Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

29.4.10

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ KAI ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ MIRCO CVETKOVIC ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2010
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
MIRCO CVETKOVIC
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ





Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλησπέρα σας. Με μεγάλη χαρά, υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα τον φίλο Πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Mirco Cvetkovic, ο οποίος βρίσκεται και πάλι στη χώρα μας, τιμώντας με την παρουσία του τη φετινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που οργάνωσε το περιοδικό «Economist» στην Αθήνα.

Με τον κ. Cvetkovic είχαμε μία φιλική και χρήσιμη συζήτηση, με την οποία επιβεβαιώσαμε για άλλη μία φορά το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοσερβικών σχέσεων, οι οποίες βέβαια βασίζονται στη μακραίωνη, παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο λαών, και αυτό αποτυπώνεται στις συχνές ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου, αλλά και στο μεγάλο αριθμό των Σέρβων πολιτών που επιλέγουν τη χώρα μας και για τις διακοπές τους.

Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη θέση, ότι η Σερβία αποτελεί για μας στρατηγικό εταίρο και προνομιακό συνομιλητή της Ελλάδας, καθώς και ότι είναι μια χώρα που μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, την ευημερία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα από τα κύρια θέματα της συζήτησής μας ήταν βεβαίως η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ένθερμα και εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά. Μετέφερα στον κ. Cvetkovic τη στάση της Ελλάδας, ότι η Σερβία πρέπει να καταστεί το ταχύτερο δυνατό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέση η οποία δικαιωματικά της ανήκει. Σημαντική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση ήταν βέβαια και η απελευθέρωση των θεωρήσεων, την οποία και η Ελλάδα υποστήριξε σθεναρά.

Θέλω να χαιρετίσω την απόφαση του Σερβικού Κοινοβουλίου, σχετικά με την Σρεμπρένιτσα, με την οποία αντιμετωπίσατε με τόλμη το παρελθόν. Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή συμβάλλει στην εμπέδωση του καλού κλίματος στις σχέσεις Σερβίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ευρύτερα στη βαλκανική περιοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίσαμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την «Πρωτοβουλία 2014», για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πάντα βεβαίως εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αυτή του σεβασμού στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Σε ό,τι αφορά στο Κόσσοβο, τόνισα στον κ. Cvetkovic το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για όλες τις εξελίξεις, με κύρια προτεραιότητα τη διατήρηση της σταθερότητας, την οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και το μείζονος σημασίας ζήτημα της προστασίας των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσσοβο.

Η ελληνική συμμετοχή στην EULEX και στην KFOR, καθώς και ο ορισμός του επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στην Πρίστινα, Πρέσβη κ. Μοσχόπουλου, ο οποίος είναι και μεσολαβητής για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσσοβο, αποδεικνύουν έμπρακτα την αφοσίωσή μας στους ανωτέρω στόχους.

Θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο της Κυβέρνησης του κ. Cvetkovic, για την πρόοδο και την ευημερία του φίλου Σερβικού λαού. Και πάλι, καλώς ορίσατε.

Μ. CVETKOVIC: Ευχαριστώ. Πράγματι, αυτή ήταν μία συνάντηση μεταξύ φίλων, οι οποίοι έχουν μακροχρόνια σχέση. Και ασφαλώς, είμαστε φίλοι και τώρα, και θα είμαστε φίλοι και στο μέλλον.

Τα βασικά θέματα της συζήτησης ήταν το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων και ο προσανατολισμός της Σερβικής Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η Σερβία στηρίζει την Ατζέντα 2014, την οποία προωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση. Η θέση μας είναι στην Ευρώπη και, θέλουμε η ολοκλήρωση αυτή, να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα και, ασφαλώς, αυτό αναφέρεται όχι μόνο στη Σερβία, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό, η περιφερειακή συνεργασία είναι ένας από τους πολύ σπουδαίους παράγοντες και εμείς, εδώ, αυτήν προωθούμε, και μέσω αυτής της επίσκεψης στην Ελλάδα, αλλά και προ μερικών ημερών, όταν είχαμε συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, καθώς και με τον Πρόεδρο της Κροατίας, ο οποίος είχε συναντηθεί και με τον κ. Σίλατζιτς. Θέλουμε να αναπτύξουμε την ανάγκη αυτής της βαλκανικής συνεργασίας στο θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο, έχουμε μια ορθή στάση, ότι η αυτο-ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους, είναι αντίθετη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Και ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη στήριξη.

Συζητήσαμε επίσης και κάποια άλλα θέματα. Εγώ εξέθεσα την οικονομική κατάσταση στη Σερβία, τι είναι εκείνο το οποίο πράττουμε - και βλέπουμε ότι και εδώ κάνετε πολλά για να ξεπεράσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

Εγώ θα είμαι ένας από εκείνους τους πολίτες της Σερβίας, που έρχονται να παραθερίσουν φέτος στην Ελλάδα - και αυτό, το κάνω τα τελευταία 10-15 χρόνια. Είναι και μία προσωπική συνεισφορά στις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλό σας ταξίδι.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης