Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

28.6.11

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2011
ΜΗΝΥΜΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ





Αγαπητές συντρόφισσες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, συντρόφισσες του ΠΑΣΟΚ, αγαπητές φίλες,

Πριν ακριβώς τρία χρόνια, στις 28 Ιουνίου 2008, είχα την ξεχωριστή χαρά να σας καλωσορίσω στην Αθήνα, να χαιρετίσω το Παγκόσμιο Συνέδριό σας, με θέμα: «Γυναίκες και Ανθρώπινα Δικαιώματα». Είναι θέμα διαχρονικό. Τώρα, είναι θέμα επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε.

Θα μιλήσετε, σήμερα, για τα δικαιώματα των γυναικών στις Αραβικές χώρες, για τους αγώνες τους για ελευθερία, Δημοκρατία, αλλαγή, ισότητα, ειρήνη και ασφάλεια.

Εγώ πάντα, και στο παρελθόν και σήμερα, μιλώντας με ηγέτες του Αραβικού κόσμου, τονίζω ότι το δικαίωμα στην ισότητα σημαίνει να αξιοποιήσει και η κάθε κοινωνία τον τεράστιο πλούτο δημιουργικής σκέψης, δημιουργικής συμμετοχής, που κρύβει κάθε γυναίκα μέσα της, αλλά που καταπιέζεται από πολιτικές, θεσμούς και προκαταλήψεις. Ελπίζω, λοιπόν, ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία στις Αραβικές χώρες θα ευοδωθεί.

Για μένα, προϋπόθεση για μια πραγματική δημοκρατική αλλαγή είναι και η απελευθέρωση της γυναίκας. Είναι ένας αγώνας, που οι λαοί όλου του Αραβικού κόσμου δίνουν με σθένος και αυταπάρνηση και γι’ αυτό χρειάζονται και την συμπαράσταση, την στήριξή μας.

Όμως, αν ο αγώνας στον Αραβικό κόσμο για την ισότητα έχει ακόμα δρόμο μπροστά του, έχει επίσης δρόμο και σε τόσες άλλες κοινωνίες. Ακόμα και σε χώρες με δημοκρατικούς θεσμούς και κόμματα, υπάρχει προκατάληψη και διάκριση. Και βλέπω με στενοχώρια ότι, ακόμα και σε κρίσεις, όπως αυτή που περνάει η Ελλάδα, η γυναίκα στοχοποιείται πιο εύκολα, είτε βρίσκεται σε πολιτική θέση, είτε σε μια θέση εργασίας σε μια επιχείρηση.

Γι’ αυτό, χρειάζεται να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια. Οι προοδευτικοί άνθρωποι και οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του κόσμου έχουν ακόμα πολλούς αγώνες να δώσουν, μέχρις ότου η Δημοκρατία καταστεί παγκόσμιο και πανανθρώπινο αγαθό και δικαίωμα, μέχρις ότου οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο αποκτήσουν ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, απόλυτη αξιοπρέπεια και σεβασμό στις κοινωνίες όπου ζουν.

Ο ρόλος των διεθνών πολιτικών φορέων και ιδιαίτερα εκείνων που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο, όπως είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών και βέβαια η Σοσιαλιστική Διεθνής, είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην κατάκτηση της Δημοκρατίας και στην εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία, ή πεποιθήσεις, ανεξάρτητα από τις όποιες άλλες διαφορές μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας.

Χρειάζεται, λοιπόν, μέσα από την ενημέρωση, μέσα από την ανταλλαγή ιδεών, ακόμη και μέσα από την πολιτική πίεση, αυτό να γίνει προτεραιότητα. Για παράδειγμα, όταν γυναίκες φυλακίζονται από ολοκληρωτικά καθεστώτα για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ή για το γεγονός ότι διεκδίκησαν τα αυτονόητα δικαιώματά τους, εκεί είναι όπου μπορούμε να παρέμβουμε και πρέπει, σεβόμενοι απόλυτα τον πολιτισμό και την κουλτούρα κάθε ξεχωριστής χώρας και κοινωνίας. Πρέπει να σταθούμε δίπλα σε κάθε καταπιεσμένο λαό, σε κάθε γυναίκα που μάχεται για τα δικαιώματά της, σε κάθε καταπιεσμένο συνάνθρωπό μας. Δίνοντας και τη μάχη για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως άλλωστε και η Σοσιαλιστική Διεθνής των Γυναικών κάνει εδώ και έναν ολόκληρο αιώνα.

Στηρίζοντας ένθερμα το ψήφισμά σας για τις γυναίκες του Αραβικού Κόσμου και το Δρόμο προς τη Δημοκρατία, εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας και, βέβαια, καλή διαμονή στην πατρίδα μας, την Ελλάδα.

Θέλω, τελειώνοντας να σας πω ότι, λυπάμαι ειλικρινά που δεν είμαι σήμερα κοντά σας. Θα το ήθελα πολύ. Με την ευκαιρία, όμως, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ, στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στη χώρα μας, στην πατρίδα μας, διότι ακριβώς αυτή η παρουσία σας δηλώνει έμπρακτα τη δική σας συμπαράσταση, τη δική σας στήριξη στον αγώνα που η χώρα μας, ο λαός μας και εγώ προσωπικά δίνουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, για να ξεπεράσουμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και να κερδίσουμε έναν αγώνα για μια κοινωνία δικαίου. Και θα κερδίσουμε.

Γεια σας. Καλή δύναμη και καλή δουλειά.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης