Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

9.3.10

Συνάντηση με Χίλαρι Κλίντον

Χθες πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχει συνεργαστεί επανειλημμένα στο παρελθόν με την Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε συνεργασία και στο μέλλον.



Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση τόνισε ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη ελέγχων στο οικονομικό σύστημα και σημείωσε ότι μετά τις συναντήσεις του με την κα Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί, τον κ. Μπράουν και τον κ. Θαπατέρο η Ευρώπη είναι έτοιμη να εργαστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κερδοσκοπίας στην επόμενη σύνοδο του G20.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός μίλησε για δύσκολες αποφάσεις που έχουν στόχο να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων και ευχαρίστησε την κα Κλίντον για τα θερμά της λόγια και την αλληλεγγύη που επέδειξε.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία για την ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά βήματα εκ μέρους της Άγκυρας σε ό,τι αφορά το Πατριαρχείο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπως φυσικά και στην Κύπρο, όπου υπενθύμισε ότι παραμένουν οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

Σημείωσε δε ότι σύντομα θα υποδεχθεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει μια νέα ώθηση στη διαδικασία προσέγγισης που άρχισε πριν μερικά χρόνια και θα επιτρέψει την επίτευξη προόδου σε θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός γνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και η κυβέρνηση παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να αλλάξει τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι ο ίδιος εξελέγη πρόσφατα με στόχο να υλοποιήσει τις αλλαγές αυτές.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θέλει να τερματιστεί ο ακριβός δανεισμός, με επιτόκια πολύ υψηλότερα από αυτά που δανείζονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για αυτό ζητά την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Έτσι, ώστε οι κερδοσκόποι να μη δημιουργούν ένα περιβάλλον, το οποίο αναγκάζει την Ελλάδα να δανείζεται με υψηλά επιτόκια" τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση η κα Κλίντον κατέστησε σαφές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τα βήματα που ακολουθεί η Αθήνα και τις αλλαγές που προωθεί με δεδομένες τις οικονομικές συνέπειες της κατάστασης που κληρονόμησε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, η κα Κλίντον τόνισε ότι αυτός είναι στρατηγικός και ότι η "Ατζέντα 2014" για την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αποτελεί στόχο και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρα, όμως, από τη συγκεκριμένη στρατηγική, συνέχισε η κα Κλίντον, η Ελλάδα αποτελεί έναν απόλυτα απαραίτητα εταίρο για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και οι ελληνικές δυνάμεις στο Κόσσοβο αποτελούν ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της πραγματικότητας. Και όχι μόνο καλωσορίζουμε, αλλά εκτιμούμε πολύ την ηγετική παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαιρέτησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και δέχθηκε την προτροπή του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συζητήσουν οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη την ανάγκη βελτίωσης των ελεγκτικών μηχανισμών στις αγορές κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής του G20.

Η Χίλαρι Κλίντον στην αρχή των δηλώσεών της υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην ανάδειξη των δημοκρατικών αξιών του δυτικού πολιτισμού "Είναι μεγάλη χαρά που υποδέχομαι τον πρωθυπουργό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Ελλάδα είναι γενέτειρα της δημοκρατίας, οπότε κάθε φορά που διενεργούνται δημοκρατικές εκλογές, οπουδήποτε στον κόσμο, η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει πνευματικά δικαιώματα" ανέφερε η κα. Κλίντον.

Ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμβολή της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να είσαι στόχος τρομοκρατών. "Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τον βίαιο εξτρεμισμό που απειλεί την ειρήνη των λαών" είπε χαρακτηριστικά η κα Κλίντον.

"Μεταξύ των νέων σημαντικών προκλήσεων στο σημερινό κόσμο είναι η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει ανθρώπους στην ανεργία, κατέστρεψε επιχειρήσεις και έχει αδειάσει τα κρατικά ταμεία, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ελλάδα. Γνωρίζω ότι αυτές είναι δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα, αλλά θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πρόκληση μετά την ανάληψη της εξουσίας. Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και τα δύσκολα οικονομικά μέτρα που παίρνει για να αντιμετωπίσει το ζήτημα", ανέφερε στη συνέχεια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

"Επίσης, συζητήσαμε για τα Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα έχει ένα ρόλο-κλειδί να παίξει για την προώθηση οικονομικών ευκαιριών, της σταθερότητας και της δημοκρατίας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης των Βαλκανικών χωρών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς είναι καθοριστική για την περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη και συγχαίρουμε την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή".

"Συζήτησα επίσης με τον πρωθυπουργό τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του να ενδυναμώσει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δύο στενοί φίλοι των ΗΠΑ και μια εποικοδομητική σχέση είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών".

"Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, επανέλαβα των υποστήριξή μας στις διαπραγματεύσεις των οποίων ηγούνται οι ίδιοι οι Κύπριοι υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Συγχαίρω και τους δύο Κύπριους ηγέτες που δουλεύουν σκληρά στις συνομιλίες για λύση του προβλήματος και για την πρόοδο που έχουν κάνει".

"Η Ελλάδα είναι άξιος σύμμαχος και έμπιστος εταίρος και ξέρω πως ο πρόεδρος προσβλέπει στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό", κατέληξε η κα Κλίντον.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης