Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. * Ειδησεογραφικό Πρακτορείο _ www.vouli.net _ από το 1980 * Hellenic Cypriot * Hellenic Cypriot Press Agency * Κυβέρνηση www.vouli.net * Κυβέρνηση * Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης Ι.Ι. Μάγερ * Κυβέρνηση * Υπουργεία * Κυβερνητικός Εκπρόσωπος * Κόμματα * Βουλευτές * Κοινοβουλευτικές Ομάδες *_ Κύπρος * Κυβέρνηση * Κόμματα * Ε.Ε. * Ορθοδοξία * voulinet_politics * Παιδεία * Πολιτισμός * Περιφέρειες * Δήμοι * Τουρισμός * Βουλή * Economy * Business * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε.

11.3.13

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2013


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποδέχτηκε σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί εθιμοτυπική επίσκεψη στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο της συνάντησης οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Αναστασιάδης δήλωσαν:


Ευ. Μεϊμαράκης: «Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς να σας υποδεχόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Προσβλέπουμε στην καλή συνεργασία, η οποία έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν μεταξύ της Ελληνικής Βουλής και των κομμάτων της Κύπρου, όλων των Κυβερνήσεων και των Προέδρων της Δημοκρατίας. Έχετε ένα δύσκολο έργο μπροστά σας, είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα. Σε αυτό το έργο είμαστε έτοιμοι να συνεννοηθούμε, να στρατευτούμε, να συμπράξουμε, να βρούμε τις λύσεις, πάντα μέσα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα θέλω να τονίσω, ότι η οικονομική κατάσταση και της Ελλάδας και της Κύπρου και τα προβλήματα που έχουμε και αντιμετωπίζουμε δεν πρόκειται να επηρεάσουν στο παραμικρό τη στάση μας στα εθνικά ζητήματα, τη στάση μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης όπως την έχουμε προσδιορίσει και μέσω των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τη στάση μας στους διεθνείς οργανισμούς και την από κοινού προσπάθεια που οφείλουμε να κάνουμε για να μπορέσουν οι πολίτες των χωρών μας να αισθανθούν την οικονομική και πάλι ανάκαμψη αλλά και την επίλυση των εθνικών ζητημάτων.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Ελληνικός λαός, θα ήταν πολύ χρήσιμο να είμαστε ενήμεροι για το πώς σκέπτεστε να κινηθείτε σε αυτή τη δύσκολη φάση της θητείας σας, έχοντας μπροστά σας να αντιμετωπίσετε και τα οικονομικά ζητήματα και τα εθνικά, τα οποία απαιτούν λύσεις και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε απέναντι μας έναν δύστροπο γείτονα, ο οποίος δείχνει τη διάθεση του και την άρνησή του να συμβάλλει δημιουργικά και θετικά σ’ αυτά τα ζητήματα. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι γνωρίζοντας από εσάς πώς θα πορευτείτε, θα μπορέσουμε και εμείς και το Ελληνικό Κοινοβούλιο να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θέλω, λοιπόν, να σας ευχηθώ καλή θητεία, να σας πω και εκ μέρους όλων των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προχωρήσετε και να επιτύχετε στο δύσκολο έργο σας για το καλό του κυπριακού ελληνισμού αλλά και της Ελλάδας. Σας υποδέχομαι με διάθεση συνεννόησης, συνεργασίας και ιδιαίτερης φιλίας».

Ν. Αναστασιάδης : «Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ παρά να εκφράσω πρώτον τη συγκίνηση μου γιατί βρίσκομαι σήμερα υπό μια άλλη ιδιότητα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ένα κοινοβούλιο, το οποίο έζησα την εποχή 1964-1967 και είχα τότε την ευκαιρία να παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του σώματος και πάντοτε νοσταλγώ εκείνη την εποχή. Αυτό που θέλω από τη νέα μου θέση να εκφράσω, είναι τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού για όσα μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει προσφέρει και δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων έχει δώσει το αίμα του για να προστατέψει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Αλλά και στην πιο κρίσιμη μετά την εισβολή προσπάθεια του Κυπριακού κράτους για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ελληνικό Κοινοβούλιο διαδραμάτισε τον σημαντικότερο ρόλο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Συνεπώς μεταφέρω την ευγνωμοσύνη αλλά και τις ευχαριστίες του Κυπριακού Ελληνισμού.
Βεβαιότατα και πολύ ορθά έχετε επισημάνει πως αυτή την ώρα αντιμετωπίζουμε μια σειρά από προβλήματα. Δυστυχώς η οικονομική κρίση έφτασε σε βαθμό να προηγείται της αντιμετώπισης του εθνικού προβλήματος και αυτό γιατί χωρίς οικονομική ευρωστία, ενδεχόμενα, κάποιοι να θεωρήσουν ότι είμαστε ευάλωτοι και όσον αφορά τη διαχείριση του. Επίσης θέλω να διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι, περάσαμε ξανά δύσκολα, - το 1974 μετά την τουρκική εισβολή είχαμε υποστεί μεγαλύτερη από τη σημερινή συμφορά-, όμως σταθήκαμε στα πόδια μας, κατορθώσαμε να ξαναβρούμε τον προορισμό μας και τώρα και πάλι, μέσα από το πείσμα, την αποφασιστικότητα και τη συλλογικότητα, θα το επαναλάβουμε.
Αλλά και μέσα από τη στενή συνεργασία τόσο των κοινοβουλίων όσο και των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας, δεν έχω αμφιβολία ότι μπορούμε μαζί να πορευτούμε και να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα αλλά και να ξαναβρούμε και την χαμένη αξιοπρέπεια, την περηφάνια μας που κάπου έχει πληγεί. Προσβλέπω στη συνεργασία μας, στη συνέχιση της μακράς φιλίας και της σχέσης μας τόσο μαζί σας όσο και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό είναι κάτι που σηματοδοτεί μια νέα εποχή κατά την άποψη μου που θα τη διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η στενή συνεργασία, οι καλά προετοιμασμένες κινήσεις έτσι ώστε να δούμε και πως εξερχόμενοι ή αντιμετωπίζοντας στα πρώτα βήματα την κρίση θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο εθνικό πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή.
Θέλω να πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί, με στόχο ένα νέο διάλογο έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τα ελάχιστα που χρωστούμε στο λαό μας. Δηλαδή τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την απαλλαγή από την κατοχή και γενικότερα επανενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, με την προοπτική της προκοπής και βεβαίως της ελπίδας για καλύτερες μέρες».

Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης

  Κυρ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης