Τέλος στη φιλολογία περί ανασχηματισμού θέλησε να βάλει ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας από τους υπουργούς του να σταματήσουν είτε δημόσια, είτε σε ιδιωτικό επίπεδο αυτές τις συζητήσεις.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αν κάποια μέλη της κυβέρνησης επιλεγούν να στηριχθούν ως υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ τότε, εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει συμπλήρωση των θέσεών τους στην κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν χρόνιες δυσλειτουργίες που αφορούν στον τρόπο διακυβέρνησης και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί και αυτό θα αλλάξει, αλλά αυτές οι αλλαγές «δεν αφορούν ειδικά το ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα, αλλά περισσότερο στο ζήτημα του εσωτερικού συντονισμού, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση κ. α. μέσα από ένα κεντρικό επιτελείο».
Δεν μιλάμε, διευκρίνισε, για υπερ- υπουργεία, αλλά για τη σύγχρονη λειτουργία της κυβέρνησης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι «έχουμε καταφέρει και έχουμε μπει σε έναν δρόμο, αλλά χτίζουμε παράλληλα και μια νέα πραγματικότητα με τις αλλαγές που κάναμε», ενώ στάθηκε και στα ορόσημα που έχει ενώπιόν της η κυβέρνηση.
«Τα ορόσημα είναι σαφή. Είναι η 3η Σεπτέμβρη, με το Εθνικό Συμβούλιο, είναι η παρουσία μας στη ΔΕΘ, είναι βεβαίως η κατάθεση του προϋπολογισμού, είναι η συμπλήρωση στις 4 Οκτώβρη ενός έτους της κυβέρνησής μας από την εκλογική αναμέτρηση, είναι η μάχη των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, που σηματοδοτεί, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όχι απλώς μια πολιτική ανατροπή, αλλά και την ανατροπή της αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του κράτους, με μια επιτελική κυβέρνηση και με αποκεντρωμένες σοβαρές αρμοδιότητες, πόρους και λειτουργίες, κοντά στον πολίτη, από την Αυτοδιοίκηση», τόνισε.
Στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν τα θέματα των κλειστών επαγγελμάτων, της παιδείας και της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, η δε υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενημέρωσε για το θέμα των κουνουπιών - φορέων του ιού του δυτικού Νείλου,αλλά και την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σε ό,τι αφορά το Ιστορικό Κέντρο συζητήθηκαν μετά απο εισηγήσεις των κ.κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και Σπ. Βούγια τα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσά που απαιτούνται για την ανάπλαση του Κέντρου, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως η Αθήνα πρέπει να γίνει πιλότος για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος,για τα κοινωνικά προβλήματα, το δε κέντρο της πρωτεύουσας πρέπει να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.
Η Υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο για την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
"Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα"
Σε ό,τι αφορά τα κλειστά επαγγέλματα σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του Αυγούστου τα υπουργεία πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στην επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου προς αυτά, με την οποία τους ζητούσε να αναφέρουν ποια κλειστά επαγγέλματα υπάγονται στην ύλη τους, ποια είναι τα εμπόδια που υπάρχουν, τι λέει η διεθνής πρακτική και τι αναφέρει η νομολογία.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπενθύμιζαν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πηγαίνει "πακέτο" με την οδηγία 123 της ΕΕ (πρώην Μπόλγκενστάιν) για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και υπ' αυτή την έννοια για κάποια απ' αυτά, όπως οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, απαιτούνται απλώς κάποιες υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες ορίζονται οι όροι του ανοίγματός τους. Για τα άλλα επαγγέλματα - πλην των μεταφορών- (φορτηγά), τα οποία αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία- οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξειδικεύει το άνοιγμα κατ' επάγγελμα, αλλά θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ρυθμίζεται συνολικά το άνοιγμά τους.
Θα ακολουθήσει διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ενώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για "μνημόνιο 1" και "μνημόνιο 2" οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συζήτηση αυτή είναι άνευ περιεχομένου, διότι δεν υπάρχουν διαφορετικά μνημόνια, αλλά ένα, το οποίοι επικαιροποιείται κάθε τρίμηνο.
Στην κάθε φορά επικαιροποίηση αφαιρούνται οι αναφορές σε όσα μέτρα έχουν ληφθεί και ολοκληρωθεί και εξειδικεύεται η αναφορά σε όσα έχουν απομείνει να ρυθμιστούν.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κύκλοι αυτοί ανέφεραν τον ΟΣΕ, όπου στο μνημόνιο του Μαϊου, όπως είπαν χαρακτηριστικά, η αναφορά σ' αυτόν ήταν "πέντε γραμμές" και τώρα εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις για τον οργανισμό, ενώ το ίδιο ανέφεραν και για την ενέργεια.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους,η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι εκτός μνημονίου, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθεί το επικαιροποιημένο κείμενο, ανέφεραν ότι αυτό θα έρθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για ενημέρωση και συζήτηση.
Ερωτηθείσες για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων,πηγές του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι αντιδράσεις πηγάζουν περισσότερο απο το φόβο για νέα μέτρα και σημείωσαν για παράδειγμα ότι η μετάβαση του ΦΠΑ απο 11% σε 23% για ορισμένα προϊόντα, περιλαμβανόνταν στο μνημόνιο του Μαϊου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πρόσθεσε ότι μπορεί τα έσοδα που αναμένονται απο την αύξηση αυτή να υποκατασταθούν απο άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.
Προσπαθούμε, δηλαδή, να το περιορίσουμε, εκτιμούσαν οι ίδιοι κύκλοι, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος δεν έχουν βρεθεί, αλλά γίνονται συζητήσεις.
Επιπλέον, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα το 2010 και εξηγούσαν ότι τα μέτρα του 2011 περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και θα αναφέρονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου και θα ληφθούν το επόμενο έτος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ανάπτυξης, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι συνολικά για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.