Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

13.4.10

Συνάντηση της Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ζήση με μέλη της Γαλλικής Γερουσίας.


Αθήνα, 12 Απριλίου 2010
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ροδούλα Ζήση συναντήθηκε με μέλη της Γαλλικής Γερουσίας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Simon Sutour παρουσία του Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Christophe Farnaud.



Ο Γερουσιαστής κ. Simon Sutour εξέφρασε τη χαρά και την τιμή των μελών της Γαλλικής Γερουσίας, επί τη ευκαιρία της υποδοχής τους από την Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία δεν ξεχνά την ιστορική συμβολή της Ελλάδας, χώρας με μεγάλη εμβέλεια σε σχέση με το μέγεθός της, στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και του γαλλικού, ιδιαίτερα, πολιτισμού, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στη Μασσαλία, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, ως «πόλη των Φωκαέων».

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι παραδοσιακά άριστες σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας, βασισμένες στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του πολιτισμού και οι τρόποι με τους οποίους αυτές μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, ιδίως με την αξιοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας και του θεσμού της συναδέλφωσης μεταξύ ελληνικών και γαλλικών πόλεων. Συγκεκριμένη αναφορά έγινε σχετικώς στην υποστήριξη που έχει παράσχει η Γαλλία στη χώρα μας κατά την τρέχουσα δημοσιονομική κρίση, αποδεικνύοντας ότι είναι αληθινή φίλη της Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ζήση στην ανάγκη μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής πρωτοβουλίας για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, καθώς και για τη θεσμική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας, δια της καλύτερης ρύθμισης των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Εξάλλου, τόνισε την απόλυτη ανάγκη έμπρακτης υποστήριξης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης κατά την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία, κατά κοινή ομολογία, δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να πλήξει και άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και να εξελιχθεί σε αλυσιδωτή αντίδραση με σοβαρές συνέπειες για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στη γαλλικής εμπνεύσεως Πρωτοβουλία για την Ένωση της Μεσογείου, η οποία αποσκοπεί στην ουσιαστική ενδυνάμωση των σχέσεων και του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των χωρών της λεκάνης της Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση αναφέρθηκε εκτενώς στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, λέγοντας ότι πρόκειται για μείζονος σημασίας αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός, το οποίο θα προσφέρει μια άριστη ευκαιρία για την ανάδειξη και την ενίσχυση των σχέσεων φιλίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών, καθώς και μια νέα αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή, ενισχύοντας τον τουρισμό, το εμπόριο και την οικονομία.

Περαιτέρω, η κ. Ζήση, με την ιδιότητα της Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, έθεσε το θέμα των σχέσεων μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων της Ένωσης, τοποθετώντας αυτές στο πλαίσιο του προβλεπόμενου από τη Συνθήκη της Λισαβόνας ελέγχου της τήρησης των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας κατά την ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία. Η κ. Ζήση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η δυναμική και ουσιαστική εμπλοκή των εθνικών κοινοβουλίων στην ευρωπαϊκή πολιτική πράξη είναι σε θέση να επαναφέρει το αναγκαίο στοιχείο της πολιτικής, που ελλείπει από τη σημερινή, ίσως υπερβολικά τεχνοκρατική Ευρώπη, κρατώντας ζωντανό και επίκαιρο το ιδεώδες της αληθινής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, πάνω στη βάση της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης