Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

28.3.12

Η Βουλή για τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Αθήνα, 28 Μαρτίου 2012

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ροδούλα Ζήση προήδρευσε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Κατά την εισήγησή της, η κα Ζήση υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και η οικονομική της διακυβέρνηση, ειδικότερα, πάσχουν από έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Τα εθνικά κοινοβούλια και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού τους ρόλου με κάθε πρόσφορο θεσμικό μέσο είναι αναγκαία συνθήκη για την κάλυψη αυτού του δημοκρατικού ελλείμματος και είναι καλός οιωνός ότι οι Βρυξέλλες φαίνεται να το συνειδητοποιούν. Επιδίωξη, είναι ένα δίκτυο δημοκρατικής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων, του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και των εκτελεστικών θεσμών της Ένωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό το δίκτυο πρέπει να στηρίζεται πάνω σε ισχυρές θεσμικές βάσεις, κάτι που προϋποθέτει εντατικοποίηση του πολιτικού διαλόγου και θεσμοθέτηση διαύλων επικοινωνίας και συντονισμένης πολιτικής δράσης.

Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο έργο της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και την ενεργό συμμετοχή της στη διαδικασία της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας και τη στενή παρακολούθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθετικής πρακτικής. «Η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση ήταν κεντρικό θέμα εξέτασης και διεκδίκησης της επιτροπής μας από το 2009 έως και σήμερα. Μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε συγκεκριμένες προτάσεις και αναλύσεις της κατάστασης και των μελλοντικών προοπτικών της Ένωσης στην Υποεπιτροπή για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, η οποία συστάθηκε ακριβώς με αυτήν την αποστολή. Στόχος της προσπάθειας ήταν και παραμένει η πλήρης αξιοποίηση όλων των θεσμικών, πολιτικών και νομικών δυνατοτήτων που δίνει η Συνθήκη της Λισαβόνας στα εθνικά Κοινοβούλια, ώστε να γίνεται ακουστή η φωνή της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή, η φωνή του ελληνικού λαού, στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων και στο μέγιστο δυνατό βαθμό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζήση.

Η κα Ζήση έκλεισε την εισήγησή της υπογραμμίζοντας ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά πολιτική στην ουσία της, διότι το μείζον έλλειμμα που απειλεί την Ευρώπη σήμερα δεν είναι τόσο το δημοσιονομικό, όσο το έλλειμμα δημοκρατίας, το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης, το έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αναπόσπαστο τμήμα της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής οφείλουν να είναι όχι μόνο οι κανόνες για τη δημοσιονομική εποπτεία, αλλά επίσης κανόνες για τη δίκαιη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα συνολικά. Τέλος, τα μέλη της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κάνοντας θετική αποτίμηση του μέχρι σήμερα έργου της Επιτροπής, διατύπωσαν προτάσεις για την μελλοντική της πορεία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης