Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

22.9.11


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ, ΣΤΙΣ 


ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ TRIBUNE DE GENEVE ΚΑΙ 24 HEURES.




Με τίτλο «Όλοι οι Έλληνες πρέπει να αλλάξουν, ακόμη και η Εκκλησία», οι χθεσινές (21.09.2011) εφημερίδες της Γενεύης TRIBUNE DE GENEVE και Λωζάνης 24 HEURES δημοσίευσαν συνέντευξη με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, που παραχώρησε στον απεσταλμένο των «δίδυμων» εφημερίδων στην Αθήνα, κ. Oliviet Bot.

Ο δημοσιογράφος στην εισαγωγή του αναφέρει ότι ο κ. Πάγκαλος την περασμένη άνοιξη διαπραγματεύθηκε με την Ελβετία τη σύναψη συμφωνίας για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων και είναι ένας βετεράνος πολιτικός γνωστός για την ειλικρίνεια με την οποία ομιλεί.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Oι τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα απέτυχαν, γιατί η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Σήμερα είναι καλύτερο το κλίμα;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν υπήρξε ρήξη ή αναθεώρηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, αλλά μία καθυστέρηση από πλευράς μας και μία απογοήτευση από την άλλη. Η ύφεση είναι βαθύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί και μας έχει στερήσει έσοδα. Υπάρχουν επίσης πολιτικά εμπόδια στον τερματισμό των πελατειακών σχέσεων, που έχει φουσκώσει το προσωπικό του δημόσιου τομέα, τη βασική αιτία του δημοσιονομικού ελλείμματος. Με το νόμο Πεπονή, το κόμμα μας έκανε ένα βήμα προς την κατάργηση της εξαγοράς ψήφου με αντάλλαγμα την απασχόληση στο δημόσιο. Πρέπει να συνεχίσουμε (προς αυτή την κατεύθυνση), αλλά η πίεση είναι μεγάλη και εντός του σοσιαλιστικού κόμματος.

Δ.: Γίνεται λόγος για κατάργηση 100.000 θέσεων εργασίας. Το επιβεβαιώνετε;
Θ.Π.: Το πιθανότερο είναι 70.000, όχι στη δημόσια διοίκηση, αλλά στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Δ.: Μεταξύ του 60% των Ελλήνων, που είναι αυτοαπασχολούμενοι, μερικοί λέγουν ότι οι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την κρίση, γιατί διόγκωσαν υπέρμετρα το δημόσιο τομέα. Τι τους απαντάτε;
Θ.Π.: Kατ’ αρχάς και αυτοί ζουν από το κράτος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πελάτες τους και επιπλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέβουν μόνιμα το κράτος. Π.χ. οι δικηγόροι στην Αθήνα δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ. Αυτό είναι αδιανόητο. Έτσι όλοι συμμετέχουν στην απώλεια εσόδων. Το έχω ήδη πει, όλοι μαζί δαπανήσαμε τα χρήματα. Το ερώτημα που θέτω στους Έλληνες είναι «ζητάς πάντα την απόδειξη από τον υδραυλικό;». Αυτό πρέπει να αλλάξει..

Δ.: O φόρος επί των ακινήτων, που ανακοινώθηκε την τελευταία εβδομάδα, θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η., αλλά το συνδικάτο της δημόσιας επιχείρησης δήλωσε ότι θα αντιταχθεί. Τι θα γίνει;
Θ.Π.: Δεν είναι απειλή, αλλά αν το συνδικάτο αντιταχθεί στην πολιτική της Κυβέρνησης και στους νόμους, τότε θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.

Δ.: Θα φορολογήσετε τους πάντες, ακόμη και τους ανέργους και τους αναπήρους, αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα πληρώσει.
Θ.Π.: Δεν συμφωνώ με αυτή την εξαίρεση. Η Εκκλησία διεκδικεί την οικονομική αυτονομία της και διαχειρίζεται μία σημαντική κληρονομιά. Θα ήταν φυσιολογικό να πληρώσει, όπως οι άλλοι. Θα έπρεπε να δώσει και το παράδειγμα σ’ αυτό.

Δ.: Οι αγανακτισμένοι σας κατηγορούν ότι ξεπουλάτε τη δημόσια περιουσία, θέλοντας να ιδιωτικοποιήσετε τις επιχειρήσεις ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, κλπ, όταν η αγορά (χρηματιστήριο) είναι πολύ χαμηλή.
Θ.Π.: Είναι αλήθεια ότι δεν είναι η καλύτερη στιγμή. Η χρηματιστηριακή τιμή της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, που διαχειρίζεται τον ηλεκτρισμό, είναι στο δέκατο της αξίας της ακίνητης περιουσίας της. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό. Για άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, που χρειάζονται εκσυγχρονισμό, αν χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για επενδύσεις και αναθέρμανση της οικονομίας, θα είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης