άμεσα δύσκολες αποφάσεις. Ανέπτυξα, χωρίς στρογγυλέματα και ωραιοποιήσεις, τους άξονες στους οποίους σχεδιάζουμε να κινηθούμε.

- Είναι ο δραστικός έλεγχος κάθε δημόσιας σπατάλης.
- Είναι ο πόλεμος στη φοροδιαφυγή.
- Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Προτείνουμε να ληφθούν άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Όχι μόνο γιατί τα απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και, κυρίως μάλιστα, διότι τα έχει ανάγκη η Οικονομία μας. Προτείνουμε να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Όχι μόνο για να πετύχουμε ένα μόνιμο νοικοκύρεμα στο Δημόσιο Τομέα. Αλλά και για να βάλουμε στέρεες βάσεις για τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας μας. Λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Θέλουμε να ξέρουν οι πολίτες την αλήθεια. Να ξέρουν πού βαδίζουν.

Το ΠΑΣΟΚ, ενώ τραγικοποιεί τις δυσκολίες, παρουσιάζει ευχάριστες συνταγές. Αναγνωρίζει την ανάγκη περιορισμού του ελλείμματος. Αλλά δεν λέει, ούτε πώς θα το μείωνε, ούτε πού θα έβρισκε τους πόρους. Κάνει το ακριβώς αντίθετο. Εξαγγέλλει δαπάνες δισεκατομμυρίων, που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους. Υποστηρίζουν ότι χρειάζονται 10 δις ευρώ για να περιοριστεί το έλλειμμα κάτω από τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας. Και όμως! Την ίδια ώρα, υπόσχονται στους πάντες τα πάντα. Αυτές οι υποσχέσεις τους - και μιλάω μόνο εκείνες που μπορούν να κοστολογηθούν - ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ.

- Από πού, λοιπόν, θα βρουν, σε ένα ή δύο ή τρία χρόνια, τα 20 δις ευρώ;
- Σε ποιούς θα τα φορτώσουν;
- Από πού θα τα αφαιρέσουν;

Η αλήθεια είναι ότι μοιράζουν κούφιες υποσχέσεις. Ισχυρίζονται ότι έχουν σχέδιο. Δεν το παρουσιάζουν πουθενά! Είναι λευκές σελίδες.

Μιλούν για δυσκολίες, αλλά δεν λένε πώς θα αντιμετωπιστούν. Μιλούν για καθημερινά προβλήματα, αλλά δεν λένε πώς θα λυθούν! Αναγνωρίζουν, μετά από καιρό, ότι υπάρχει διεθνής κρίση. Δεν λένε όμως πώς θα ξεπεραστεί! Πέφτουν συνεχώς σε αντιφάσεις! Αποδεικνύουν έτσι απόλυτη αναξιοπιστία.

Και τι ομολογούν με μισόλογα; Ότι θα δανειστούν ανεξέλεγκτα. Ότι θα αυξήσουν τους φόρους. Τη μία μιλούν για αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και την άλλη δηλώνουν πως δεν θα την αλλάξουν. Αναγνωρίζουν πρόβλημα στο Ασφαλιστικό, αλλά δεν λένε τί θα κάνουν. Ούτε με τα όρια ηλικίας. Ούτε με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Ούτε με το δικό μας νόμο, που μείωσε τα Ταμεία από 133 σε 13. Το νόμο που λυσσαλέα πολέμησαν.

Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπαινίσσεται επαναδιαπραγμάτευση για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης! Υπαινίσσεται επανεξέταση των διεθνών στρατηγικών συμφωνιών που πετύχαμε! Δηλώνει ότι θα ξαναδεί από την αρχή την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Προαναγγέλλει πιθανή επαναγορά μετοχών του ΟΤΕ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο. Ούτε τί θα κάνει τελικά, ούτε πού θα βρει τους πόρους για όλα αυτά, ούτε τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Δεν τολμά να αποκαλύψει κανένα από τα δυσάρεστα μέτρα, που θα έπαιρνε εάν ερχόταν στην εξουσία. Παντού ένα τεράστιο κενό. Φοβάται μην ενοχλήσει κανέναν.

Και ρωτώ:
- Ποιός αισθάνεται ασφαλής μπροστά στο κενό;
- Ποιός δεν αντιλαμβάνεται τί σημαίνει κενό;

Το λέω απλά και καθαρά. Το ΠΑΣΟΚ κινείται στο κενό. Και το κενό σημαίνει περιπέτεια.
Περιπέτεια στην Οικονομία. Περιπέτεια για ολόκληρη την Κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

Όποιοι επισκέφθηκαν το Λαύριο πριν από το 2004, σήμερα δεν το αναγνωρίζουν! Τότε, μόλις πριν από λίγα χρόνια, ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε διαλέξει την πόλη σας για να εξαγγείλει την ανασφάλιστη εργασία των νέων! Το Λαύριο ήταν συνώνυμο της ανεργίας. Από τότε έως σήμερα, άλλαξαν πολλά. Αλλάζουν ακόμη περισσότερα. Τα γνωρίζετε. Τα ζείτε. Από τότε μέχρι σήμερα...
- καλύφθηκαν κενά δεκαετιών.
- Αντιμετωπίστηκαν χρόνιες αντιξοότητες.
- Στηρίχθηκε ο Τόπος.

Με τα έργα που, ήδη, έγιναν. Με τα έργα που δρομολογήθηκαν. Αλλά και με τα έργα, που σχεδιάστηκαν και εξαγγέλθηκαν. Με όλα αυτά που έχουν, ήδη, αλλάξει την εικόνα της περιοχής, μακριά από εκείνη της μιζέριας που υποσχόταν το ΠΑΣΟΚ. Το Λαύριο γίνεται βήμα - βήμα κόμβος μεταφορών, τουρισμού, υπηρεσιών και καινοτομίας.

Αναφέρω, πρώτα απ’ όλα, τα οδικά έργα που βελτίωσαν σημαντικά την προσβασιμότητα:
- Την αναβάθμιση των οδικών αξόνων από το Σταυρό και το Μαρκόπουλο.
- Τον άξονα Παιανία, Σπάτα, Λούτσα.
- Το δρόμο από την Κερατέα στην Ανάβυσσο.
- Το δρόμο Άγιοι Απόστολοι – Χαλκούτσι.
- Έχει, επίσης, δημοπρατηθεί η αναβάθμιση του άξονα Καλύβια – Ανάβυσσος, με παράκαμψη των Καλυβίων.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Τη νέα προοπτική του Λαυρίου και της ευρύτερης περιοχής ενισχύουν πέντε μεγάλα έργα πνοής:
• Έργο πρώτο: Η προέκταση της Αττικής Οδού, με παράκαμψη του Μαρκόπουλου. Έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και εκπονείται η μελέτη.
• Έργο δεύτερο: Ριζική αναβάθμιση του άξονα Μαρκόπουλο – Λαύριο. Με την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων, αλλά και παράπλευρου οδικού δικτύου.
• Έργο τρίτο: Παράκαμψη της Παιανίας και του Κορωπίου.
• Έργο τέταρτο: Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος: Από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, θα φτάνει το 2012 στο Λαύριο. Δύο χρόνια αργότερα, το 2014, με τη σύνδεση και της Πάτρας, ο Προαστιακός θα καλύπτει την απόσταση Πάτρα – Λαύριο σε λιγότερο από 2 ώρες.
• Έργο πέμπτο: Οι εκτεταμένες παρεμβάσεις στο λιμάνι του Λαυρίου. Έχουν ολοκληρωθεί έργα 30 εκ. ευρώ και προγραμματίστηκαν ακόμη περισσότερα. Αφορούν, τόσο την επέκταση, όσο και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής.

Όλα αυτά μεταβάλλουν το Λαύριο και την ευρύτερη περιοχή σε τουριστική ζώνη, κοντά στην πρωτεύουσα. Μετατρέπουν τους δήμους της περιοχής σε προάστια της πρωτεύουσας.

Σημειώνω ακόμη ότι έχουν ήδη δημοπρατηθεί οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι της Αττικής. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 1,8 δις, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, που περιλαμβάνει:
- Τη δυτική Περιφερειακή του Υμηττού.
- Τη Σήραγγα του Υμηττού, που θα συνδέει το Νότιο τμήμα του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια.
- Τους δύο άξονες που θα συνδέουν το νέο αυτοκινητόδρομο των Μεσογείων με τη Ραφήνα και την Αγία Μαρίνα.
- Την ολοκλήρωση του άξονα Σταυρού – Ραφήνας.
- Την ανακατασκευή και υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Η Αττική αποκτά τις υποδομές που χρειάζεται. Οι Νομαρχίες, οι Δήμοι και οι Κοινότητές της ενισχύονται ουσιαστικά:
• Οι Δήμοι και οι Κοινότητες πήραν, στα τελευταία πέντε χρόνια, από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» διπλάσιους πόρους, σε σχέση με την τελευταία εφταετία του ΠΑΣΟΚ.
• Από το Περιφερειακό Πρόγραμμα, χρηματοδοτήθηκαν έργα 400 εκ. ευρώ. Παραδόθηκαν πάνω από 600 νέες αίθουσες διδασκαλίας.
• Δημιουργήθηκε Αστικό Κέντρο Υγείας στα Καλύβια και δρομολογήθηκε η κατασκευή
νοσοκομείου στην Πεντέλη.
• Κατασκευάστηκαν νέοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
• Παραδόθηκαν 2.500 κατοικίες σε δικαιούχους του ΟΕΚ.

Σημειώνω ακόμα την ένταξη της Αττικής στις επιλέξιμες περιοχές για προγράμματα νέων αγροτών και σχεδίων βελτίωσης.

Στον κρίσιμο τομέα του περιβάλλοντος υπογραμμίζω...
- τη συστηματική λύση που προωθούμε στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
- Τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, και αντιπλημμυρικής προστασίας.
- Την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού, εδώ στο Λαύριο.

Οι Δήμοι, στις περιοχές που έπληξαν οι φωτιές, παίρνουν έκτακτη επιχορήγηση. Η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας υποστηρίζεται με την άμεση διάθεση 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Νεοδημοκράτισσες, Νεοδημοκράτες,

Στόχος είναι να κάνουμε το 2011 χρονιά δυναμικής επανεκκίνησης της Οικονομίας. Χρονιά νέας προοπτικής για την Πατρίδα μας. Χρειάζεται γι’ αυτό να ξεκινήσουμε άμεσα τη διαδικασία απαλλαγής από τα βάρη του παρελθόντος. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε άμεσα
τη δημιουργία νέων δομών, μέσα από βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Ξέρουμε ότι τίποτα δεν είναι εύκολο. Ξέρουμε όμως ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτός είναι τώρα ο στόχος μας:
- Η πλήρης εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
- Η διασφάλιση μακροχρόνιας ανάπτυξης.
- Η ευημερία των πολιτών.

Το σχέδιό μας έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και ξεκάθαρο ορίζοντα. Είναι ρεαλιστικό. Αποτελεσματικό στην Οικονομία και δίκαιο στην Κοινωνία. Είναι άμεσα εφαρμόσιμο. Οδηγεί με σιγουριά σε μια καλύτερη μέρα.

Σε άλλη κατεύθυνση, με άλλη αντίληψη, κινείται το ΠΑΣΟΚ. Δεν προτείνει τίποτα συγκεκριμένο. Δεν παρουσιάζει κανένα σχέδιο. Πίσω από τα μισόλογα και τους χρησμούς τους, όπως τόνισα ήδη, φαίνονται μόνο δύο πράγματα: Το ένα είναι η διόγκωση των χρεών. Το άλλο είναι η αύξηση των φόρων. Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Η Κοινωνία έχει τώρα το λόγο. Η Κοινωνία αποφασίζει. Η Κοινωνία επιλέγει:
- Ποιός έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κρίση;
- Ποιός θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να βγάλει τον Τόπο από το αδιέξοδο;
- Ποιός οδηγεί τη χώρα με υπευθυνότητα και τόλμη σε ασφαλή δρόμο;

Η απόφαση είναι δική σας. Πάρτε τις εξελίξεις στα χέρια σας. Πάρτε το μέλλον στα δικά σας τα χέρια. Πάρτε, τώρα, την απόφαση. Την Κυριακή να μη λείψει κανένας. Την Κυριακή να μη χαθεί καμία ψήφος.

Η νίκη αυτή είναι δική μας. Η Ελλάδα χρειάζεται νίκη της σταθερότητας. Νίκη της προοπτικής και της ελπίδας. Νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι στην πρώτη γραμμή. Όλοι και όλες μαζί. Δυνατά, αποφασιστικά, αισιόδοξα. Με πίστη. Με πάθος. Με δύναμη. Η νίκη είναι δική μας. Να θυμάστε η νίκη αυτή κρίνεται από εμάς. Κρίνεται από εμάς και είναι στα δικά μας χέρια. Μπροστά λοιπόν όλοι και όλες μαζί.