Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

10.11.11

Συνάντηση της Αντιπροέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο του Σουηδικού Κοινοβουλίου

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2011

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ροδούλα Ζήση συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σουηδίας κ. Per Westerberg και με μέλη της σουηδικής διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχε και ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Μουλόπουλος.



Καλωσορίζοντας τα μέλη της σουηδικής αντιπροσωπείας, η κα Ζήση υπογράμμισε τη ρευστότητα και την κρισιμότητα των στιγμών για την Ελλάδα και για την Ευρώπη τονίζοντας πως η κρίση έχει δείξει ότι οι τύχες των ευρωπαϊκών λαών είναι συνυφασμένες. «Αυτό ενισχύει το κάλεσμα για αλληλεγγύη, πολιτική και κοινωνική συνοχή, υπεύθυνη ηγεσία και πολιτική βούληση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στη συνέχεια, η κα Ζήση υπενθύμισε τις παραδοσιακά στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική κοινότητα της Σουηδίας, η οποία είναι η ζωντανή γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. «Από πολλές απόψεις» συνέχισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, «η Σουηδία αποτελεί πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας, με την έννοια ότι στη χώρα αυτή έχουμε ένα άριστο παράδειγμα του συνδυασμού μιας ανοικτής οικονομίας προσανατολισμένης στην ανάπτυξη και την ιδιωτική πρωτοβουλία και ενός στιβαρού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, με έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και τη συνοχή. Ανοικτή οικονομία, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, έμφαση στις νέες τεχνολογίες, στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία, αλλά και κοινωνικές παροχές υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες: αυτό είναι ή θα όφειλε να είναι η πεμπτουσία του ευρωπαϊκού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου».

Από την πλευρά τους, ο κ. Westerberg και οι Σουηδοί βουλευτές που έλαβαν το λόγο, αφού ευχαρίστησαν για τη θερμή υποδοχή και την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, τόνισαν ότι και η Σουηδία είχε περάσει μια μεγάλη οικονομική κρίση κατά τη δεκαετία του ΄90, με υψηλό χρέος και έλλειμμα και μια διεθνή καχυποψία ως προς την αξιοπιστία της χώρας. Ωστόσο, η Σουηδία ξεπέρασε την κρίση με τις δικές της δυνάμεις και ανέκαμψε στις πρώτες θέσεις της διεθνούς οικονομίας, στηριζόμενη σε τρεις άξονες: δίκαιη κατανομή του βάρους στην κοινωνία μέσω ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, πρωτίστως, ειλικρίνεια απέναντι στην κοινωνία για το σταθερό προσανατολισμό της πολιτικής ηγεσίας, για τη δυσκολία του στόχου, ο οποίος θα χρειαστεί θυσίες σε βάθος χρόνου και δεν μπορεί να επιτευχθεί με εύκολες και σύντομες λύσεις και για την ανάγκη συνοχής και συναίνεσης στην κοινωνία και την πολιτική.

Από το γραφείο της Αντιπροέδρου της Βουλής

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης