Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

14.3.12

 
Αθήνα, 14 Μαρτίου 2012

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ




Όπως γνωρίζετε, προσεγγίζουμε το τέλος της μεγάλης και πολυδιάστατης προσπάθειας για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας στα επόμενα χρόνια. Και μετά τη χθεσινή τελική έγκριση στο Eurogroup της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους, και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε -και αυτό είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης- τη δανειακή σύμβαση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτή η δανειακή σύμβαση αναμένεται ότι θα υπογραφεί αύριο.

Επίσης, αύριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάσει και εκτιμάται ότι θα εγκρίνει τη δική του συμμετοχή στο δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας με ένα ποσό που θα ανέρχεται στα 28 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χθες είχαμε και ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα των εξελίξεων των τελευταίων ημερών. Μετά την επιτυχή αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ενόψει της αναμενόμενης έγκρισης του νέου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα, ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά 6 βαθμίδες, στη βαθμίδα Β-, από τη βαθμίδα της περιορισμένης χρεοκοπίας (restricted default). Ήταν, πιστεύω, μια σημαντική εξέλιξη. Βεβαίως, ακόμη και μετά από αυτήν την αναβάθμιση, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο, αλλά η αναβάθμιση είναι ενδεικτική της προόδου που σημειώνεται.

Ωστόσο, τις επόμενες εβδομάδες πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, που αφορούν, από τη μια πλευρά, την υλοποίηση μέτρων και εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος και, από την άλλη, την ψήφιση στη Βουλή μιας σειράς νομοσχεδίων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που είναι άμεσης προτεραιότητας.

Θα ήθελα πολύ σύντομα να αναφερθώ στο νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης και της Βουλής:
- Ζήτησα έναν κατάλογο του νομοθετικού έργου που έχει ολοκληρωθεί από τα μέσα του Νοεμβρίου του 2011 και συνολικά 23 Νόμοι, δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και πέντε Διεθνείς Συμβάσεις ψηφίστηκαν από τη Βουλή αυτήν την περίοδο.
- Εκκρεμούν όμως νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες. Περιληπτικά αναφέρω ότι είναι δύο νομοσχέδια που συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστούν αυτήν την εβδομάδα. Τρία άλλα νομοσχέδια επεξεργάζονται σε Επιτροπές της Βουλής. Τρία έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά δεν έχουν ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, και μεταξύ αυτών είναι και νομοσχέδια που συνδέονται με το 1ο Μνημόνιο και με το 2ο Οικονομικό Πρόγραμμα. Τέλος, έχουμε εννέα άλλα Νομοσχέδια ή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και πρέπει να κατατεθούν τις επόμενες, ουσιαστικά, μέρες και εβδομάδες στη Βουλή. Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει πέντε από αυτά τα εννέα: τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και δύο νομοσχέδια.

Από τα νομοσχέδια στα οποία αναφέρθηκα -τόσο αυτά που συζητούνται στην Ολομέλεια όσο και αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από τις Επιτροπές και που θα συζητήσει και εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο- συνολικά οκτώ τον αριθμό συνδέονται με το οικονομικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, και επομένως πρέπει να ψηφιστούν άμεσα.

Τώρα, το πολυνομοσχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός των Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μπορεί να διευκολύνει την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια και από την πλευρά των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και από τη Βουλή, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το νομοθετικό έργο τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, θα ήθελα πολύ σύντομα να ενημερώσω το Υπουργικό Συμβούλιο για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή επτά υπουργών και η οποία εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν την αύξηση της εγκληματικότητας και τα φαινόμενα βίας τα οποία έχουν εκδηλωθεί κατά τους τελευταίους μήνες. Ομόφωνα, από αυτή τη σύσκεψη, προέκυψε ένα γενικό συμπέρασμα - και θέλω να μείνω μόνο στο γενικό συμπέρασμα και όχι στις λεπτομέρειες: Τα φαινόμενα βίας και ανομίας που έχουν εκδηλωθεί πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες -και αυτό πιστεύω ότι θα γίνει με αποτελεσματικό τρόπο- αλλά παράλληλα και από την κοινωνία στο σύνολό της. Δηλαδή, από τις πολιτικές δυνάμεις, τους εκπαιδευτικούς, τα ΜΜΕ που πρέπει να συμβάλουν στην προστασία των πολιτών και των θεσμών και να αποτρέπουν πράξεις που πλήττουν τη Δημοκρατία, την κοινωνία και την ιστορική μας μνήμη. Όσον αφορά τις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε να διασφαλιστεί ο ιστορικός και ενωτικός χαρακτήρας αυτών των εκδηλώσεων. Και γι’ αυτόν το λόγο καλούνται όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης