Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

19.12.10

ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2010




Ύστερα από μήνες αμφιταλαντεύσεων και συζητήσεων, η Ευρώπη έκανε ένα νέο και σημαντικό βήμα. Η θεσμοθέτηση του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνόλου της ευρωζώνης.

Είναι ένας σταθμός σημαντικός σε έναν αγώνα που ξεκινήσαμε εμείς, με αφορμή τα προβλήματα της δικής μας χώρας.

Δίνοντας αγώνα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, καταθέτοντας προτάσεις και διεκδικώντας ευρωπαϊκές λύσεις, πείσαμε τους εταίρους μας ότι το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι μεμονωμένο. Ότι μας αφορά όλους. Ότι αφορά τη σταθερότητα του ίδιου του ευρώ, της ευρωζώνης και την υπόσταση της Ευρώπης έναντι των αγορών. Έτσι πετύχαμε τον Μηχανισμό Στήριξης που αποτελεί μια ασπίδα προστασίας και παρέχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα έως ότου σταθούμε στα δικά μας πόδια.

Η κρίση απέδειξε ότι η δημιουργία του κοινού νομίσματος ήταν μεν το πρώτο και αποφασιστικό βήμα στην πορεία προς μια πολιτική και οικονομική ένωση, αλλά ότι αυτό το βήμα ήταν παράλληλα ελλιπές.

Η πρόσφατη κρίση στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα, δε, η οικονομική και δημοσιονομική της παράμετρος, αλλά και η αντίστοιχη της Ιρλανδίας, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αίτιά τους, ανέδειξαν με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι πολύ εύκολα η οικονομική σταθερότητα όλων των χωρών μπορεί να απειληθεί, καθώς και να κινδυνεύσει ευρύτερα η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό, λόγω της έλλειψης διαφάνειας και σοβαρών κανόνων ρύθμισης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάτι που επιτρέπει στις αγορές να λειτουργούν ανεξέλεγκτα και να διεκδικούν προβάδισμα έναντι της πολιτικής.

Για το λόγο αυτό, η δημιουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες και κυρίως προς τις αγορές.

Μήνυμα ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη και διαθέτει όλα τα αναγκαία εργαλεία για την πρόληψη αλλά και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη και στις οικονομίες μας.

Με την απόφασή μας εξασφαλίζουμε και τη διαθεσιμότητα επαρκούς σταθερότητας για τον υπάρχοντα αλλά και μελλοντικό μηχανισμό. Άρα, πρόκειται για σημαντική απόφαση, η εφαρμογή της οποίας αποτελεί κρίσιμο κρίκο για την οικονομική διακυβέρνηση, τη σταθερότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία.

Η βούλησή μας αυτή δεν θα μείνει στα λόγια. Με ρητή δέσμευση του Συμβουλίου, η απόφαση αυτή θα ενσωματωθεί στη Συνθήκη της Ε.Ε., με την τροποποίησή της, ώστε να λάβει θεσμική υπόσταση και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της πορείας της Ευρώπης σε ένα καλύτερο μέλλον.

Υποστηρίξαμε -και πετύχαμε μαζί με όλους τους εταίρους μας- ότι απαιτείται παράλληλη ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρότασή μας, που υποστηρίζουν πια και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για την έκδοση ευρωομολόγου.

Αυτός ο διάλογος άνοιξε -στην κοινωνία, στα κοινοβούλια, στα μέσα ενημέρωσης- και δεν έχει κλείσει. Και αυτό αποτελεί από μόνο του θετική εξέλιξη.

Το εγχείρημα μιας Ευρώπης συνεργασίας, ευημερίας, ασφάλειας και ανάπτυξης δεν σταματά.

Και η Ελλάδα με την αξιοπιστία της και τις προτάσεις της θα βρίσκεται μπροστάρης στον αγώνα αυτό.

Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια προωθώντας ένα όραμα για το μέλλον της Ευρώπης και υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης