Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

12.3.11

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
(11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011)





Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλω ξεκινώντας να εκφράσω την αλληλεγγύη μας, την αλληλεγγύη της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού, στο λαό της Ιαπωνίας που δοκιμάζεται από μια βιβλική καταστροφή. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε και εμείς με κάθε τρόπο και είμαστε ήδη σε επαφή με τις αρχές για κάθε βοήθεια.

Σήμερα, πάρθηκαν ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, για να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές, για να βάλουμε τις βάσεις για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη.

Στη συζήτηση αυτή, η Ελλάδα προσήλθε με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο. Την έχει κατακτήσει με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, που έχουν οδηγήσει στην πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος, με το πρόγραμμα των μεγάλων τομών και αλλαγών που υλοποιούμε μαζί με τους πολίτες.

Στους εταίρους μας είπαμε το εξής απλό. Η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της, δύσκολες, συχνά επώδυνες, αλλά αποφάσεις. Έχουμε αποφασίσει να γυρίσουμε σελίδα, να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες, να δημιουργήσουμε μια πιο ισχυρή οικονομία, βιώσιμη οικονομία. Μια οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας, επενδύσεις και πλούτο για τους Έλληνες. Μια οικονομία σταθερή, στην οποία θα μπορούν και οι Έλληνες να έχουν εμπιστοσύνη.

Σε αυτή την προσπάθεια, ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην Ευρωζώνη, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων, όχι μόνο της Ελλάδας, να παρθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αποφάσεις που θα δώσουν προοπτική και ελπίδα. Αποφάσεις που θα δείξουν ότι οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν πάνε χαμένες.

Ζητήσαμε να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και να προικοδοτηθεί κατάλληλα ο νέος μηχανισμός που θα ισχύσει μετά το 2013.

Ζητήσαμε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ώστε να είναι πιο ομαλή η προσαρμογή.

Ζητήσαμε χαμηλότερα επιτόκια, για να μην είναι τόσο δυσβάσταχτο το ετήσιο κόστος δανεισμού.

Ζητήσαμε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, για την περίπτωση που κάποια χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να πείσει τις αγορές.

Ζητήσαμε έναν ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, για να πληρώσουν και οι τράπεζες την κρίση που αυτές δημιούργησαν στην Ευρώπη.

Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση.

Σήμερα έγινε ένα μεγάλο βήμα.

Πρώτον. Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αποφασίσαμε να προικοδοτηθεί με 440 δις ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις επιπλέον ο μηχανισμός από το 2013 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα ασφάλειας για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών.

Δεύτερον. Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα κατευθείαν από κάθε χώρα. Και αυτό αφορά και την Ελλάδα, εάν το χρειαστεί.

Τρίτον. Θεσπίσαμε τον ευρωπαϊκό φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τον λεγόμενο Tobin tax, ώστε να πληρώσουν οι τράπεζες που δημιούργησαν την κρίση, ένα ασφάλιστρο για το μέλλον, αλλά και σημαντικά ποσά για επενδύσεις σε υποδομές, τη μετάβαση των οικονομιών μας σε πράσινη οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Διεκδικήσαμε και αγωνιστήκαμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Και μπόρεσα να δώσω αυτή την επιτυχή μάχη με όπλο την αξιοπιστία και τη συνέπειά μας, τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Και ακριβώς αυτό, χρειάζεται να κρατήσουμε. Να κρατήσουμε τη σοβαρότητα και τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι σε αυτό το μεγάλο πρόγραμμα αλλαγών που κάνουμε. Και να σταματήσουμε, επιτέλους, να αδικούμε την εθνική προσπάθεια, να σταματήσουμε, επιτέλους να αδικούμε την προσπάθεια και τις θυσίες του Ελληνικού λαού.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, πετύχαμε την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων στα 7,5 χρόνια κατά μέσο όρο. Δηλαδή, διπλασιάσαμε το χρόνο αποπληρωμής.

Επίσης, πετύχαμε τη μείωση του επιτοκίου για ολόκληρο το δάνειο, το σύνολο του δανείου, και για όσα ήδη έχουμε πάρει, κατά 100 μονάδες βάσης. Δηλαδή, μειώσαμε τα spread που πληρώνουμε κατά σχεδόν 30%. Κερδίσαμε σήμερα περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συμφωνήσαμε, επίσης, ένα Σύμφωνο για το ευρώ. Ένα Σύμφωνο με κανόνες, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα σε κάθε χώρα χωριστά, αλλά και στην Ευρωζώνη στο σύνολό της. Κανόνες και πολιτικές που εμείς ήδη εφαρμόζουμε στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί η χώρα μας.

Καταστήσαμε σαφές εξ αρχής, ότι η προσπάθεια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής προσέγγισης για τη σταθερότητα της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης και βεβαίως και την ανάγκη για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Υποστηρίξαμε και αποτυπώθηκε στο Σύμφωνο για το ευρώ, η ανάγκη, ταυτόχρονα με την ανταγωνιστικότητα, του στόχου της σύγκλισης, της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Επίσης, διεκδικήσαμε και αποτυπώθηκε, η σημασία του κοινωνικού διαλόγου και η κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα συμφωνούμε στους στόχους, αλλά διασφαλίζεται η απαιτούμενη ευελιξία στην υλοποίησή τους με το μείγμα πολιτικών και τα μέσα που κάθε κράτος - μέλος επιλέγει, ανάλογα με τις συνθήκες, τις ανάγκες, την παράδοση της έννομης τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιμείναμε ιδιαίτερα και δεν αποδεχτήκαμε την πρόταση για υποχρεωτική θέσπιση δημοσιονομικών κανόνων με συνταγματική διάταξη. Ξέρουμε και μπορούμε εμείς, να επιλέξουμε τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλίσουμε ακριβώς την αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων μας στο μέλλον.

Επίσης, επιμείναμε ιδιαίτερα στην ανάγκη, οι πολιτικές του Συμφώνου για το ευρώ και η υλοποίησή τους να είναι συμβατές με τη Συνθήκη, την κοινοτική μέθοδο, τον σεβασμό στις αρμοδιότητες και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα. Η προσπάθεια που καταβάλει ο Ελληνικός λαός.

Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν σημαντικά στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει. Αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας δρόμος. Εμείς τον έχουμε επιλέξει. Είναι δρόμος αλλαγών, μεγάλων αλλαγών και τομών για τη χώρα μας, διότι ξέρουμε ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει.

Και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στην Ευρωζώνη δεν μπορούν ποτέ να υποκαταστήσουν τη δική μας προσπάθεια. Μια προσπάθεια που συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε. Ευχαριστώ.

Β. ΝΕΔΟΣ ("ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"): Κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία συζήτηση για το αν υφίσταται στο τραπέζι και κάποια εξέλιξη για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που μας ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχουμε βάλει σε εφαρμογή εμείς. Ποια είναι η εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Στόχος των αποφάσεων αυτών είναι ακριβώς να σηματοδοτήσουμε βεβαίως και την πρόοδο που έχουμε κάνει - και επιβραβεύτηκε αυτή η πρόοδος - αλλά και να σηματοδοτήσουμε προς τις αγορές και τη συνέπειά μας, αλλά και τη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται χρέος.

Μερικά μέτρα τα οποία αποφασίσαμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και για την Ελλάδα και όχι μόνο. Και βεβαίως, μέσα σε αυτά είναι και αρκετά μέτρα τα οποία ήδη έχουμε προτείνει και υιοθετήσει και τα οποία θέλαμε να προβάλουμε για να δώσουμε αυτή την αξιοπιστία. Έτσι, έχουμε προβάλει μέτρα, όπως οι διαθρωτικές αλλαγές, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ύψος 50 δις, κάτι το οποίο θα δώσει το σήμα και στις αγορές, ότι η Ελλάδα προχωρά σοβαρά στην αντιμετώπιση του χρέους, διότι αυτό σημαίνει να ελαφρύνουμε απ' την πλάτη του Ελληνικού λαού το χρέος, περίπου, κατά 20%.

Β. ΠΕΤΟΥΡΗ ("ΝΕΤ"): Κύριε Πρόεδρε, επειδή είχαν καλλιεργηθεί χαμηλότερες, όχι επισήμως αλλά είχαν καλλιεργηθεί χαμηλότερες προσδοκίες για τα αποτελέσματα αυτής της Συνάντησης Κορυφής ως προς την Ελλάδα, είχε δημιουργηθεί και μία φημολογία ότι οτιδήποτε κερδίσουμε θα αντισταθμιστεί με νέα μέτρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι σημαίνουν αυτές οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και κυρίως για την καθημερινότητα των πολιτών;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό το οποίο έγινε, είναι ότι αναγνωρίστηκε όχι μόνο η προσπάθεια, αλλά και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας των τελευταίων 10 μηνών. Και η αναγνώριση αυτή σήμαινε όχι νέα μέτρα, αλλά την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων μας της επιμονής μας στη συνέχιση ενός προγράμματος πραγματικά δύσκολου, αλλά που φέρνει και σημαντικές αλλαγές και αντιμετωπίζει ριζικά παθογένειες του παρελθόντος.

Βεβαίως, αυτό το όπλο της αξιοπιστίας από μόνο του δεν θα μπορούσε να αρκέσει, αν δεν κάναμε και όλες τις ενέργειες, όλες τις προσπάθειες, να εμπεδωθεί η αίσθηση ότι υπάρχει και η στήριξη του Ελληνικού λαού - θα έλεγα και από τις συναντήσεις που έκανα με όλα τα κόμματα - αυτής της διαπραγματευτικής προσπάθειας, ότι υπάρχει στο μέτρο του δυνατού ένα μέτωπο συμπαγές. Αλλά βεβαίως παράλληλα, και οι επαφές που είχαμε με σχεδόν όλους τους ηγέτες, με τους κύριους παίκτες, πάνω στα δικά μας ζητήματα, με την παρουσίαση και του προγράμματός μας, αλλά και των κινδύνων που έχουμε μπροστά μας, εάν δεν διαχειριστούμε σωστά σαν ΕΕ το μεγάλο θέμα που λέγεται χρέος.

Και πιστεύω ότι, ήταν πειστική αυτή η διαπραγμάτευση, που βεβαίως, όπως είδατε απόψε, διήρκεσε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ ("MEGA"): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να μας διευκρινίσετε, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 50 δις είναι προϋπόθεση για να πάρουμε αυτές τις ρυθμίσεις; Δηλαδή θα μπει μέσα στο κείμενο συμπερασμάτων;

Και ένα δεύτερο, τι δεσμεύσεις έχουμε αναλάβει, γιατί πολύ γενναιόδωρα τα βλέπουμε όλα αυτά.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ' όλα, ξέρετε ότι, το πρόγραμμα το οποίο εμείς έχουμε καταθέσει και το οποίο προωθούμε, είναι δεσμευτικό για να πάρουμε τα 110 δις. Κάθε τρεις μήνες αξιολογείται η Ελλάδα για το αν δικαιούται να πάρει την επόμενη δόση των χρημάτων.

Άρα, λοιπόν, αυτά είναι μέτρα τα οποία είναι μέσα στο πρόγραμμα ούτως ή άλλως. Αλλά αυτό το οποίο εμείς θέλουμε, δεν είναι κάποια καινούργια μέτρα ούτε κάποια καινούργια δέσμευση. Εμείς θέλαμε να αναδείξουμε το τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι αυτά είναι που θα πείσουν τις αγορές - έτσι είναι οι αγορές - ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με έναν τρόπο που είναι ομαλός, που δεν είναι επιβαρυντικός, που δεν θα σκοντάψει, που δεν θα είναι διογκωμένο το χρέος σε κάποια χρόνια και ότι είναι εφικτή αυτή η πορεία.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι εμείς θέλουμε το συντομότερο να βγούμε στις αγορές, να φύγουμε απ' τη διαδικασία της επιτήρησης και βεβαίως, να μπορούμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Αλλά θα σταθούμε στα δικά μας πόδια όχι μόνο όταν βγούμε στις αγορές, αλλά και όταν κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, αυτό ακριβώς που κάνουμε καθημερινά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης