Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

4.9.10

Με αυθορμητισμό καταθέτουν τις απόψεις τους οι Έφηβοι Βουλευτές

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2010
Τις προσωπικές τους αλήθειες για τα προβλήματα, τις αγωνίες, τις ανησυχίες της γενιάς τους κατέθεσαν μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ομογένεια, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΙΕ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων.



Την πρώτη μέρα συνεδρίασαν οι Επιτροπές, που αντιστοιχούν στις Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων, Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά τις τοποθετήσεις τους, οι έφηβοι βουλευτές, αναφέρθηκαν σε θέματα που τους απασχολούν παρουσιάζοντας προτάσεις για ανανέωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Παράλληλα, επικεντρώθηκαν στη διατύπωση προτάσεων που θα ενισχύουν και θα προάγουν την πολιτιστική κληρονομιά μας, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην ελλιπή μέριμνα για ψυχαγωγία των παιδιών, κάτι που οδηγεί, όπως τόνισαν, σε έφηβους εξαρτημένους από το διαδίκτυο.

Στην πλειοψηφία τους οι έφηβοι βουλευτές κατά την πρώτη μέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων διατύπωσαν την έλλειψη ελεύθερου χρόνου για τους μαθητές σήμερα, γεγονός που τους στερεί την ενασχόληση με τον αθλητισμό, αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες που τόσο αγαπούν. Ιδιαίτερα έθιξαν το θέμα της αξιολόγησης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Μίλησαν ακόμη, για τις ευκαιρίες που αξίζει να δοθούν στους νέους προβάλλοντας τα όνειρα και τις επιδιώξεις τους, ζήτησαν διαρκή αξιολόγηση και επιμόρφωση των καθηγητών τους.

Στις δύο Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων οι έφηβοι βουλευτές εξέφρασαν ελεύθερα και αυθόρμητα τις απόψεις τους για θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνοντας τις ελλείψεις σε υποδομές και οργάνωση, ενώ πολλοί έφηβοι βουλευτές έθεσαν θέματα που αφορούν στις μονογενεϊκές οικογένειες, αλλά και στον τρόπο παρουσίασης των κοινωνικών θεμάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, που παρακολούθησε τις εργασίες και των τριών Επιτροπών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή εφαρμογή των αλλαγών του προγράμματος, που δημιουργεί συνθήκες πιο ζωντανού και δημιουργικού διαλόγου.

«Στοχεύουμε στην αποτύπωση του αυθόρμητου και φρέσκου λόγου σας, των απόψεών σας για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία», επεσήμανε ο κ. Πετσάλνικος.

Και τους έδωσε μια συμβουλή: «Να ονειρεύεστε. Με πολλά όνειρα, σ’ αυτή την ηλικία, ξεκινάνε όλα…».

Τις συνεδριάσεις των Επιτροπών παρακολούθησαν και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ. κ. Απόστολος Κακλαμάνης και Δημήτρης Σιούφας. Ειδικότερα, ο κ. Κακλαμάνης, σε παρέμβασή του, προέτρεψε τους έφηβους βουλευτές να μιλούν ελεύθερα και να εκφράζουν με αυθορμητισμό τις απόψεις τους, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποφεύγουν οι έφηβοι βουλευτές να μεταφέρουν στη Βουλή έναν γραπτό λόγο που έχουν διαμορφώσει άλλοι. Επεσήμανε δε την ανάγκη όσο τον δυνατόν μεγαλύτερης εμπλοκής της μαθητικής κοινότητας στο πρόγραμμα αυτό.

Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Θανάσης Παπαϊωάννου και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Καθηγητής κ. Ευάγγελος Χρυσός.

Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής των Εφήβων προήδρευσαν οι βουλευτές:

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαΐτσης Αποστολάτος, ο κ. Γιάννης Βούρος και η κ. Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στο 1ο τμήμα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων η κ. Άννα Νταλάρα και ο κ. Κώστας Καραγκούνης.

Στο 2ο τμήμα της ίδιας Επιτροπής η κ. Πέμη Ζούνη και η κ. Βέρα Νικολαΐδου.

Αύριο, Κυριακή, συνεδριάζουν οι Επιτροπές Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Το πρόγραμμα κορυφώνεται με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής Εφήβων στις 10.00΄ το πρωί της Δευτέρας.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης