Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

30.1.10

Πρώτα από όλα, θα συμφωνήσω με αυτό που είπε ο George Soros, ότι πρέπει να δείξετε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Αθήνα 29 Ιανουαρίου 2010
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΟ REUTERS
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ STEVE CLARKE





ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ήδη νωρίτερα ότι δεν περιμένετε 2 πακέτα από την Γαλλία ή την Γερμανία, όπως αναφέρθηκε από κάποιους. Δεν νομίζετε ότι θα χρειαστείτε έστω και μικρή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα από όλα, θα συμφωνήσω με αυτό που είπε ο George Soros, ότι πρέπει να δείξετε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Και πράγματι, λάβαμε ψήφο εμπιστοσύνης μερικές ημέρες πριν, όταν ζητήσαμε δάνειο από την αγορά, το οποίο προσημειώθηκε έως και 5 φορές πάνω από το ποσό που ζητήσαμε. Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Και το γεγονός ότι σήμερα είχαμε αυτές τις διαδόσεις, εγείρεται από το κλίμα της αγοράς που υπάρχει ανά τον κόσμο και φυσικά από τις πολλές φήμες που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα. Δηλαδή, ότι αναζητούσαμε Κινέζους επενδυτές, γεγονός το οποίο τόσο οι Κινέζοι επενδυτές όσο και εμείς αρνηθήκαμε.

Εντούτοις, όλη αυτή η ιστορία δημιούργησε αρνητικό κλίμα και στη συνέχεια μια νέα φήμη κυκλοφόρησε, ότι δηλαδή, ήρθα σε επαφή με τον Πρόεδρο Σαρκοζί και την Αγνκελα Μερκελ. Και πάλι δεν ισχύουν αυτά. Δεν ζητάμε επιπλέον χρήματα από την ΕΕ. Παίρνουμε χρήματα από τα δομικά κεφάλαια τα οποία έχουν ήδη πιστωθεί για τη χώρα μας και θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της χώρας μας. Και μαζί με την εφαρμογή του προγράμματός μας - του Προγράμματος Ανάπτυξης και Σταθερότητας - πιστεύω ότι είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα διαρκώς αυξανόμενο κλίμα εμπιστοσύνης στις αγορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δηλώνετε κατηγορηματικά ότι δεν χρειάζεστε βοήθεια από την ΕΕ, ότι θα λύσετε μόνοι σας τα προβλήματά σας μέσω των αγορών. Αυτό είναι ιδανικό σενάριο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πράγματι. Έχουμε τη βοήθεια την οποία χρειαζόμαστε. Την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα και φυσικά τη στενή συνεργασία με την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και οι εταίροι μας εφαρμόζουν ένα πολύ δύσκολο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είναι ένα πολύ δύσκολο Πρόγραμμα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι και θα το υλοποιήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, εργάζεστε πάνω στο σχέδιο το οποίο ήδη προτείνατε ή έχει δημιουργηθεί ένα καινούργιο σχέδιο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, δεν είναι καινούργιο το σχέδιο. Το σχέδιο είναι ξεκάθαρο, επεξεργάσιμο, με πολλά δομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα, τα οποία πρέπει να λάβουμε για να μειώσουμε τον προϋπολογισμό μας. Ο στόχος μας είναι να είμαστε κάτω του 3% έως το 2012, δηλαδή κάτω του βασικού κριτηρίου για τα ελλείμματα, και αυτή τη χρονιά, να έχουμε μείωση των ελλειμμάτων μας ύψους 4%, δηλαδή από 12,7 σε 8,7. Και αυτό θα το επιτύχουμε με την εφαρμογή πολλών μέτρων, όπως π.χ. φορολογικών μέτρων, με την περικοπή των δημόσιων εξόδων και λοιπά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ένα αξιόπιστο σχέδιο, το γνωρίζουμε , αλλά το πρόβλημα είναι ότι παρόλο που η αγορά γνωρίζει το σχέδιο οι φήμες συνεχίζουν να υπάρχουν για την εφαρμογή του. Άρα μήπως το σχέδιο αυτό δεν χαίρει αξιοπιστίας και πρέπει να κάνετε και κάτι περισσότερο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως σας είπα, λάβαμε ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα, όταν ζητήσαμε δανειοδότηση στις αγορές, οπότε πιστεύω, ότι τελικά οι αγορές δεν είναι και τόσο αρνητικές. Είναι πράγματι ακριβές και θα θέλαμε να τις δούμε να μειώνουν τις τιμές τους, αλλά όπως και να το κάνουμε λάβαμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και καθώς το σχέδιο είναι υλοποιήσιμο, πιστεύω ότι οι αγορές περιμένουν να δουν πόσο αποφασισμένοι είμαστε για τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει.

Έχουμε λάβει σημαντικά μέτρα, όπως η νέα Στατιστική Υπηρεσία, η οποία είναι απολύτως ανεξάρτητη και η οποία έχει μέλη τής EUROSTAT στη Διοίκησή της, για να έχουμε απόλυτη διαφάνεια. Αλλά πρόκειται να λάβουμε και άλλα μέτρα, τα οποία όταν υλοποιηθούν πιστεύω ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκοπεύετε να υλοποιήσετε τα μέτρα αυτά το συντομότερο δυνατό;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι. Θέλουμε να τα υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν, ώστε η περίοδος αυτή που δεν χαίρει αξιοπιστίας από τις αγορές, να περάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θα επιταχύνουμε την υλοποίηση των μέτρων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιο τρόπο θα επιταχύνετε τις διαδικασίες μείωσης των ελλειμμάτων σας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θα δρομολογηθούν γρηγορότερα. Το πρώτο είναι το φορολογικό σχέδιο, με το οποίο θα ανασυγκροτήσουμε το φορολογικό σύστημα και το οποίο ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί για τον Απρίλιο, θα τεθεί σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο. Το συνταξιοδοτικό σχέδιο, το οποίο είχε προβλεφθεί για τον Ιούνιο, θα υλοποιηθεί μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου. Οπότε, ήδη επιταχύνουμε κάποιους από τους σημαντικούς τομείς αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΕΚΤ ισχυρίζεται ότι μιλάτε με τους πολιτικούς συνεργάτες σας στο πλαίσιο της ΕΕ. ‘Έχετε συζητήσεις και με άλλους Οργανισμούς εκτός ΕΕ, όπως για παράδειγμα το ΔΝΤ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μα φυσικά έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Dominic Stross, αλλά μόνο για να τον συμβουλευτώ πάνω σε χρηματοοικονομικά θέματα, στα οποία έχει μεγαλύτερη εμπειρία. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνεργασία μας γίνεται καθαρά για να μας βοηθήσει με την εμπειρία που κατέχει, όπως για παράδειγμα στους τομείς αναδιάρθρωσης, στον τρόπο με τον οποίο θα καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό μας και σε κάθε άλλο θέμα στο οποίο θα υπάρξουν αλλαγές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο αποφασισμένοι είστε να παραμείνετε εντός του ευρώ; Ο George Soros, υποστηρίζει, ότι η Ελλάδα δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται να βρεθεί εκτός ζώνης. Υποστηρίζετε την παρούσα θέση;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Απόλυτα. Το να είμαστε εντός ευρωζώνης έχει κάποιες δυσκολίες, γιατί πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι. Αλλά αυτό αποσκοπούμε. Να είμαστε πειθαρχημένοι, να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας. Έχουμε λάβει εντολή αλλαγής. Έχω λάβει προσωπικά εντολή αλλαγής από τον Ελληνικό λαό, ο οποίος και πιστεύει, ότι είμαστε αποφασισμένοι. Και πράγματι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτές τις αλλαγές.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης