Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

28.6.11

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΩΡΑ: 19.30

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ
TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ.ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ κ.TRAIAN BASESCU
ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
28.6.2011



Eξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ φίλε,
Κυρίες και Κύριοι,
Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι και πάλι στη Ρουμανία, μετά από τέσσερα χρόνια, ανταποδίδοντας την προ διετίας δική σας επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τα θερμά σας λόγια αλλά και για την εξαιρετική φιλοξενία που επιφυλάσσετε σε εμένα και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Θεωρώ την επίσκεψή μου αυτή εξαιρετικά σημαντική και επίκαιρη, δεδομένου ότι πραγματοποιείται σε μία χρονική συγκυρία όπου λαμβάνουν χώρα πρωτόγνωρες διεθνείς εξελίξεις, σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Η απ’ ευθείας επικοινωνία μας, και η ανταλλαγή απόψεων που είχαμε για κρίσιμα περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, αλλά και, ειδικότερα, για την εξέλιξη των διμερών μας σχέσεων, είναι χρήσιμη για την χάραξη της πορείας της συνεργασίας μας.
Η Ρουμανία είναι χώρα με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν στην διαδρομή των αιώνων. Πριν 190 χρόνια, ξεκίνησε από εδώ ο επαναστατικός αγώνας των Ελλήνων για την απόκτηση της ανεξαρτησίας τους. Εδώ ανδρώθηκαν ή έδρασαν, σπουδαίοι εκπρόσωποι του νεοελληνικού διαφωτισμού.
Σήμερα, οι δύο χώρες μας συνεχίζουν να απολαύουν στενών και προνομιακών σχέσεων, ισχυροποιώντας τους δεσμούς τους με κύριο μοχλό την άριστη συνεργασία που αναπτύσσουν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο προς όφελος των λαών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Οι πολιτιστικές μας σχέσεις επίσης παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, αναπτυσσόμενες σύντονα, όπως αποδεικνύει και η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Ακαδημιών των δύο χωρών.
 Κύριε Πρόεδρε,
Γνωρίζετε και παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τις επιπτώσεις της διογκούμενης διεθνούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πατρίδα μου. Η Ελλάδα, βρίσκεται στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Παραμένω αισιόδοξος ότι θα κερδίσουμε τη μάχη. Η συνταγή, όμως, δεν θα πρέπει να είναι ισοπεδωτική. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους.
Η σημερινή κρίση δεν είναι μόνον ελληνική. Ανέδειξε τα θεσμικά κενά και τις αδυναμίες στο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. Είναι σαφές ότι η Ένωση καλείται να δώσει μία συνολική και ολοκληρωμένη απάντηση. Μόνο έτσι θα καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες ότι οι βασικές αξίες και αρχές, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε  το ευρωπαϊκό οικοδόμημα παραμένουν επίκαιρες και έχουν μέλλον. Απαιτείται συνεπώς, ουσιαστική οικονομική σύγκλιση.
Παρακολουθούμε τις προσπάθειες που καταβάλλετε και χαιρόμαστε που χάρις σε αυτές οδεύετε στο δρόμο της ανάκαμψης. Από την πλευρά της, η Ελλάδα, και παρά την δύσκολη συγκυρία, συμβάλλει έμπρακτα στην οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας. Έχουν πραγματοποιηθεί πολύ σημαντικές ελληνικές επενδύσεις και οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εδώ, συνεισφέρουν στη δημιουργία και διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ελλάδα και Ρουμανία μπορούν να διευρύνουν ακόμα περισσότερο την εξαιρετική συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών.
Κύριε Πρόεδρε,
Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στην τήρηση των υφιστάμενων διεθνών συνθηκών. Αυτή είναι η διέπουσα αφετηριακή γραμμή της πολιτικής μας και στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων.
Απαράβατη αρχή για την εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας. Με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Ελλάδα επιδιώκει μία λύση που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα της περιοχής. Με το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα Σκόπια ανέλαβαν την υποχρέωση να διαπραγματευτούν ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα. Ένα όνομα που δεν θα είναι μόνον για διεθνή ή για μερική χρήση αλλά ένα όνομα οριστικό, για όλες τις χρήσεις. Δυστυχώς, η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει να τροφοδοτεί τον πυρετό του εθνικισμού. Επισημαίνω, όμως, ότι δεν αποκτά κανείς ιστορικό παρελθόν στήνοντας ανδριάντες.
Κύριε Πρόεδρε,
Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη διαχρονική, σταθερή υποστήριξη της Ρουμανίας για την λύση του Κυπριακού προβλήματος. Επιθυμώ να επαναλάβω ότι η λύση πρέπει να προκύψει στο πλαίσιο που ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβει τέλος η τουρκική εισβολή και κατοχή και να επιτευχθεί μια βιώσιμη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση.
Με τις σκέψεις αυτές και την πεποίθηση ότι η σημερινή επίσκεψή μου θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την περαιτέρω εντατικοποίηση της διμερούς μας συνεργασίας, υψώνω το ποτήρι μου και εύχομαι υγεία και ευτυχία σε εσάς (και την σύζυγό σας), και πρόοδο και ευημερία στον φίλο ρουμανικό λαό.-

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης