Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

2.2.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ GUIDO WESTERWELLE ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ
Αθήνα 2 Φεβρουαρίου 2010



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλησπέρα σας. Είχα σήμερα μια εγκάρδια και πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, τον κ. Guido Westerwelle. Η συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε τους στενούς δεσμούς φιλίας και την καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.

Εξετάσαμε δυνατότητες της συνεργασίας μας και ανταλλάξαμε απόψεις για ευρωπαϊκά, διεθνή αλλά και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στόχος μας, ανάμεσα σε άλλα, είναι η διεύρυνση και η εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς. Όπως είναι αυτονόητο, μεγάλο μέρος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από τα θέματα που αφορούν την οικονομική κρίση, ένα ζήτημα που απασχολεί όλες τις χώρες ξεχωριστά, και βεβαίως το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Είχα λοιπόν την ευκαιρία να ενημερώσω σε βάθος τον κ. Υπουργό, για τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει, αλλά και για τα μέτρα, τους στόχους και τις πολιτικές που έχουμε δρομολογήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα και να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας, για να γίνει πιο ανταγωνιστική, πιο βιώσιμη, πιο δίκαιη.

Μιλήσαμε επίσης για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε πια την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η οποία δίνει νέες και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας, αλλά βεβαίως και μια πιο ισχυρή Ευρώπη και στο διεθνές στερέωμα.

Οι προοπτικές της διεύρυνσης, από τα θέματα της Τουρκίας, μέχρι βεβαίως τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, απασχολούν έντονα και τις δύο χώρες. Τόνισα την ελληνική πρωτοβουλία για την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με χρονολογία - ορόσημο το 2014. Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναδείξει περαιτέρω, στα Δυτικά Βαλκάνια, το κατ' εξοχήν χαρακτηριστικό της γνώρισμα, ότι δηλαδή αποτελεί χώρο ασφάλειας και κοινών δημοκρατικών αξιών και ιδεωδών.

Η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων της Ν.Α. Ευρώπης είναι ένα όραμα για μια ενοποιημένη Ευρώπη, αλλά είναι και μια σημαντική εγγύηση για την ασφάλεια και την εμπέδωση των δημοκρατικών μας αξιών και κανόνων.

Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την πρόοδο στις συνομιλίες για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και, βεβαίως, είχαμε μια εκτενή συζήτηση για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό και για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και, βεβαίως, για τη διάθεσή μας να βρούμε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση.

Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση στο Ιράν, αλλά και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Λονδίνου για το Αφγανιστάν, μια πολύ σημαντική διάσκεψη.

Μας απασχόλησε ακόμη το σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα μας, όπως βεβαίως και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, της παράνομης μετανάστευσης. Ενημέρωσα τον Υπουργό για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε, ώστε να αναβαθμίσουμε την πολιτική μας για το άσυλο και την υποδοχή των λαθρομεταναστών.

Παράλληλα, συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν περιθώρια πολύ μεγαλύτερης και στενότερης συνεργασίας, μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων των χωρών μας, και σε αυτό τον τομέα.

Μιλήσαμε και για τα θέματα της Μέσης Ανατολής. Ο Αντικαγκελάριος με ενημέρωσε για τις επαφές, πιστεύω γόνιμες επαφές, που είχε και με τις δύο πλευρές, σε πρόσφατο ταξίδι του.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για την κοινή βούληση των χωρών μας, να συνεχίσουμε αυτή τη στενή συνεργασία και να την ενισχύσουμε. Μια συνεργασία, που μέχρι σήμερα έχει αποδώσει πολλούς καρπούς.

Και πάλι καλώς ορίσατε. Καλή παραμονή και καλό ταξίδι.

G. WESTERWELLE: Σας ευχαριστώ θερμά. Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό, κ. Παπανδρέου, γι' αυτή την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή σε αυτή τη θαυμάσια χώρα, την Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα με ένα μεγάλο παρελθόν και μια εντυπωσιακή ιστορία, αλλά εγώ είμαι πεπεισμένος, ότι είναι και μια χώρα με ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της, με πάρα πολλές προοπτικές.

Εμείς, οι Γερμανοί και οι Έλληνες, οι Έλληνες και οι Γερμανοί, αν θέλετε, δεν είμαστε μόνο εταίροι, αλλά είμαστε και χώρες που μας ενώνουν φιλικοί δεσμοί, καθ' ότι οι χώρες μας, και σε οικονομικό, και σε κοινωνικό επίπεδο, έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία. Συνεργαζόμαστε, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε διεθνές και, βεβαίως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεργασία μας είναι πραγματικά εντυπωσιακή και επιθυμούμε να την εμβαθύνουμε.

Η καλή φιλία και οι φίλοι γενικότερα, στις δύσκολες στιγμές φαίνονται. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μεγάλες προκλήσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω των δημοσιονομικών της. Η κρίση αυτή έχει επιφέρει δυσκολίες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα λοιπόν είναι ακράδαντα πεπεισμένη και αποφασισμένη, και εγώ τη στηρίζω, να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, να τις αντιμετωπίσει και να τις επιλύσει αποτελεσματικά.

Είναι γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή, είναι απαραίτητο να καταβληθούν προσπάθειες. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας και όλοι μας επιθυμούμε αυτό το οποίο ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός. Ευχόμεθα στον ίδιο και στην Κυβέρνησή του να επιτύχει.

Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο δρομολόγησε η Ελληνική Κυβέρνηση, δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας, αλλά είναι κατηγορηματικά και προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι θέμα σταθερότητας. Βεβαίως και είναι σημαντική η επιτυχία για την ίδια την Ελλάδα, όμως αυτή η επιτυχία θα σημαίνει και σταθερότητα και επιτυχία για ολόκληρη την Ευρώπη.

Γι' αυτό λοιπόν, εμείς στηρίζουμε την Ελληνική Κυβέρνηση στις προσπάθειες που θα καταβάλλει, για να λάβει αποτελεσματικά μέτρα προς αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, μου εξήγησε προσωπικά ο ίδιος το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εγώ λοιπόν, κατόπιν τούτου, είμαι αισιόδοξος, είμαι πεπεισμένος ότι, αυτή η σταθεροποίηση, αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αυτό το Πρόγραμμα Ανάπτυξης, πράγματι αποτελούν και νέες ευκαιρίες και οι ευκαιρίες αυτές θα λάβουν σάρκα και οστά, εφόσον στηριχθούν από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Εμείς, ως Ευρωπαίοι, θέλουμε να εκφράσουμε -και γι' αυτό το λόγο ήρθα εξάλλου σήμερα εδώ- την απεριόριστη εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική Κυβέρνηση, την άνευ όρων εμπιστοσύνη μας προς τα μέτρα μεταρρύθμισης και προς τον κ. Πρωθυπουργό.

Θέλουμε να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα, να στηρίξουμε αυτό το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας, αλλά και του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βεβαίως και μιλήσαμε για τα φλέγοντα θέματα της διεθνούς ημερήσιας διάταξης, ακούσατε από τον κ. Πρωθυπουργό ορισμένα επ’ αυτών. Όσον αφορά το Αφγανιστάν, είχα κι εγώ τη δυνατότητα να μεταφέρω τις δικές μου απόψεις και τα συμπεράσματά μου από τη συνάντηση στο Λονδίνο.

Συζητήσαμε και για το Ιράν και ανταλλάξαμε απόψεις για πάρα πολλά άλλα θέματα. Πρέπει να σας πω ότι, πραγματικά, διαπιστώσαμε εντυπωσιακή ταύτιση απόψεων, σε αυτές τις συζητήσεις, αλλά και στην ανάλυση γενικότερα της κατάστασης.

Ο κ. Πρωθυπουργός νομίζω είπε ήδη τα πιο σημαντικά και γι' αυτό, τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά, για τη θερμή φιλοξενία, και να εκφράσω ότι παραμένουμε πιστοί στη φιλία των δύο λαών, ότι έχουμε εμπιστοσύνη στις μεταρρυθμίσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και αισιοδοξία ότι, με αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, θα καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα προς όφελος της Ελλάδας, της Γερμανίας και αδιαμφισβήτητα του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευχαριστώ για άλλη μία φορά για τη φιλοξενία και επιτρέψτε μου να προσθέσω και μία προσωπική νότα. Σήμερα, για άλλη μία φορά, είχα την ευκαιρία να δω, γιατί είναι τόσο ωραία να βρίσκεται κανείς στην Ελλάδα, να ζει εδώ, όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά καθαρά για πολιτιστικούς.

Όσους ενδιαφέρει από εσάς, να ξέρετε ότι ο Καθηγητής μου, στον οποίο έγραψα τη διδακτορική μου διατριβή, ήταν Έλληνας. Και χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ, σε αυτή την τόσο όμορφη και φιλική χώρα.

Ευχαριστώ πολύ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης